Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 13 Γενάρη στις 7.00 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ

Νέες αρνητικές εξελίξεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του Γενάρη του 2020.

Δυο («άγια») εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε και στην τελετή αγιασμού στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα. «Σήμερα (σ.σ στις 6 Ιανουαρίου) είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι σπουδαίος και όπως λέει το όνομά του φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό εδώ και παντού στον κόσμο».

Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, κάτω η σχολική αργία


Κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών και ρεσιτάλ 
κατήχησης έφερε “νύχτα” η Νίκη Κεραμέως

Η εσάνς δεκαετίας του ’50 που αναδύει η γαλάζια κυβέρνηση ενισχύεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Εξάλλου, όταν στελέχη σου νυχθημερόν ουρλιάζουν για “αλλοίωση” της φυλής και των παραδόσεών μας, τι καλύτερο από το να μετατρέψεις τα σχολεία σε κατηχητικά, για τη διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου πνεύματος.

Το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος

Η νέα πολύνεκρη τραγωδία με πρόσφυγες και μετανάστες, νοτιοδυτικά των Παξών, που επιχειρούσαν να φύγουν από τη χώρα, γεννά αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

Επιβεβαιώνει πως το δράμα χιλιάδων ξεριζωμένων δεν έχει τέλος.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στο Λονδίνο

"Η σύγχρονη αστική κοινωνία, που δημιούργησε τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με το μάγο εκείνο που δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος κάλεσε".

Αυτή η φράση, που γράφτηκε το 1848 στο "Κομουνιστικό Μανιφέστο" από τους Μαρξ - Ένγκελς, αποτυπώνει το βάθος και την πραγματική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή πλειοψηφία.
Είμαστε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής, της ψηφιοποίησης.

Χάρι και Μέγκαν: Στο Μπάκινγκχαμ δεν έχουμε ζωή..

Αχ, τα βάσανα τους πέλαγα, που τα έπνιγαν και γέλαγαν.. Φεύγουν τα παιδιά από τη βασιλική οικογένεια και είναι η άλλη η κορακοζώητη να σκάσει είναι.. Βλέπει μονίμως σήραγγες για να ηρεμεί. Αμ Μπέτυ μου, ”Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιο και θυγατέρα” λέμε στην Ελλάδα και εσύ που πήρες, το ψηλό το λελέκι, το Φίλιππο ντε τον Κερκυραίο, έπρεπε να ξέρεις από τέτοιες παροιμίες.

Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους την Αθήνα

Το Βρετανικό Μουσείο επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο. Αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση:

«Η παράνομη κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων της χώρας μας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν με συνέχεια, με συνέπεια και σταθερότητα αυτό που έπρεπε να κάνουν. Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι στο Βρετανικό Μουσείο, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους την Αθήνα».

Επανέρχεται κλιμακωτά το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα

 ΝΕΟΣ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο κινείται σε καλπονοθευτική κατεύθυνση. Με το νέο εκλογικό νόμο επανέρχεται κλιμακωτά το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Με κεντρικό σύνθημα - αίτημα, «Όχι στις βάσεις και στα πυρηνικά. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.
Αμέσως μετά ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές, φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, να βροντοφωνάζουν τα συνθήματα,

Αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ της Θεσσαλονίκης καλούν όλες και όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φορείς της πόλης σε αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο, 11/01/2020 – 11πμ στο Άγ. Βενιζέλου.

Οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους και την νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά με συνθήματα «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Ιράν: Καταρρίψαμε «από λάθος» το ουκρανικό αεροσκάφος


«Από λάθος» κατέρριψε ο στρατός του Ιράν το Boeing 737 της Ukraine International Airlines το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing

Η μάχη της Νάουσας


Ντοκουμέντα

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατέχει η Μάχη της Νάουσας. Η μάχη της Νάουσας (11 – 14 Γενάρη 1949) συμπίπτει με την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης του ΔΣΕ.  Για την ιστορία σημειώνουμε ότι την επιχείρηση πραγματοποίησε η 10η Μεραρχία του ΔΣΕ με

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ καταγγέλλει την Γενοκτονία των Αρμενίων


Ο μοναδικός βουλευτής του γερμανικού Ράιχσταγκ που προσπαθεί, 11/1/1916, να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων είναι ο Καρλ Λίμπκνεχτ της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αργότερα ιδρυτής του γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ζητά να ενημερωθεί το Σώμα για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους, ερώτηση που προκαλεί την άμεση διακοπή της συνεδρίασης.

Νίκος Καββαδίας


Γεννιέται, 11/1/1910, ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. 

Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών.

Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 11 - 12 Γενάρη 2020:
  • Κίνδυνος - Θάνατος για το λαό η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις Βάσεις: Ακύρωση της Συμφωνίας που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο
  • Εργαζόμενοι - Αγρότες - ΕΒΕ: Οργανώνουν αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης
  • ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Προωθούν σχέδιο μετατροπής της Μέσης Ανατολής σε ΝΑΤΟική επικράτεια
  • Ελληνοτουρκικά: Σενάρια «διευθετήσεων» και «συνεκμεταλλεύσεων» με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία