Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Υπηρέτησε ανυποχώρητα την Τέχνη που έχει στον επίκεντρό της τον άνθρωπο


«Άρχισα να γράφω πολύ νωρίς... κάτω από την ταραχή και τη συγκίνηση που μου είχαν δημιουργήσει οι αναταράξεις της Ιστορίας που είχαν προηγηθεί. Ο μεγάλος πόλεμος. Οι σειρήνες του πολέμου του '40. Η είσοδος του γερμανικού στρατού κατοχής σε μια έρημη Αθήνα. Πρώτοι ήχοι, πρώτες εικόνες.


Τώρα μέτρα στήριξης και προστασίας των φοιτητών από την κακοκαιρία!

Κανένας αποκλεισμός από την εξεταστική!

 Μπροστά στην εξελισσόμενη κακοκαιρία καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Οικοτρόφων, τους εκλεγμένους στα Διοικητικά τους Συμβούλια να πρωτοστατήσουν άμεσα στη διεκδίκηση για:

Τον έστειλαν στα χιόνια με τα πόδια να παραδώσει παραγγελία

Ούτε ο χιονιάς και το ψύχος δεν ήταν αρκετά για να σταματήσει γνωστή εταιρεία διανομής τα δρομολόγια. Ακόμα και με χιόνι διανομέας με τα πόδια και έχοντας το κιβώτιο στο ώμο στάλθηκε να παραδώσει την παραγγελία. 

Αδυναμία μετακίνησης του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία


 Οι Διοικήσεις απειλούν και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

 Αυτή τη στιγμή σε δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να μεταφερθεί από τον τόπο κατοικίας τους στα νοσοκομεία. Διοικήσεις και διευθύνσεις υπηρεσιών νοσοκομείων απειλούν και λένε στους εργαζόμενους "να κόψουν το λαιμό τους" και να πάνε για βάρδια, αδιαφορώντας για το πως.

Η κυβέρνηση να δώσει λύση διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλειά τους


 Εδώ και 5 μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δασική έκταση σε νησίδα του ποταμού Έβρου 29 πρόσφυγες (25 Σύροι και 4 Τούρκοι), χωρίς τρόφιμα και νερό, εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται ανήλικοι, ακόμα και νεφροπαθείς.

Στιγμιότυπο σήψης


Ερωτηματικά για τις σχέσεις και τις δοσοληψίες της κυβέρνησης με τον Μένιο Φουρθιώτη δημιουργεί η ανάρτηση του υπόδικου παρουσιαστή. Ο Μ. Φουρθιώτης ανέβασε ανάρτηση που δείχνει ότι είχε τηλεφωνικές κλήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό και τον Νίκο Σιγάλα, στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλο του υπουργού Εργασίας.

Χαμηλότεροι μισθοί και «πρωταθλήτριες» στην «ευελιξία»


Μια ενδεικτική εικόνα για τους χαμηλότερους μισθούς και ημερομίσθια των γυναικών στη χώρα μας αποτυπώνουν τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, που αφορούν τον Νοέμβρη του 2021, στο σύνολο των επιχειρήσεων το μέσο ημερομίσθιο (τακτικών αποδοχών) των γυναικών (40,74 ευρώ) υπολείπεται κατά 7,38 ευρώ εκείνου των ανδρών (48,12 ευρώ).

Ξεσπάει η «βδομάδα των οδοφραγμάτων» στην Αλγερία


 Το 1960 μπορεί να θεωρηθεί έτος – ορόσημο στην εξέλιξη της Αφρικής, αφού κατά τη διάρκεια του συντελέστηκε πραγματική κοσμογονία στη Μαύρη Ηπειρο. Η κατάρρευση της αποικιοκρατίας συντελέστηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Από το Γενάρη ως το Νοέμβρη του 1960, μέσα σε έντεκα μήνες, έχουμε μια ριζική αλλαγή του χάρτη της Αφρικής με τη δημιουργία 17 ανεξάρτητων κρατών στη θέση των ευρωπαϊκών κτήσεων. Τα γεγονότα του 1960 είναι το επιστέγασμα μιας διαδικασίας πολλών ετών με πολυαίμακτους αγώνες των λαών της Αφρικής για την ανεξαρτησία τους.

Ο λαός πρωταγωνιστής στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, όχι κομπάρσος στο θέατρο της κυβερνητικής εναλλαγής

Ο απροστάτευτος από την πανδημία λαός, η ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί πείνας που συμπιέζονται ακόμα περισσότερο από την απογείωση των τιμών στο ρεύμα και σε βασικά αγαθά, και σ' αυτό το φόντο τα 250 και πλέον αντιλαϊκά νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι νόμοι της «πράσινης ανάπτυξης» και τα κρατικά πακέτα στήριξης στα μονοπώλια, δεν είναι απλώς μια εικόνα της στιγμής, ούτε μια «ατυχής συγκυρία».

Οι εξοπλισμοί και ο μύθος της στρατιωτικής ισχύος


 Η φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στη Τανάγρα, κατά την πρώτη προσγείωση των Rafale σε ελληνικό έδαφος, αποτέλεσε το επιστέγασμα των πανηγυρισμών διαρκείας που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, με την προμήθεια φρεγατών, τορπιλών, αναβαθμίσεων των F-16, κλπ.

Σκοπεύουν να αξιοποιήσουν Σούδα και Αλεξανδρούπολη σε περίπτωση ανάφλεξης στην Ουκρανία

 


Να αξιοποιήσουν τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σκοπεύουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που δίνει συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Νέα 24ωρη απεργία στις 25 Γενάρη και συγκέντρωση στη Νάουσα


 Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ- Ο ΑΓΩΝΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Βαρβαρέσος , οι μόνοι κλωστοϋφαντουργοί που έχουμε απομείνει στη πόλη μας καλούμε όλο το λαό της Νάουσας να στηρίξει το δικαιο αγώνα μας.
Σε μια εποχή που θέλουν τους εργαζόμενους να γίνουν οι δούλοι του 21ου αιώνα εμείς λέμε ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε ότι ο δικός μας αγώνας εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού της Νάουσας και όλου το Νομού.

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων


Μπροστά στην κακοκαιρία και το χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και εργασιακούς χώρους αντιμετωπίζουν πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες, όπως: υποθερμία με συνεπακόλουθες διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο μυοκάρδιο και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμούς από ολισθήσεις, αυξημένο κίνδυνο και για άλλα εργατικά ατυχήματα. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.).

Μια μέρα σαν τη σημερινή


24/01/1776

Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

24/01/1937

Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.