Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Νέες δεσμεύσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το «άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018», επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, στους συνομιλητές του, συνεχίζοντας, εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις εντατικές επαφές του στην Ουάσιγκτον, στην πρεμούρα τους να «τρέξουν» διευθετήσεις μέχρι και την τελευταία μέρα διακυβέρνησής τους.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, αργά ώρα Ελλάδας, συναντήθηκε με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και συμπροέδρους του Congressional Hellenic Caucus και Congressional Hellenic Israeli Alliance, Gus Bilirakis, Carolyn Maloney και John Sarbanes. Ακολούθως, είχε συναντήσεις με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Γερουσίας, James Risch (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Robert Menendez (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Jack Reed (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων Γερουσίας) και Chris Van Hollen.

Επισήμως, συζητήθηκαν «το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ». Πέρα από το «άριστο επίπεδο συνεργασίας», ο ΥΕΘΑ τόνισε, επίσης, τις «πρωτοβουλίες αμυντικής διπλωματίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη ευρέος πλέγματος διεθνών αμυντικών συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», προσδένοντας, βασικά, χώρες - μη μέλη του ΝΑΤΟ στα ευρωατλαντικά προτάγματα, κόντρα στην επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα.

Παραπέρα, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε μεν στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα «τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», τα περιλάλητα ΜΟΕ για τα οποία πιέζουν οι ΗΠΑ, ως όχημα για το συνολικότερο παζάρι πάνω στις διεκδικήσεις που σταθερά προβάλλει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να δρομολογηθούν διευθετήσεις που θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, κυρίως στην Ενέργεια, και βέβαια για να διατηρήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.
«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ οι προτεραιότητές μας»

Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευ. Αποστολάκης μίλησε σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας (35th Annual Cyprus and Hellenic Leadership Conference), τονίζοντας ότι με τις ΗΠΑ «η Ελλάδα έχει επιτύχει μια μακρά στρατηγική συνεργασία (...) Μοιραζόμαστε στενούς δεσμούς καθ' όλη την ιστορία μας. Οι δυνατοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί, οι οποίοι βασίζονται σε μια κοινή δυτική κληρονομιά (...) έχουν σφυρηλατήσει την ακλόνητη συμμαχία μας».

Περιγράφοντας Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ως «περιοχή μείζονος στρατηγικής σημασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων», όπου «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, μαζί με τους ενεργειακούς διαύλους και τα αντίστοιχα θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλούν μεγάλη ανησυχία», υποστήριξε ότι μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα «ως (...) ένας διηνεκής πυλώνας σταθερότητας, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς της περιοχής».

Παραπέμποντας σε «αμυντικά σχήματα» που στήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία - Σερβία, τόνισε αναδεικνύοντας το αμερικανοΝΑΤΟικό τους υπόβαθρο: «Είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτά τα αμυντικά σχήματα στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο και στέρεο μήνυμα. Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή διάσκεψη κορυφής, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και την Κύπρο».

Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας στο NATO, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα. Από αυτήν την άποψη και επενδύοντας στη μακρόχρονη φιλία μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης δυναμικής και νέων πτυχών στις εξαιρετικές στρατιωτικές μας σχέσεις».

Την ίδια ώρα, στηλιτεύοντας τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» και την «προβληματική στάση της Τουρκίας», όπως εκφράζεται π.χ. στην κυπριακή ΑΟΖ, ξανάστειλε μήνυμα στους Αμερικανούς ότι «η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και ακόμα παραπέρα», βάζοντας πλάτη σε όλους τους βρώμικους σχεδιασμούς τους όπου Γης και σε αντιστάθμισμα «συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε την πολύτιμη υποστήριξή σας», όπως είπε εκ μέρους της κυβέρνησης, αποσιωπώντας ότι ο «διαιτητικός» ρόλος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ λειτούργησε πάντα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μπλέκει το λαό μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
 
Στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για τα «προβλήματα» της περιοχής

Χτες Πέμπτη, μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον αναπ. υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Οπως έλεγε κατόπιν, μιλώντας στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019» (με κεντρικό θέμα το μέλλον της «διατλαντικής σχέσης» ΗΠΑ - ΕΕ), στόχος της επίσκεψής του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, όπως και γενικά στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες, ήταν να παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, τα «προβλήματα» που ανακύπτουν και μπορεί να «λυθούν».

Στο συνέδριο, άλλωστε, εστίασε εκ νέου στην Ανατ. Μεσόγειο, ως περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, λόγω π.χ. της Ενέργειας, όπως και άλλων «προκλήσεων» τύπου «αδύναμες δημοκρατίες», οικονομική κρίση, διασυνοριακό έγκλημα, τρομοκρατία, «παράνομη μετανάστευση» κ.λπ. Μάλιστα, παρουσίασε την «παράνομη μετανάστευση» ως μια από τις μεγαλύτερες «προκλήσεις» στο Αιγαίο και την Ελλάδα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ανησυχίες για μεταναστευτικά κύματα όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και τη Β. Αφρική και κυρίως τη Λιβύη.
 
Ο «αξιόπιστος σύμμαχος»

Ανέδειξε, παραπέρα, τη «διαθεσιμότητα» και «ετοιμότητα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν πρόσθετους ρόλους εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέγοντας ότι «παραδοσιακά» εμπλέκονται στην «περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», τονίζοντας, εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι η χώρα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που παίζει σημαντικό ρόλο στη γεωστρατηγική σταθερότητα της περιοχής».

Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα τιμά τις «δεσμεύσεις» της στο ΝΑΤΟ, ως μία από τις λίγες που πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα, 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, ακριβοπληρωμένα από το υστέρημα του ελληνικού λαού για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του.
«Σταθερά συμμετέχουμε σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, αποστολές και μόνιμες δυνάμεις. Συνδράμουμε επίσης στην εκπαίδευση προσωπικού από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής ΕΝΑΠ (σ.σ. Σούδα) και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Υποστήριξης Ειρήνης (Κιλκίς)».

Εστίασε, εξάλλου, στη βάση της Σούδας, λέγοντας ότι είναι μια προωθημένη υποδομή στην Ανατ. Μεσόγειο, σημείο - «κλειδί», όπως το χαρακτήρισε, για την υποστήριξη επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη ζώνη.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση υπηρεσιών σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, είπε ακόμα ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην περιοχή με χώρες όπως η Σερβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος ή με την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά διοργανώνει πλέον πολύ περισσότερες και αναβαθμισμένες ποιοτικά ασκήσεις, άλλο ένα ...κατόρθωμα κι αυτό της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Πρόσθεσε ότι στα σχέδια της Αθήνας είναι να ξεκινήσουν ασκήσεις και με τη Β. Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών «θεμέλιο λίθο για τη σταθερότητα στην περιοχή» και τονίζοντας ότι η Αθήνα «πάντα υποστήριζε την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», εν προκειμένω την «ενσωμάτωση» των ΕΔ της γείτονος στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει περιθώρια να προχωρήσει και παραπέρα. Κληθείς αργότερα να διευκρινίσει αν αυτό αφορά επιπλέον βάσεις των Αμερικανών στη χώρα, απάντησε «όχι μόνο βάσεις», αλλά και άλλες πτυχές.

Η επίσκεψη Αποστολάκη στις ΗΠΑ κλείνει σήμερα με συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου