Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

«Καπνισμένος Ουρανός»


To κεντρικό επεισόδιο του μυθιστορήματος «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά είναι εμπνευσμένο από το σπιτάκι του Υμηττού, το οποίο έγινε ένας από τους θρύλους που σφράγισαν την ηρωική Αντίσταση της Αθήνας ενάντια στον χιτλερικό κατακτητή και έμεινε στην ιστορία μας σαν «Κάστρο του Υμηττού». Απεικονίζεται ο ηρωικός οργανωτικός και διαφωτιστικός αγώνας των πρωτοπόρων εργατών σ’ εκείνη τη μαύρη περίοδο.

Σε εξέλιξη παζάρια για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν


Για παραίτηση του προέδρου του Αφγανιστάν, κάνουν λόγω αραβικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας. Τις συνομιλίες διεξάγει ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

«Οι μαθητές δεν ανεχόμαστε το μέλλον μας να γίνει στάχτη και αποκαΐδια»


«Οι μαθητές δεν ανεχόμαστε το μέλλον μας να γίνει στάχτη και αποκαΐδια», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αχαρνών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε κάθε μαθητή από τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόμπη αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα που έζησε το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών.

Επιμένουν να βάζουν φωτιές και στο προσφυγικό


Τ
ην ώρα που η χώρα έχει τυλιχτεί στις φλόγες λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που πέταξαν  την πρόληψη και αντιπυρική προστασία  στην κάλαθο των αχρήστων για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη και περιουσίες μιας ζωής καταστράφηκαν, αυτή την ώρα ΝΔ και Μηταράκης επιμένουν στο χορό των εκατομμυρίων για τα κέντρα φυλακές της ΕΕ στο νησί μας και στα νησιά μας.

Ο Πλουμπίδης, εμείς και οι άλλοι


Στις 14/08/1954 ώρα 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί ο Νίκος Πλουμπίδης πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Προς τιμή του δημοσιεύουμε το πρώτο άρθρο του Γιώργη Μωραΐτη, που δημοσιεύτηκε στο ριζοσπάστη,  με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ, με τίτλο:

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» μετά από κάθε καταστροφή


ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τι έγινε με τους πυρόπληκτους στο Μάτι; Τι πήραν τελικά οι πλημμυροπαθείς σε Εύβοια και Καρδίτσα; Πόσο προχώρησαν τα έργα υποδομής; Ρητορικά ερωτήματα, αποκαλυπτικές απαντήσεις

 Τα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους είναι για άλλη μια φορά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, που μόνο η αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν σ' αυτήν τη δύσκολη φάση, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί απ' αυτούς δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα.

Τουρισμός και πανδημία: ένα έγκλημα σε εξέλιξη


Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πως ο τουρισμός μας οδηγεί σε νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Ειδικότερα όσον αφορά τα νέα κρούσματα την Τετάρτη για παράδειγμα αυτά καταγράφονται ως εξής: Μύκονος 335 κρούσματα ανά 100.000, Πάρος 187 κρούσματα ανά 100.000, Χανίων 115 ανά 100.000, Νάξου 172 ανά 100.000. Από την άλλη Ανατολική Αττική 32 ανά 100.000, Βόρειος Τομέας Αττικής 25 ανά 100.000, Κεντρικός Τομέας Αττικής 33 ανά 100.000, Νότιος Τομέας Αττικής 25 ανά 100.000, Θεσσαλονίκη 30 ανά 100.000. 

Να καλυφθούν από το κράτος τα έξοδα επανηλεκτροδότησης των πυρόπληκτων


Να αναλάβει το κράτος εξολοκλήρου το κόστος επανηλεκτροδότησης των πυρόπληκτων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μεταφέροντας καταγγελίες επαγγελματιών από τις πυρόπληκτες περιοχές που καλούνται να «συνδράμουν στην επανηλεκτροδότηση των κατοίκων και επαγγελματικών χώρων», όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

«Όταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βάζει εμπόδια στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους»


Η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στον Φοιτητικό Σύλλογο Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βάζει εμπόδιο στη πρωτοβουλία συγκέντρωσης υλικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους, επικαλούμενη ότι “δεν χωράει κομματική ταυτότητα σε τέτοια ζητήματα” και ότι “ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν έχει σχέση με τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου μιας αυτά δεν αφορούν τους φοιτητές, ας κάνουμε κάτι μόνοι μας στο πανεπιστήμιο”. Επιλέγοντας για άλλη μία φορά να απομονώσει τον σύλλογο μας από τους υπόλοιπους ΦΣ που μαζί με το Εργατικό Κέντρο συλλέγουν αναγκαία είδη για τους πληγέντες.

Ανησυχίες


Το αυτονόητο αίτημα να μην υπάρξει κουκούλωμα ευθυνών για τις πυρκαγιές κατέθεσε σε τηλεοπτική συζήτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Ξανθός, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που το δικαιολόγησε: «Υπάρχει δυσφορία, υπάρχει αγανάκτηση στον κόσμο, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, υπήρξαν κινήσεις πολιτικής ανυπακοής αυτήν την περίοδο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


15/08/1769

Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης. 

Γεννιέται ο Ναπολέων Βοναπάρτης

15/08/1785

Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας Ντε Κουίνσι.