Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Όνειρό τους ήταν και πάει…


 Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Όνειρό τους ήταν και πάει…

Η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Ν. Μηταράκης, είναι μια νίκη των φοιτητών, του αποφασιστικού, οργανωμένου αγώνα τους, αλλά και της αλλαγής του συσχετισμού στο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, με την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. σε πρώτη δύναμη.

Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές


 Διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές

 «Οι φοιτητές με τους συλλόγους μας θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσουμε: Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες πανεπιστημιακές σπουδές! Οχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης - καμία αναθεώρηση του άρθρου 16! Πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!». Αυτό διαμηνύουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που έχουν αρχίσει να οργανώνουν τον αγώνα τους κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, για αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Όλα ισχύουν» όταν είναι για ΝΑΤΟϊκό σκοπό...


Ενώ είναι σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους οι ειδήσεις πέφτουν βροχή.

Έτσι μαθαίνουμε ότι η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 (ως μέρος των ανταλλαγμάτων που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να πει το ΝΑΙ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) τα οποία δήθεν η Τουρκία δεν θα αποκτούσε γιατί - αν πιστεύαμε κάτι εγχώρια χαϊβάνια- η ελληνική κυβέρνηση ντρίμπλαρε τις ΗΠΑ.

Ποιοι «καίγονται» πραγματικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;


Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίζονται τόσο η κυβέρνηση
όσο και η ...«συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη μεθόδευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των ρυθμίσεων του άρθρου 28 περί «διακρατικών συμφωνιών», όπως λέει η κυβέρνηση. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση της σύμπνοιας του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι ο βουλευτής του Πέτρος Παππάς, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι «η επαναδιατύπωση του άρθρου 16 είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει», προσθέτοντας λέξη προς λέξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «είμαστε η μόνη ίσως από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά».

Ολες οι αιτίες για τις πύρινες καταστροφές είναι εδώ


Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές καταγράφει
το δελτίο της Πυροσβεστικής τις τρεις τελευταίες μέρες, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις επόμενες βδομάδες, που μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, με τις υψηλές θερμοκρασίες να καραδοκούν.

H μάχη της Αμφιλοχίας


 - Ενα ιστορικό κείμενο γραμμένο μέσα στη φυλακή από τον αξέχαστο ίλαρχο ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΙΑΔΑ - ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑ.

Η μάχη της Αμφιλοχίας, που έγινε τη νύχτα στις 12 προς 13 Ιούλη 1944, είναι μια από τις πιο μεγάλες μάχες που έδοσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Η ιδιαίτερη σημασία της βρίσκεται όχι τόσο στα αναμφισβήτητα υλικά της αποτελέσματα (λάφυρα, απώλειες εχθρού κ.λπ.), αλλά κυρίως στο ότι απόδειξε το ανώτερο ηθικό του ΕΛΑΣ και την ικανότητά του να δίνει πλέον και να κερδίζει μάχες εκ παρατάξεως και μέσα σε κατοικημένο χώρο εναντίον των Γερμανών, ενώ παράλληλα απόδειξε ότι το ηθικό των εχθρικών στρατευμάτων είναι πολύ χαμηλό και η ήττα τους πλησιάζει.

Γάιος Ιούλιος Καίσαρας

 
Εφυής πολιτικός και στρατηλάτης

Στις 12 Ιουλίου 100 π.Χ. γεννιέται ο Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και συγγραφέας Γάιος Ιούλιος Καίσαρας. Καταγόταν από οικογένεια πατρικίων της γενιάς των Ιουλίων, ιδρυτής της οποίας υποτίθεται ότι ήταν ο Ιουλος, ο μυθικός γιος του Αινεία και της θεάς Αφροδίτης. Παρά τη θρυλική καταγωγή της η οικογένεια του Καίσαρος δεν ήταν ούτε πλούσια ούτε είχε μεγάλη πολιτική επιρροή. Τις πολιτικές τύχες του Καίσαρος καθόρισε περισσότερο η συγγένειά του με τον στρατηγό και πολιτικό αναμορφωτή Γάϊο Μάριο, σύζυγο της Ιουλίας, αδελφής του πατέρα του.

Κοντά ποδάρια


Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους», όπου θα ευημερούν τα κέρδη των ομίλων και μαζί ο λαός, δεν έχει απλά «κοντά ποδάρια», αλλά διαψεύδεται ξανά με πάταγο, με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα νομοσχέδια έρχονται «με φόρα» να κλιμακώσουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια και «παχυλά» κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λαό, όμως, «τι 'χες Γιάννη, τι είχα πάντα»...

Ασφυκτική η κατάσταση, ούτε κλιματισμός μέσα στον καύσωνα


 ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Βαρέλι δίχως πάτο» η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης καλεί η Νοσοκομειακή Επιτροπή στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, για εργαζόμενους και ασθενείς.

Αποφάσεις «φωτιά και λαύρα» για τους λαούς

«Φωτιά και λαύρα» είναι για τους λαούς όσα αποφασίζονται από χθες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, ανεβάζοντας κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης με Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα.

Εξτραδάκια για τους εφοπλιστές


«Παρεμβάσεις» για τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προαναγγέλλει η κυβέρνηση, κάνοντας πως πέφτει από τα σύννεφα για το τεράστιο κόστος μιας ολιγοήμερης απόδρασης σε ένα νησί. Το πόσο υποκριτικές είναι οι εξαγγελίες της μέσα στο κατακαλόκαιρο, κι ενώ πολλοί εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές έχουν ήδη κλείσει και πληρώσει τα εισιτήρια και τα ναύλα τους, φαίνεται κι από το γεγονός ότι το κράτος επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ τους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας «άγονη γραμμή» ακόμα και τις Κυκλάδες!

Καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός των συνταξιούχων με τις βάρβαρες αντισυνταξιουχικές πολιτικές

 
Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν μέσα από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύοντας κυβέρνηση ξανά αυτοδύναμη τη ΝΔ. Oι συνταξιουχικές οργανώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και την προεκλογική, δεν σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή με όσα μέσα διαθέτουν να ενημερώνουν τους συνταξιούχους με τις θέσεις τους για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της τραγικής κατάστασης που ζούμε από τις θανατηφόρες περικοπές που έχουμε υποστεί σε όλα μας τα δικαιώματα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 

12/07/100πχ

Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Ιούλιος Καίσαρας.

12/07/1904

Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971). 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα