Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

«Ο Θεός μου είναι ένας αργάτης που πεινάει... »


 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Στιγμές από τη ζωή, το έργο και την πνευματική περιπέτεια ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες δημιουργούς

Σήμερα κλείνουν, με το παλιό ημερολόγιο, 118 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους, σημαντικότερους και μεγαλύτερους Ελληνες λογοτέχνες του 20ού αιώνα, του Νίκου Καζαντζάκη (18 Φεβρουαρίου 1883). Το έργο του, ωστόσο, όντας δύσκολο ακόμη και να ενταχθεί - όπως σημειώνει ο Λίνος Πολίτης - στα σύγχρονά του λογοτεχνικά και ποιητικά ρεύματα, «κάθεται» επάξια στο «θρόνο» της μοναδικότητας, κερδίζοντας ταυτόχρονα τη διαχρονική του εμβέλεια και ακτινοβολία. Δηλαδή, το πιο απαιτητικό «κριτήριο» της ποιότητας του καλλιτεχνικού δημιουργήματος.

Ανοίξτε τώρα τα νοσοκομεία «Παναγία», «Λοιμωδών», 424 ΣΝ


Την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» απαίτησαν με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, κάτοικοι της  Καλαμαριάς, μετά από κάλεσμα φορέων και σωματείων της περιοχής που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην παράδοση του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, απαιτώντας ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε Υγεία και ελεύθερους χώρους. Όρισαν επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 21 Φλεβάρη στις 12.30 στην είσοδο της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).

Γιατί οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο παρουσιάζονται σε τρία διαφορετικά κείμενα και όχι σε ένα ενιαίο;


Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ επιλέχτηκε να δοθούν ως τρία ξεχωριστά κείμενα, για να διευκολυνθεί και να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση στα Οργανα του Κόμματος, στις ΚΟΒ, αλλά και στον προσυνεδριακό διάλογο. Να δοθεί περιθώριο στην καλύτερη μελέτη, αλλά και στη βάθος συζήτηση για τα ζητήματα που αναλύονται στα τρία κείμενα με τον περίγυρο του Κόμματος, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά τις δυσκολίες που έχει η περίοδος λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Δηλαδή για να μη «χαθούν» εξαιτίας του όγκου των κειμένων τα σοβαρά ζητήματα που η Κεντρική Επιτροπή θέτει υπόψη του συνόλου των στελεχών, μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων, οπαδών, καθενός που δίνει μάχη μαζί με τους κομμουνιστές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η άθλια κατάσταση στην Αττική αποκάλυψε πως το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι»


 Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το ''μένουμε σπίτι''.

16/2/1933: Η πρωτοφανής ανθρωποσφαγή της Θεσσαλονίκης


Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7 ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΙ, 16 ΒΑΡΕΙΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ 50 ΕΛΑΦΡΑ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΝΗΦΘΗ ΑΛΗΘΗΣ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - 3000 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1968)


 ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

H διαχρονική ιστορική ανάγκη να υπάρχει το ΚΚΕ μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ως πραγματικό και όχι κατ’ όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι το μεγάλο δίδαγμα που απορρέει από τις κρίσεις που πέρασε το Κόμμα μας στην πολυκύμαντη ηρωική πορεία του.

Λογαριασμοί και επιταγές...

 


Προσδοκίες για «έκρηξη» επενδύσεων που θα φέρουν την ανάκαμψη καλλιεργεί η κυβέρνηση, την ώρα που ο λαός βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, έχοντας από πάνω να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια και τους ασφυκτικούς περιορισμούς, επειδή το κράτος δεν μπορεί και δεν θέλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Περικύκλωση του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» με αίτημα την επαναλειτουργία του


Φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Καλαμαριάς, αλλά και για την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία».

Χέρι με χέρι και με όλους τους τρόπους διακινείται και το τρίτο κείμενο


ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 21o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πανεξόρμηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το τρίτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος. Με το κείμενο αυτό, με τίτλο «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάσταση της εργατικής τάξης. Το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ», που κυκλοφόρησε ένθετο με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των Θέσεων.

Στάση εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
15/2/2021

Οι εξελίξεις στον όμιλο που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης και η νέα αλλαγή των εργοδοτών, δεν μπορούν να δημιουργούν αυταπάτες, να εμπνέουν αισιοδοξία για κανέναν από τους εργαζόμενους (οικοδόμους, μηχανικούς, διοικητικούς, εργολαβικούς…) στο έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και στις προηγούμενες αλλαγές δεν υπήρξε καμία θετική διαφορά.

Τα ...χιλιόμετρα του εμβολιασμού


ΘΡΑΚΗ

Ταξίδι για τον εμβολιασμό και στη Θράκη! Ενδεικτικά, προκειμένου να εμβολιαστούν όσα άτομα της ηλικιακής ομάδας 60-64 μένουν στην Κομοτηνή ή ακόμα και την Ξάνθη, καλούνται να μετακινηθούν στο μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο με το εμβόλιο της «AstraZeneca» της περιοχής, αυτό του Ιάσμου Ροδόπης, διανύοντας 21 και 29 χλμ αντίστοιχα. Αντίστοιχη απόσταση, περίπου 28 χλμ καλείται να διανύσει και η ηλικιακή ομάδα 60-64 που μένει στην Αλεξανδρούπολη για να εμβολιαστεί, καθώς τα ραντεβού τους συστήματος τους κατευθύνουν στις Φέρες Έβρου.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 

16/02/1568

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό

16/02/1907

Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Άγγελος Τερζάκης. Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν: «Ο σταυρός και το σπαθί», «Είλωτες», «Τα λύτρα της ευτυχίας», «Θωμάς ο Δίψυχος», «Ο Πρόγονος». Το 1937 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Η μενεξεδένια πολιτεία». Την ίδια χρονιά αρχίζει η δημοσίευση της «Πριγκηπέσας Ιζαμπώ» στην «Καθημερινή», που θα ολοκληρωθεί το 1938 και θα εκδοθεί το 1945. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1979.