Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ετοιμοι για το «τραπέζι του διαλόγου», με αμερικανική ομπρέλα

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

«Μιλήσαμε πολύ καθαρά, η Ουάσιγκτον μίλησε πολύ καθαρά, για τη σημασία η Τουρκία να αποφύγει τα προκλητικά βήματα και ταυτόχρονα για την άποψή μας ότι αυτά τα ενεργειακά θέματα θα πρέπει να είναι πηγή μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.
Γνωρίζω ότι η Ελλάδα συγκεκριμένα μοιράζεται αυτό το όραμα της Ενέργειας ως οδηγό ευημερίας και όχι ως οδηγό σύγκρουσης. Και ελπίζουμε ότι θα παραμείνει έτσι». Αυτά είπε χτες στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική επιθετικότητα και κάνοντας για μια ακόμα φορά σαφές ότι τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και η δρομολόγηση των «διευθετήσεων» με την Τουρκία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος έλεγε πως «δεν αποκλείουμε εμείς την Τουρκία, η Τουρκία αποκλείει τον εαυτό της από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο βαθμό που δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα», θυμίζοντας πως «εγώ ο ίδιος έχω πει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα. Ποια δικαιώματα όμως; Αυτά και μόνο που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Οχι αυτά που θέλει η ίδια να πάρει για τον εαυτό της εκτός διεθνούς νομιμότητας», καλώντας την Τουρκία να «συνειδητοποιήσει» τάχα πως «δεν μπορεί να γκριζάρει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου τις περιοχές αυτές και στην πραγματικότητα, η ίδια θέτει τον εαυτό της εκτός της δυνατότητας να είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να συμμετέχουν στα Ενεργειακά».

Την ίδια ώρα, προσκεκλημένος σε «πρόγευμα εργασίας» από τους 27 πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, που διοργάνωσε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Ρουμανία, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος έλεγε χτες αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο ότι «η ΝΔ, ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εντάσεις». Εκτίμησε, επίσης, ότι «δεν μπορεί να προστίθενται αενάως ΜΟΕ χωρίς προηγουμένως να γίνει καταγραφή και απολογισμός των ήδη υπαρχόντων, τα οποία εξάλλου η Τουρκία είτε δεν εφαρμόζει είτε εφαρμόζει μερικώς». Ενώ εντάσσοντας και εκείνος με τη σειρά του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, έλεγε πως «η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνει στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας».
 
Ετοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη της εμπλοκής

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωνε ότι «η ΝΔ τάσσεται σθεναρά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με προϋπόθεση οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα που έχουν ορισθεί». Τόνισε, μάλιστα, ότι «κάθε υποψηφιότητα κρίνεται στη βάση της δικής της προόδου στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων. Ως εκ τούτου οι υποψηφιότητες Τιράνων και Σκοπίων δεν μπορούν να συνδεθούν», κάτι που μπορεί να ευνοήσει την τέτοια πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον η υποψηφιότητα των Τιράνων συναντά αντιρρήσεις σε πολλές ευρωενωσιακές πρωτεύουσες.

Τέλος, σε άλλη μια περίπτωση επίδοσης διαπιστευτηρίων στον ευρωατλαντικό άξονα, υπογράμμισε «τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να στηρίζονται σε κοινές αρχές, αξίες και στρατηγικές προτεραιότητες και όχι τόσο σε παροδικές ανταποδώσεις», όπως είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «για τη ΝΔ ξεχωριστή αξία έχει η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας πρωτίστως με τις ΗΠΑ, με τις οποίες διατηρούμε μια στέρεη στρατηγική σχέση».

Ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, σημείωσε πως «το Πεκίνο επένδυσε στο λιμενικό σύστημα της χώρας σε μια στιγμή που κανένας από τους Δυτικούς εταίρους της Ελλάδας δεν το έπραξε», σπεύδοντας, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα παραμένει αγκυροβολημένη στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και αξίες, γεγονός που είναι γνωστό και στην Κίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου