Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Μουσείο για τον Στάλιν θα κατασκευαστεί στο Νίζνι Νόβγκοροντ


Μουσείο αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ιωσήφ Στάλιν αναμένεται να λειτουργήσει στην περιφέρεια (όμπλαστ) του Νίζνι Νόβγκοροντ.

Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο θεμέλιος λίθος του κτιριακού συγκροτήματος θα τοποθετηθεί κατά την διάρκεια εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μάη στην πόλη Μπορ. Την ίδια μέρα, στα θεμέλια θα τοποθετηθεί και χρονοκάψουλα με οδηγίες να ανοιχτεί στις 9 Μάη 2045, δηλαδή στην 100η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.

Με αφορμή τον «Ηνίοχο 2021» ξένοι μαύροι γύπες προσκλήθηκαν να κάνουν πρόβες πολέμου πάνω από το Αιγαίο


Ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έκλεισε με πανηγυρική πτήση πάνω από την Ακρόπολη. Ωραίες ακούγονται οι ανακοινώσεις του ΓΕΑ και ακόμη πιο ωραία θα μπορούσε να είναι η θέαση των αεροπλάνων στον ουρανό της Αθήνας, εάν η σκληρή πραγματικότητα δεν ήταν τελείως διαφορετική, και η οποία λέει ότι οι ξένοι μαύροι γύπες (αεροπλάνα των «συμμάχων») προσκλήθηκαν από τους εδώ συνοδοιπόρους τους - λέγεται ντόπια άρχουσα τάξη - κυριολεκτικά να κάνουν πρόβες πολέμου, σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Αλλωστε, με αφορμή αυτήν την άσκηση και λόγω αυτής της πολλαπλής ιμπεριαλιστικής συμμετοχής, το ΓΕΕΘΑ μίλησε για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής».

Ρεσιτάλ υποκρισίας τα περί στήριξης της λεγόμενης «μεσαίας τάξης»


 Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν επιστρέφει πίσω στους μικρούς επιχειρηματίες όσα έχασαν, αλλά με αφορμή και την πανδημία ενισχύει τα αδιέξοδά τους, τα οποία με την πολιτική τους διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απ’ αυτήν την άποψη η αντιπαράθεση των -νυν και πρώην- κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) γύρω απ’ τη στήριξη της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" συνιστά ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς όλοι τους διατηρούν και στηρίζουν εκείνους τους νόμους και μηχανισμούς που τη συμπιέζουν για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου.

Η θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία


Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για την Υγεία, με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του».

Ηχηρό «όχι» στη σκλαβιά του 21ου αιώνα


Εκείνη η Πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886, στις ΗΠΑ, που βάφτηκε με αίμα, αφού εργάτες και διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, άλλοι απαγχονίστηκαν και άλλοι καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια καταναγκαστικών έργων, είχε ως αποτέλεσμα 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν τον χρόνο εργασίας τους, από τις 12 στις 10 και στις 9 ώρες. 

Μιχάλης Παπαμαύρος

 

Ο Μιχάλης Παπαμαύρος, γεννήθηκε στη Χίο το 1891.

Πρώτη σημαντική θέση του ήταν η υποδιεύθυνση του Μαράσλειου Διδασκαλείου το 1923, όπου ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής κοινότητας με βάση προοδευτικές αρχές. Παράλληλα, δίδαξε στην παιδαγωγική ακαδημία του Δημ. Γληνού.

Το 1926, κατά τα Μαρασλειακά, απολύθηκε και το 1928 διορίστηκε διευθυντής στο Διδασκαλείο της Λαμίας. Και από εκεί απολύθηκε πέντε χρόνια αργότερα, αφού πρώτα κατηγορήθηκε δημόσια ότι «εργάζεται κατά της γλώσσης, της θρησκείας και της ιδέας της πατρίδος».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού


Το κείμενο με τίτλο «Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη», που παρουσιάστηκε πρόσφατα εκ μέρους του σχετικού υπουργείου, είναι ένα καθαρά αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο. Είναι ένα κείμενο που προδιαγράφει ευκρινώς την ανατριχιαστική προοπτική μιας κολοσσιαίων διαστάσεων καταστολής για τον 21ο αιώνα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που προτίθενται να εντατικοποιήσουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Το «χτύπημα» στη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ είναι χτύπημα στην απεξάρτηση που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή της


Η ίδρυση του ΚΕΘΕΑ ως φορέα απεξάρτησης, με τη μορφή του αυτοδιοικούμενου ΝΠΙΔ, και η ανάπτυξη του μοντέλου της Θεραπευτικής Κοινότητας στην Ελλάδα, ως προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της ουσιαστικής έλλειψης υπηρεσιών αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, παράλληλα με την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτού του κοινωνικού φαινομένου, που εμφανίζεται με οξυμένη μορφή στη χώρα μας τη δεκαετία του '80.

Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε! Εμπρός για τα «Σικάγο» της γενιάς μας!


Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ’ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε, αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε...''
 (Α. Σπάις, Σικάγο 1886)

Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε...

Η «θερμή» σχέση δικτατόρων - εφοπλιστών...


Μια αποκαλυπτική αποδελτίωση από τον Τύπο της εποχής
 
Η στρατιωτική δικτατορία, ως δικτατορία του κεφαλαίου, συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και στήριξε πολύμορφα την πλουτοκρατία.

Η χούντα, για παράδειγμα, τροποποίησε προς το ευνοϊκότερο το νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου, πρώτα απ' όλα του εφοπλιστικού, αλλά και του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Παράλληλα, η διάλυση των εργατικών οργανώσεων, η φυλάκιση, ο εκτοπισμός συνδικαλιστών διαμόρφωνε συνθήκες για την αδιατάρακτη λειτουργία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αφορμή τη συζήτηση για τη European Super League...

 Σελίδες επί σελίδων γράφτηκαν, σχόλια επί σχολίων έγιναν, με αφορμή την ανακοίνωση στις αρχές της βδομάδας ότι 12 εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία επρόκειτο να δημιουργήσουν τη δική τους κλειστή Λίγκα, αποχωρώντας από τις αντίστοιχες διοργανώσεις της UEFA, εγχείρημα που εγκαταλείφθηκε προς το παρόν, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των φιλάθλων, τις απειλές των ανταγωνιστών και τους επιχειρηματικούς και άλλους συμβιβασμούς και «μοιρασιές» που έκλεισαν στο παρασκήνιο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/04/1564

Γεννιέται ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

26/04/1798

Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.