Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Οι γυναίκες της Ελλάδας συμμετείχαν στην αντίσταση σε όλα τα μέτωπα του αγώνα


Οι
γυναίκες της Ελλάδας συμμετείχαν στην αντίσταση σε όλα τα μέτωπα του αγώνα. Στην Εθνική Αλληλεγγύη, στις μεγάλες διαδηλώσεις του λαού κατά των ναζί κατακτητών, στους αγώνες στις γειτονιές για την επιβίωση και σαν αντάρτισσες, βοηθητικές και μαχήτριες, με το όπλο στο χέρι.
Είναι χαρακτηριστικό πως, από 3.000.000 εκατομμύρια μέλη της Αλληλεγγύης, οι γυναίκες ήταν 1.740.000 και οι άντρες 1.260.000.

Άμεσο όφελος για το λαό μπορεί να υπάρξει με ένα ισχυρό, μεγάλο ΚΚΕ


- Πολλοί βλέπουν να ζυγώνει η ώρα των εκλογών, ακόμα και το φθινόπωρο. Μέσα στην εκρηκτική διεθνή συγκυρία και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της, τι πιστεύετε ότι θα κριθεί σε αυτή την αναμέτρηση;

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες


Μετά από δύο μέρες εργασιών και πλούσιας συζήτησης, με πάνω από 100 ομιλίες και χαιρετισμούς, με ζωντανή μεταφορά πείρας από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ στη Δραπετσώνα.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η ελπίδα, η προοπτική


Ο ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

«Η ενδεχόμενη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας (...) θα ολοκληρώσει την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας. Αυτό σημαίνει ότι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας, όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στρ. Μυριβήλης: Ο κομμουνισμός είναι μια μέθοδος σατανική για την κατασκευή μιας νέας φυλής


 Ο Στρατής Μυριβήλης  (1892–1969) εμφανίστηκε ουσιαστικά[1] στα ελληνικά Γράμματα με ένα από τα καλύτερα έργα που γράφτηκαν για τον πόλεμο. Το «Ζωή εν Τάφω» που έδινε όλη τη φρίκη του πολέμου και σηματοδοτούσε την αρχή της αντιπολεμικής μας λογοτεχνίας. Όμως σταδιακά ολισθαίνει σε όλο και συντηρητικότερες ιδέες, στέκεται εχθρικός στην κοσμοθεωρία των προλετάριων μέχρι που οι ιδέες του άρχισαν να εφάπτονται με αυτές του δικτάτορα Μεταξά.

Μπλες Πασκάλ


Στις 19 Ιουνίου 1623 γεννιέται ο Μπλες Πασκάλ. Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, θρησκευτικός φιλόσοφος και συγγραφέας.

Ο Μπλεζ Πασκάλ ήταν έναν παιδί θαύμα. Από νεαρή ηλικία, εκδήλωσε εξαιρετικές μαθηματικές ικανότητες.

Πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών


Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ είναι ένα μεγάλο γεγονός για την εργατική τάξη της χώρας μας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος τονίστηκε από τον Γιώργο Πέρρο στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. (Διαβάστε εδώ όλη την εισήγηση)

Λεγεωνάριοι... του παρασκηνίου


Λεγεωνάριοι...


Κοινό μυστικό είναι πλέον ότι στο πλευρό του ουκρανικού στρατού πολεμούν και «εθελοντές» από χώρες της Δύσης. Η αιχμαλωσία πολλών εξ αυτών από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο δεν τροφοδοτεί τις ουκρανικές δυνάμεις μόνο με στρατιωτικό υλικό, αλλά και με έμψυχο, στην πλειοψηφία τους μισθοφόροι, που μετακινούνται βέβαια οργανωμένα προς την Ουκρανία και τη γραμμή του πυρός.

Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!

 
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

φίλες και φίλοι,

Σήμερα εδώ, στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, χτυπά η καρδιά των φοιτητών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει αλλεπάλληλες μάχες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

2 βίντεο για τον Νίκο Ζαχαριάδη


Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο με απόσπασμα από ραδιοφωνική ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, που μεταδόθηκε στις 2 Σεπτέμβρη 1951, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» που εξέπεμπε από το Βουκουρέστι.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


19/06/1623

Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ.

Ένοπλη ταξική πάλη (1946–1949)


 Τι ήταν ο Εμφύλιος Πόλεμος

Οι νικητές και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και μετά, για ολόκληρες δεκαετίες, παρουσιάζουν τον αγώνα αυτό σαν πάλη της «ελληνικής φυλής» με «αλλόφυλους», με «σλαβοκίνητους», με «απάτριδες», με «άθεους» και «δόλιους» που «επιβουλεύονταν τα πεπρωμένα του Εθνους». Χρειάστηκαν μεγάλοι αγώνες και σε πολλά επίπεδα, χρειάστηκε ο ελληνικός λαός να πληρώσει πολύ ακριβά για να παραμεριστούν οι χονδροειδείς αυτές διαστρεβλώσεις.