Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Στη μνήμη του οικοδόμου, αγωνιστή, κομμουνιστή, Σταύρου Λίτσα


 Η έδρα του οικοδόμου Νίκου Εξάρχου, στη μνήμη του οικοδόμου, αγωνιστή, κομμουνιστή, Σταύρου Λίτσα.

Πλούσια δραστηριότητα μπροστά στην 32η κατασκήνωση της ΚΝΕ


Πλήθος εκδηλώσεων, συσκέψεων και δραστηριοτήτων οργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενόψει της 32ης Aντιιμπεριαλιστικής Kατασκήνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο στις 13-16 Ιούλη.

Το μαρτύριο της επόμενης μέρας για τους εργάτες του Μουντιάλ


Λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 (το δίμηνο Νοέμβρη – Δεκέμβρη), το Κατάρ επανέρχεται στο προσκήνιο όσον αφορά τα αθλητικά τεκταινόμενα και όχι μόνο. Αφορμή στάθηκαν οι βλέψεις του περιβόητου Οργανισμού Κρατικών Επενδύσεων (άμεσα συνδεμένου και με τη διοργάνωση του Μουντιάλ) για εξαγορά της αγγλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία έχουν βάλει πωλητήριο οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της.

Άλλα λόγια ...για τις εικόνες εξευτελισμού σερβιτόρων


Να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις εικόνες εξευτελισμού σερβιτόρων, όπως αυτές από τη Ρόδο, προσπάθησε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με σκοπό να καταλαγιάσει την οργή. 

«Η τήρηση της νομοθεσίας είναι αδιαπραγμάτευτη», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι τα δυο αρμόδια υπουργεία «επενέβησαν άμεσα». 

Η ρωγμή της κάλπης

Πάμε λοιπόν μετεκλογικά! Με πάθος, με νου και καρδιά και κυρίως με αφοσίωση σ' αυτούς, τους πολύ περισσότερους που μας ψήφισαν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και με υπομονή, επιμονή και ιδεολογική συνέπεια πάμε να παλέψουμε για τις αδικίες, τα στριμώγματα, τις νομότυπες και καλά διαφημισμένες ανθρωποφαγίες, που έρχονται καταπάνω σ' όλο τον εργαζόμενο λαό. Οι καπιταλιστές έχουν σ' αυτή την τετραετία καταλάβει, απ' το ρετιρέ ως το δεύτερο και τρίτο υπόγειο, όλα τα ...διαμερίσματα - μερίσματα του νομοθετικού κοινοβουλευτικού οικοδομήματος.

Η επίθεση των Γερμανών κατά του ΕΛΑΣ στη Β. Πίνδο


Από τις αρχές του 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, που ήταν εγκαταστημένες στον όγκο της Βόρειας Πίνδου και στις γειτονικές προς αυτήν ορεινές περιοχές, είχαν αναπτύξει σοβαρή δράση εναντίον του εχθρού. Πολλά χτυπήματα κατά των συγκοινωνιακών αρτηριών των Γερμανών είχαν δώσει τα τμήματα της ΙΧ και Χ Μεραρχίας, καθώς και η 7η Ταξιαρχία της VIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης


 Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει και επιβεβαιώνει τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων για τον λαό. Οχι επειδή η ΝΔ διατήρησε την εκλογική της δύναμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μισή σχεδόν δική του, ή επειδή μειώθηκε συνολικά το ποσοστό της σοσιαλδημοκρατίας στη Βουλή. Αλλά επειδή συνεχίζει να μην κλονίζεται και να μην αμφισβητείται μαζικά η εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.

Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συμπόρευση και τον αγώνα με το ΚΚΕ παντού!


Στην αύξηση των ποσοστών και των ψήφων του ΚΚΕ, ανάμεσα στις 400.000 ψήφους και το 7,7% του ΚΚΕ που αποτυπώθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιούνη, βρίσκονται αρκετοί νέοι που υπηρετούν αυτήν την περίοδο τη στρατιωτική τους θητεία. Η ψήφος στο ΚΚΕ από νέους, που βρίσκονται στον στρατό, είναι σίγουρα κάτι που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή, όπως άλλωστε και όλη αυτή η περίοδος. Ξεχωρίζει όμως για έναν λόγο παραπάνω, γιατί ήταν μια επιλογή σίγουρη, επιβεβαιωμένη από τη ζωή και την πείρα τους, αφού το ΚΚΕ και η Νεολαία του η ΚΝΕ, οι Οργανώσεις σε όλη τη χώρα και οι βουλευτές του είναι οι μόνοι που τους υπερασπίζονται με τις θέσεις και με τη δράση τους.

Σε εξέλιξη η μεγάλη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Λος Άντζελες


Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη απεργία των 15.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Λος Άντζελες, μια από τις μεγαλύτερες απεργίες του κλάδου τα τελευταία 30 χρόνια στις ΗΠΑ.

Τα ξενοδοχεία στο Λος Άντζελες και στην κομητεία Orange, νέκρωσαν με τους εργαζόμενους να απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και τις καλύψεις (όπως π.χ. υγείας, ενοικίου και ειδικότητας), αλλά και την κατάργηση όλων των «έκτακτων μέτρων» που είχαν ληφθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Πάντα οι ρίζες τους το σύστημα αγκαλιάζουν...


ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ - ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ

 Η αρνητική εξέλιξη της ενισχυμένης παρουσίας ακροδεξιών - φασιστικών σχηματισμών στη Βουλή δικαίως προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους και νέους. Δικαιολογημένα προβληματίζονται αρκετοί από όσους τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις για την απομόνωση των φασιστικών - εθνικιστικών μορφωμάτων και της δράσης τους, όπως στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, νιώθοντας ανάταση αλλά και μια στοιχειώδη δικαίωση για τα θύματα των ναζιστικών συμμοριών.

Τα εκλογικά ευρήματα των exit polls


 ...και ενδιαφέρουσες συγκρίσεις με τις βουλευτικές εκλογές του 2019

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα του exit poll - παρά τη σχετικότητά τους - για τις επιλογές στην κάλπη ανά ηλικιακή ομάδα, επαγγελματική ιδιότητα κ.λπ. Δημοσιεύουμε σήμερα τα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στα τελικά τους μεγέθη. Επιπλέον, σε κάποιες κατηγορίες δημοσιεύουμε και τα συγκριτικά στοιχεία του 2019, από τα οποία μπορεί να προκύψουν, σε έναν βαθμό, κάποια συμπεράσματα.

Σήμερα στις 10 π.μ. και 12 μ. κινητοποιήσεις εναντία σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών


Σε κινητοποιήσεις σήμερα Δευτέρα 3 Ιούλη στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal (10 π.μ. σταθμός Φιξ, πεζόδρομος Κουκακίου) και doValue (12 μ. στο σταθμό Ηλεκτρικού Καλλιθέας), καλεί σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών καθώς και φορείς στις γειτονιές της Αθήνας η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για τους πλειστηριασμούς.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


  03/06/1833

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».