Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Μουσικό μήνυμα του Αποστόλη Μωραΐτη


Μηνύματα συμπαράστασης, αλληλεγγύης, στήριξης και αισιοδοξίας έρχονται από τους ανθρώπους της Τέχνης. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τη δική του ματιά, τον δικό του τόνο απευθύνεται μέσω του portal 902.gr σε όλους εμάς... Μένουμε Δυνατοί!

Δείτε στο βίντεο πάνω το μήνυμα του Αποστόλη Μωραΐτη («The Worksongs Project»). 

Ημερολόγια καραντίνας Ηνωμένο Βασίλειο, Ημέρα 1


Ημερολόγια καραντίνας Ηνωμένο Βασίλειο,
Τρίτη 24 Μαρτίου Ημέρα 1

Είμαι στο λεωφορείο για τη δουλειά. Είμαι εργαζόμενη-“κλειδί” και πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω.
Και αυτό είναι σωστό. Ο καπιταλισμός θυμήθηκε την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη, το χρέος προς τον συνάνθρωπο τώρα που οι συνθήκες είναι “ρευστές”.

Γράμμα από την Πεσκάρα (2)


«Η υγεία μας πάνω από τα κέρδη σας». Αυτός είναι ο τίτλος που εκφράζει απόλυτα τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης της Ιταλίας μπροστά στη σημερινή γενική απεργία της 25ης Μάρτη.

Το τελευταίο ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για το κλείσιμο των βιομηχανικών μονάδων της μη αναγκαίας παραγωγής άφησε πολλά ανοιχτά

Σε εξέλιξη η απεργία που οργανώνει η USB


Σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία στην Ιταλία σε όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε όλους τους χώρους, που οργανώνει η USB (Unione Sindacale di Base) Ιταλίας με σύνθημα «Πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν;», απαιτώντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων της χώρας.

«Είναι πλέον προφανές ότι η μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού και τα περισσότερα θύματα καταγράφονται ακριβώς στις περιοχές όπου υπάρχουν

Πεθαίνουμε σπίτι


Μένουμε σπίτι και πεθαίνουμε εκεί ησύχως, μέχρι να μας βρει κάποιος και να περιθάλψει το άψυχο σώμα μας. Στο ενδιάμεσο, μπορείς το πολύ-πολύ να βγεις στο μπαλκόνι για ένα τελευταίο χειροκρότημα. Μπορεί αύριο να κάνει και κάποιος απ’ το πρωθυπουργικό περιβάλλον κάλεσμα να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας, αυτούς που έφυγαν από τη ζωή. Μια μετά θάνατον αναγνώριση…

Πεθαίνουμε σπίτι, χωρίς να επιβαρύνουμε το σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Ευθύνη αλά καρτ...


Αποδείχτηκε πολύ βολική η μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη. Η αλά καρτ απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις, την ώρα που αποκαλύπτεται πλήρως το αναξιόπιστο και γυμνό μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία υπηρετούν οι υπάλληλοι της άρχουσας τάξης.

Σχόλιο για την κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία στον ΟΗΕ


Η νέα επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και με οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία, παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της

Παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό

Την Δευτέρα 23 Μάρτη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στηρίζοντας τον αγώνα των συνδικάτων και των εργαζομένων που είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας, κατέθεσε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στη Γενεύη την τοποθέτηση-παρέμβαση Συνδικάτων της Ευρώπης για την Προστασία της Ζωής, της Υγείας και των δικαιωμάτων των Εργαζομένων κατά την πανδημία του Κορονοϊού.

Παναγιώτης Καρατζάς


Παναγιώτης Καρατζάς, λαϊκός ηγέτης, αυτός που σήκωσε τη σημαία 
της Επανάστασης και όχι ο Π. Πατρών Γερμανός

«Ψέμα, λοιπόν, πως ο Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της Επανάστασης», γράφει ο Γιάννης Κορδάτος στην Ιστορία του. «Τη σημαία την ύψωσε ο Καρατζάς μαζί με τους δικούς του που όλοι τους ανήκανε στη μέση τάξη, στο λαό και όχι στο αρχοντολόγι».

Ο Φιλικός Παναγιώτης Καρατζάς στις 21 Μάρτη κάλεσε στα όπλα το λαό της Πάτρας, ο οποίος με αρχηγό τον Καρατζά την απελευθέρωσαν την άλλη μέρα. Αυτή είναι η πρώτη ένοπλη εξέγερση που έγινε στην

Συζήτηση με τον Θ. Κουτσουρά πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ


Ακούστε τη συζήτηση με τον Θ. Κουτσουρά πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης στο web radio του ΠΑΜΕ. 

"παιδομάζωμα" 3ο

Το παιδοσώσιμο και το παιδομάζωμα...

Μία απ' τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου είναι η δημιουργία των «αναμορφωτηρίων» από την Φρειδερίκη και ο εγκλεισμός εκεί χιλιάδων παιδιών, που τα ξερίζωσαν απ' τον τόπο τους, για να τα κλείσουν στις περιβόητες «παιδουπόλεις». 

Ομοψυχία του ελληνικού λαού απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του


Για την επέτειο της 25ης Μάρτη 1821, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια "εθνική ομοψυχία" εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Επιστολή του Π. Ταβιάνι στη «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών»


Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη διάβασα τον χαιρετισμό σας. Σε αυτές τις σκοτεινές μέρες μου δίνει ενέργεια για να πολεμήσω έναν παράλογο πόλεμο εναντίον του άγνωστου.

Ως αγόρι έζησα τη φρίκη ενός άλλου πολέμου, αλλά ο εχθρός ήταν συγκεκριμένος και τα εφηβικά μάτια μου είδαν τη νίκη πάνω από την τρέλα. Ήταν εφικτό. Θα είναι εφικτό σήμερα; Ναι, θέλω να πιστεύω.

Ο Θ. Κολοκοτρώνης για την έναρξη της Επανάστασης του ’21 (Ντοκουμέντο)


Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν από τους πρωτεργάτες της επανάστασης το ’21. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με την κατάσταση που υπήρχε προεπαναστατικά, τον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας αλλά και τα πρώτα τη βήματα υπάρχουν στο βιβλίο «Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής από τα 1770-1836. Υπαγόρευσις Θεόδωρος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη» (ουσιαστικά δηλαδή τα απομνημονεύματά του, υπογορευμένα

Κρούσμα κορονοϊού σε Πολωνό εργάτη που είναι σε καραντίνα στην καμπίνα του!

Θετικός στο νέο κορονοιό είναι ένας εργάτης από την Πολωνία, μέλος συνεργείου που εκτελούσε εργασίες σε πλοίο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Το γεγονός επιβεβαιώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Έχει, επίσης, ενημερωθεί και η Λιμενική Αρχή Περάματος.

Θα είναι ασυγχώρητο!


Δεν φαίνεται αντιφατικό να δίνεις μια μάχη ενάντια σε μια πανδημία, αλλά να μην αξιοποιείς όλα τα όπλα ή να μην αξιοποιείς συγκεκριμένα όπλα;

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να προωθήσει την αναγκαία επίταξη των ιδιωτικών μονάδων στην Υγεία, αλλά αρνείται ακόμα και να τοποθετηθεί για κάτι που είναι ζωτικής σημασίας και έχει τεθεί δημόσια από το ΚΚΕ.

Τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του


Η φετινή επέτειος της αστικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 και της έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα βρίσκει το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν «ιδιαίτερο» κίνδυνο, την πανδημία του κορονοϊού.

Ως αποτέλεσμα, αναστάλθηκαν οι όποιες συνηθισμένες δραστηριότητες – σχολικός εορτασμός, παρελάσεις κ.λπ. – αλλά και εκείνες που είχαν δρομολογηθεί εκ μέρους του κράτους για την προϋπάντηση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Αποφοιτούν, από την 3η ΣΑΓΑ οι πρώτοι 71 ανθυπολοχαγοί πυροβολικού του ΔΣΕ.


Αποφοιτούν, 25/3/1948, από την 3η ΣΑΓΑ οι πρώτοι 71 ανθυπολοχαγοί πυροβολικού του ΔΣΕ.

Το πυροβολικό του ΔΣΕ οργανώθηκε σε τρεις μονάδες (Γράμμου, Βίτσι και Κεντρικής Μακεδονίας) και παρότι διέθετε λιγοστά όπλα, ελάχιστα πυρομαχικά και αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον ένοπλο αγώνα: στο Μάλι-Μάδι τον

Επέτειος της Επανάστασης του 1821.


Η ημερομηνία αυτή, 25/3/1821, καθιερώθηκε αργότερα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φεβρουαρίου, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 22/3, κ.α.).

Αλλά και ως γεγονός αυτό καθαυτό (κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα και η «ευλογία» των επαναστατών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό), δεν αποτελεί παρά μύθο, αφού ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός βρισκόταν την περίοδο εκείνη στην

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!


Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή 

Τη δυναμώνουμε για την προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Μάχιμοι στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων!

Κανένας μόνος! Νικάμε τον φόβο!

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!

Μαζί θα τα καταφέρουμε