Για το θάνατο του Εμπουκά στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας – Ακούστε ποιοι ρωτάνε!
Είχε προσαχθεί την Παρασκευή 8/2 το μεσημέρι 11:30, για “εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας”.
Ο θάνατος διαπιστώθηκε από το ΕΚΑΒ στις 12.20. “Πέθανε από παθολογικά αίτια. Πνευμονολογικό οίδημα” και “Δεν προκύπτει αστυνομική βία”, λέει η ΓΑΔΑ κι η ΕΛΑΣ. Όταν πήγε να ρωτήσει η γυναίκα του, η Τζίτζι, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όλοι έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα για το συγκεκριμένο συμβάν, παρά το γεγονός ότι (σύμφωνα με τη μεταγενέστερη ανακοίνωση της αστυνομίας) ο σύζυγός της είχε χάσει τη ζωή του μέσα στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα εκείνη ακριβώς την ώρα.
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ο πρόεδρος των Νιγηριανών στην Ελλάδα κ. Οχάουερι, λέει ότι ” Το γεγονός όμως ότι ο Εμπουκά πέθανε μέσα στο Τμήμα δημιουργεί σίγουρα πολλά ερωτηματικά”. Καταγγέλλει ότι πολλοί συμπατριώτες του έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού μέχρι λιποθυμίας εντός του συγκεκριμένου τμήματος. Κυρίως «μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπάρχουν κάμερες». Αναφέρει δε ότι ο ίδιος ο Εμπουκά είχε πέσει στο παρελθόν θύμα ξυλοδαρμού στο ΑΤ Ομονοίας, περίπου 8 μήνες πριν. Και καταλήγει ότι «Δεν υπάρχει κάποιος που να μη φοβάται να μιλήσει».
Ένα τμήμα που “έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τη φήμη του Αμπού Γκράιμπ της Αθήνας μετά από αμέτρητα περιστατικά ξυλοδαρμών, βασανιστηρίων και ξαφνικών θανάτων στο εσωτερικό του και στην περιοχή που εποπτεύει”. Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει τα κανάλια και τον τύπο, ακόμα και τη βουλή.
Επιπλέον ερωτηματικά, ενισχυτικά της άποψης ότι η αστυνομία κάτι θέλει να κρύψει, είναι ότι το θέμα μαθεύτηκε μόνο μετά τις καταγγελίες των μελών της Νιγηριανής Κοινότητας και της “Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής”, πάνω από μια βδομάδα μετά το γεγονός.
ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΑΕΙ…
Αν σας πω τώρα ότι τις περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες τις βρήκα στα αναλυτικά ρεπορτάζ για το θέμα που έχουν η «ΑΥΓΗ», η «ΕφΣυν», το “κόκκινο”, το “left” και το «tvxs», τι θα σκεφτείτε;
“Ερωτηματικά για τις συνθήκες θανάτου 34χρονου Νιγηριανού στο ΑΤ Ομονοίας”… διατυπώνει η ΑΥΓΗ. Περιττό να σχολιάσουμε ότι τον ίδιο ακριβώς τίτλο έχει κι η “ΕφΣυν”: “Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας στον θάνατο Νιγηριανού”.
Για “άβατο του ΑΤ Ομόνοιας”, μιλά το tvxs. Αλλά και για “θάνατο που δεν προκαλεί έκπληξη”, αφού “θάνατοι μεταναστών καταγράφονται διαρκώς στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα”.
Διαπιστώνουν όλοι τους ότι “Το ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι ένα τυχαίο τμήμα αλλά πρωταγωνιστεί για 20 χρόνια στις καταγγελίες για τη κακομεταχείριση κρατουμένων, κυρίως μεταναστών. Στο ενεργητικό του έχει και αρκετούς θανάτους με πιο πρόσφατο αυτό του Εμπουκά”. “Το ΑΤ Ομόνοιας μοιάζει με ένα τμήμα της επικράτειας όπου ισχύει γενικευμένη αναστολή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ποιός όμως ρωτάει; Ποιόν ρωτάει; Εμάς; Τον κόσμο; Τους μετανάστες;
Παιδιά, για να μη τρελαθούμε και κυρίως για… να μη μείνετε με τις απορίες σας, γιατί δεν ανεβαίνετε δυο τρεις ορόφους πιο πάνω στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ που κατοικοεδρεύετε, να ρωτήσετε τους υπουργούς σας;
Γιατί δεν παίρνετε ένα τηλέφωνο; Αυτά που έχετε για να σας δίνουν εντολή τι θα γράψετε, δε λειτουργούν προς τα πίσω; Σαν τα τηλέφωνα των εισπρακτικών εταιρειών είναι;
Πέντε χρόνια δε τα ξέρανε αυτά που ξέρετε εσείς; Αφού (όπως λέτε) το ΑΤ Ομόνοιας πρωταγωνιστεί 20 χρόνια στις καταγγελίες για κακομεταχείριση, ξυλοδαρμούς, βασανισμούς, ακόμα και για θανάτους;
Κι εντάξει, η αποχρυσαυγοποίηση της αστυνομίας συνολικά, είναι ας πούμε δύσκολο και χρονοβόρο έργο. Αλλά αυτό το “άνομο” τμήμα; Έστω συμβολικά. Από κάπου δε θάπρεπε να αρχίσει αυτή η «προσπάθεια»;
Μάλλον όμως δεν προλαβαίνουν τώρα να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες. Έχουν να ενισχύσουν τα ΜΑΤ, γιατί ξέρουν καλύτερα ότι όσο κλιμακώνεται η επίθεσή τους εναντίον των εργαζομένων για λογαριασμό του κεφαλαίου, τόσο θα κλιμακώνονται κι οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Οπότε; Οπότε… ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα. Οπότε οικονομική ικανοποίηση των ένστολων για να παίζουν τον κατασταλτικό τους ρόλο ακόμα πιο πρόθυμα. «Αριστερά» πράματα δηλαδή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου