Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Θα έρθει ποτέ ο κομμουνισμός;


 
ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ;
Στην ΕΣΣΔ είχανε κομμουνισμό;
Πότε θα γίνουν οι επαναστάσεις;
Εάν δεν έρθει τι πρόκειται να γίνει;

Νέα προσπάθεια της Ινδίας για ομαλή προσσελήνωση και εξερεύνηση της Σελήνης


 ΑΠΟΣΤΟΛΗ «ΤΣΑΝΤΡΑΓΙΑΝ-3»

Στις 14 Ιούλη εκτοξεύτηκε επιτυχώς από το διαστημοδρόμιο στη Σριχαρικότα, με τη βοήθεια ενός πυραύλου LVM3, η νέα μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας προς τη Σελήνη. Η «Τσαντραγιάν-3» είναι η τρίτη ινδική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης και επιδιώκει να πετύχει την πρώτη ομαλή προσσελήνωση για την Ινδία και στη συνέχεια την εξερεύνηση της επιφάνειας του φεγγαριού με ρόβερ, καθώς η προηγούμενη παρόμοια αποστολή «Τσαντραγιάν-2» συνετρίβη, έχοντας άδοξο τέλος. Ωστόσο, το τμήμα της αποστολής εκείνης, που παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ώστε να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό αναμετάδοσης προς τη Γη των πληροφοριών από την άκατο και το ρόβερ, παραμένει σε λειτουργική κατάσταση και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το τροχιακό τμήμα της τρέχουσας αποστολής παρουσιάσει πρόβλημα.

«Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου... »


Αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη στη Λαϊκή Σκηνή

Συνεχίζοντας τις «ματιές» στα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον θα αναφερθούμε στο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη στη Λαϊκή Σκηνή σε έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες μουσικούς, τον Νίκο Ξυλούρη, με τίτλο «Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου...». Ενα αφιέρωμα για όλες τις μουσικές πτυχές του Ξυλούρη, από το οποίο δεν θα λείψει ο αυθεντικός ήχος της κρητικής λύρας!

Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου


Καλωσορίζουμε στις σχολές μας τους νέους συναδέλφους μας. Σας ευχόμαστε καλή αρχή. Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Κουβαλάτε μαζί σας τα όνειρα για το επιστημονικό σας αντικείμενο και το αυριανό σας επάγγελμα, τις αγωνίες για τη ζωή, τις θυσίες και τους κόπους που κάνατε εσείς και οι οικογένειές σας.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελούν τη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων


Απέναντι στις αντιθέσεις και τις δυσκολίες των αστικών κομμάτων για την επιλογή των υποψηφίων τους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αλλά και απέναντι στην προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού - μέσω ανακύκλωσης προσώπων – στη στήριξη μιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται και στην Τοπική Διοίκηση, βρίσκονται μόνο οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ σ’ όλη την Ελλάδα. 

Το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και η Ουκρανία


Σε λίγες μέρες, τα θύματα της καταστροφής της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι θα τιμηθούν για 78η φορά, δεύτερη ενόσω ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.

Ηταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία «LittleBoy» («Μικρό Αγόρι») σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα «FatMan» («Χοντρός Αντρας»), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Ένας διαφορετικός ταξιδιωτικός οδηγός για τη Λέσβο


Ταξιδεύουμε στο νησί της Λέσβου, στο τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους φημισμένους ελαιώνες, το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, τις ιαματικές πηγές, τις πανέμορφες παραλίες, το ούζο και τη σαρδέλα Καλλονής, τα σαντούρια και τις Μικρασιάτικες μυρωδιές και μελωδίες.

Στο νησί που ξέρει να αγαπάει και να προσφέρει στις τέχνες και στα γράμματα, καθώς αποτελεί γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως της ποιήτριας Σαπφούς, του Θεόφραστου, του Θεόφιλου, του Στρατή Μυριβήλη, του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που το ΚΚΕ τίμησε και ανέδειξε το έργο του με την ημερίδα που διοργάνωσε το 2022, αλλά και πολλών άλλων.

1985: «Πελατειακές οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ» δηλώνει ο Ρ. Κίλι


 Στις 31 Αυγούστου 1985 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά από μια δήλωση - «βόμβα» του νέου Αμερικανού πρεσβευτή, Ρόμπερτ Κίλι.

Ο Ρ. Κίλι είχε οριστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πρεσβευτής στην Αθήνα, στη θέση που κατείχε ο Μόντιγκλ Στερνς. Στις 26 Ιουλίου, ο Ρ. Κίλι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εξέτασής του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ρωτήθηκε από κάποιον γερουσιαστή σχετικά με την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο δασικός πλούτος θυσία στον βωμό της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων


 Είναι γνωστό ότι ο ρόλος του δάσους είναι πολυσχιδής. Εχει χαρακτηριστεί η «ραχοκοκαλιά» του φυσικού περιβάλλοντος, ο «πνεύμονας» του πλανήτη, αφού είναι πηγή οξυγόνου, το οικοσύστημα - παραγωγός φυσικών προϊόντων, με πιο σημαντικό το ξύλο. Επιδρά καθοριστικά στη διαχείριση των υδάτων, την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία, τη δημιουργία γόνιμου εδάφους, τη θηραματοπονία, την αναψυχή, τη βιοποικιλότητα. Είναι με άλλα λόγια ρυθμιστής του περιβάλλοντος, με αξία που δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί με τρέχοντες οικονομικούς υπολογισμούς. Αποτιμάται άραγε σε χρήμα η ίδια η ύπαρξη της ζωής;

Η ΝΔ ανακοίνωσε τον Νίκο Χαρδαλιά ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώθηκε από τη ΝΔ ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, η ΝΔ αποφάσισε να μη στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη μετά και το ζεϊμπέκικο τις ημέρες των πυρκαγιών, μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα για να «κρυφτούν» οι κυβερνητικές ευθύνες.

Η Τζελιλά, η Σαχάρα και ο ...Μητσοτάκης


Αποφάσισε ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, να ταξιδέψει με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να διαπραγματευτούν την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων και να ακυρώσουν τη συμφωνία για τα πολεμικά.

Στο άνετο προεδρικό αεροπλάνο, την ώρα που έπιναν τον καφέ τους, ανακοίνωσε ο πιλότος ότι τελείωσαν τα καύσιμα. Αμέσως, προσγειώθηκε πάνω στην έρημο της Σαχάρα. Ένα αεροπλάνο προεδρικό δεν πέφτει ποτέ, σε αντίθεση με τα Canadair του περασμένου αιώνα.

Μάχες στα βορειοανατολικά - Νέα ουκρανική επίθεση με drone σε ρωσική πόλη

 
Σφοδρές μάχες αναφέρονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο επιχειρεί να μεταφέρει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση εντός της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως σταμάτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσε επίσης πως καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που προσπάθησαν να πλήξουν τη Μόσχα και προκάλεσαν ζημιά σε πολυώροφο κτίριο όπου έχουν την έδρα τους κρατικές υπηρεσίες.

Εντονες διεργασίες και σαφείς προτιμήσεις τμημάτων του κεφαλαίου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και η παρασκηνιακή κούρσα ενόψει της ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν, δεν εμπλέκονται μόνο τα στελέχη του κόμματος ή οι υποψήφιοι, αφού η στήριξη κάποιων υποψηφίων από αστικά μέσα ενημέρωσης δείχνει ξεκάθαρα ότι τμήματα του κεφαλαίου έχουν πάρει θέση, σαν «έτοιμοι από καιρό». Και επιχειρούν να «πουσάρουν», κυρίως, την Εφη Αχτσιόγλου που εμφανίζεται ως το φαβορί για να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας της Πολιτικής Προστασίας


 Ενώ συνεχίζεται η καταστροφή απ' τις πυρκαγιές, κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι επαναλαμβάνουν με θράσος για μια ακόμα φορά το γνωστό πινγκ-πονγκ της κατανομής ευθυνών.

Τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις τους, διαγκωνίζονται στη διεκδίκηση του ρόλου του καλύτερου διαχειριστή των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες οι «πρώην στους επόμενους».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 31/07/1784

Πεθαίνει ο μεγάλος Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και λόγιος, Ντενί Ντιντερό. 

Ντενίς Ντιντερό