Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

«Σούδα, η αιχμή του δόρατός μας στην Ανατολική Μεσόγειο»


ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 6ου ΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
 
Την αυξανόμενη αξία της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ αναδεικνύει η νέα επίσκεψη εκεί υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, προς επιθεώρηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και όσων δρομολογούνται και κατασκευάζονται παραπέρα, στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις.


Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτώβρη επισκέφτηκε τη Σούδα η ίδια η αντιναύαρχος Λίζα Φρανκέτι, διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος με έδρα την ιταλική Νάπολη περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αμερικανών, η Φρανκέτι επιθεώρησε μια σειρά χώρους όπως το παράρτημα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (Special Operations Command Europe - SOCEUR, καταδρομείς, με χώρο ευθύνης όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, από τη Γροιλανδία μέχρι τη Ρωσία), αλλά και τη μελλοντική μονάδα logistics του κρηπιδώματος Κ-14.
Το Κ-14 είναι στρατηγικής σημασίας υποδομή των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας, καθώς μπορεί να δέσει εκεί έως και αεροπλανοφόρο. Η κατασκευή νέων υποδομών εκεί σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελεί κομμάτι της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις, που υπεγράφη αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Αφορά παραπέρα ενίσχυση του ναυτικού αλλά και του αεροπορικού της σκέλους, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητές της να φιλοξενήσει πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό, παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη σε πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε όλο το «τόξο» από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό.
«Στρατηγική βάση για προωθημένες επιχειρήσεις σε Μεσόγειο, Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα»
«Η επίσκεψή μου στον κόλπο της Σούδας ανέδειξε την ανεξίτηλη σχέση μας με τον Ελληνικό Στρατό και αποτελεί μια σπουδαία αναπαράσταση της ισχυρής μας εταιρικής σχέσης με το Ναυτικό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια η Φρανκέτι για όσα αποκομίζουν οι Αμερικανοί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. «Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, ο κόλπος της Σούδας παρέχει μια στρατηγική βάση από την οποία υποστηρίζουμε προωθημένες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο δε Αμερικανός διοικητής της Σούδας, πλοίαρχος Ράιαν Τίουελ, που συνόδευε την Φρανκέτι, είπε σχετικά: «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους στρατιωτικούς μας εταίρους του ΝΑΤΟ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι σχέσεις αυτές μας επιτρέπουν να πετύχουμε την αποστολή μας εδώ στον κόλπο της Σούδας».

Σημειωτέον, η Φρανκέτι είχε και ειδική συνεδρία με προσωπικό της Μοίρας Εναέριας Αναγνώρισης Στόλου (Fleet Air Reconnaissance Squadron VQ) 1, που έχει εγκατασταθεί στη Σούδα. Με το παρατσούκλι «World Watchers» («Παγκόσμιοι Επόπτες»), επιχειρούν με αεροσκάφη «Lockheed EP-3E Aries II». Ελέγχοντας τι πλέει και κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταφέρουν επιχειρησιακή εικόνα στην «Task Force 67», ειδική μονάδα των Αμερικανών που συγκεντρώνει τέτοιες πληροφορίες στη βάση τους στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

«Η Μοίρα σας, οι πιλότοι της, οι αξιωματικοί του Ναυτικού, τα πληρώματα των αεροσκαφών και το λοιπό προσωπικό παρέχουν το υπόβαθρο ώστε οι διοικητές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τους είπε η Φρανκέτι, αναδεικνύοντας και εδώ τη χρησιμότητα της Σούδας για τους Αμερικανούς στην Ανατ. Μεσόγειο και όχι μόνο. «Σας χρειαζόμαστε εδώ, στην αιχμή του δόρατος, σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας», κατέληξε στην ομιλία της.
«Μας επιτρέπει να είμαστε εκεί που χρειάζεται, όταν χρειάζεται»
Αλλωστε, στο ενημερωτικό των Αμερικανών η Σούδα προβάλλεται ως «επιχειρησιακή βάση που επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων να είναι εκεί που χρειάζεται και όταν χρειάζεται για να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και στην Αφρική».

Ο διοικητής της βάσης Ρ. Τίουελ εξήρε το έργο του προσωπικού του, λέγοντας ότι «εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να παρέχει ανώτερη υποστήριξη στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ καθώς επιχειρεί εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ηταν εξάλλου ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Φρανκέτι και το επιτελείο της «μπόρεσαν να δουν από πρώτο χέρι τις δυνατότητες που έχουμε για να υποστηρίξουμε αποστολές του Στόλου και να τους παρουσιάσουμε την υποστήριξη που θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στο μέλλον», όπως δείχνουν και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στη βάση, αυξάνοντας χωρητικότητες, ταχύτητες και δυνατότητες.

Σημειωτέον, γι' αυτά και άλλα θέματα συνομίλησε στις 18/10 ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ν. Τσούνης, στο περιθώριο του 12ου Περιφερειακού Συμποσίου Θαλάσσιας Ισχύος στη Βενετία, όπου - κλιμακώνοντας τις επαφές και συνεννοήσεις με υψηλόβαθμους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς αξιωματούχους - συναντήθηκε με τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, ναύαρχο Τζέιμς Φόγκο, και με τον διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Βρετανό αντιναύαρχο Κιθ Μπλάουντ.

Τέλος, στη Μεσόγειο μπήκε πλέον το πλοίο των Αμερικανών «Endurance», έχοντας αποπλεύσει από το Βέλγιο, και την Παρασκευή αναμένεται να πιάσει Βόλο, ξεφορτώνοντας τη νέα φουρνιά δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Στεφανοβίκειο συν όσους διεκπεραιωθούν προς άλλα σημεία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, καθώς ξεκίνησε η πέμπτη περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Επιχείρηση στην οποία πλέον η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο, έχοντας άλλωστε λάβει και το χρίσμα από τους Αμερικανούς - ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ως «κράτος ανάσχεσης» της επιρροής Ρώσων και Κινέζων στην Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου