Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ομερτά της «αριστεράς» και της «προόδου»


Πριν λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε η πιο αποτρόπαια σφαγή μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος στη Μελίγια, μία παράκτια περιοχή στη βόρεια ακτή της Αφρικής, η οποία αποτελεί έδαφος της Ισπανίας.

Χιλιάδες νέες και νέοι ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού στις Νηές Μαγνησίας


 Για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση επιστρέφει στη Θεσσαλία, που βρίσκεται στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών, με τις ΝΑΤΟικές υποδομές σε Λάρισα και Βόλο

Ανεξέλεγκτη η διάδοση, επανάληψη του ίδιου έργου από την κυβέρνηση


 ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 Το επιχείρημα των «έκτακτων αναγκών» επιστρατεύεται ξανά για τη νομοθετική παράταση των «μπαλωμάτων», των μετακινήσεων και της πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα

Εργατικό Φεστιβάλ από ΚΚΕ και ΚΝΕ στις 1 και 2 Ιούλη

 
Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για το Σοσιαλισμό!» Θα πραγματοποιηθεί φέτος το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων ΚΚΕ - ΚΝΕ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιούλη στο πάρκο της Νέας Ελβετίας.

Χωρίς εισαγωγικά

Πριν από μερικά χρόνια, όταν το ΚΚΕ έβαζε στο καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό λεξιλόγιο τον «μεσαίωνα» και τη «γαλέρα» στις εργασιακές σχέσεις, τα εισαγωγικά ήταν απαραίτητα. Κι αυτό γιατί η μετα-Μάαστριχτ ευρωπαϊκή αλλά κυρίως εγχώρια αριστεροδέξια σοσιαλδημοκρατία, στα χνάρια της δεξιάς, έραβε και έσκιζε οπορτουνίστικα μνημόνια, μαξιλάρια απ' του εργαζομένου το ξίγκι, και πούλαγε αναπτυξιακά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, πάντα εντός ΝΑΤΟ, εντός ΕΕ, και παρεούλα με διαβολικά καλούς.

Η εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν»


Ήταν 27 Ιούνη, με το νέο ημερολόγιο,
14/6/1905, παλαιό ημερολόγιο, όταν έγινε η ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν.

 Το καλοκαίρι του 1905 η σοσιαλδημοκρατική οργάνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (στο καθοδηγητικό της όργανο ήταν πολλοί μπολσεβίκοι) άρχισε να προετοιμάζει την εξέγερση, αλλά αυτή ξέσπασε αυθόρμητα και νωρίτερα από την ορισμένη προθεσμία.

Για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και τη λεγόμενη «επισιτιστική κρίση»


Η απότομη άνοδος των τιμών στην αγροτική παραγωγή έγινε αισθητή όλη την περίοδο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία,
με τις αυξήσεις του κόστους της Ενέργειας και των λιπασμάτων και την επακόλουθη αύξηση των τιμών ορισμένων αγροτικών προϊόντων.

Αυτοί «να φεύγουν» και η αντιλαϊκή πολιτική να είναι πάντα εδώ;


 «Να φύγουν, μπας και σωθεί ό,τι σώζεται», «να φύγουν, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», «...για να τελειώσει ο εφιάλτης». Αυτά και άλλα παρόμοια ακούγονται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, εννοώντας φυσικά την κυβέρνηση και ζητώντας άμεσα να γίνουν εκλογές.

Στην Λισιτσάνκ το μέτωπο της επίθεσης του Ρωσικού στρατού


Στην Λισιτσάνσκ -δίδυμη πόλη του Σεβεροντονιέτσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σιβέρκσι Ντονέτς- τελευταία μεγάλη πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο στο Λουγκάνσκ, επικεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις, την 124η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ειρήνη Παπά: Η γυναίκα - Οδυσσέας έπιασε λιμάν


Γράφω σήμερα στον "Ριζοσπάστη", για μια γυναίκα που είναι «ένας ολόκληρος γαλαξίας», όπως λέει ο Μανούσος Μανουσάκης, που μοιάζει με «άγριο περήφανο άλογο» σύμφωνα με τον Μετζικώφ και η Τατιάνα Παπαμόσχου έχει πει πως συνυπήρξε με «ένα πλάσμα που περνούσε και άκουγες τριγύρω ένα άαααα!».

Αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στον πόλεμο; Οχι και για κανένα λόγο


Πάνω από 100 μέρες έχουν περάσει από την επίσημη έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παρά τη διαρκή προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα - που για την ώρα μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας - εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που εκπροσωπούν.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 27/06/1850

Γεννιέται ο συγγραφέας Λευκάδιος Χερν.