Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Έφυγε από κοντά μας ο σ. Χρήστο Δίγκογλου

Με βαθιά θλίψη και μεγάλη περηφάνια αποχαιρετάμε 
τον σ. Χρήστο Δίγκογλου.

Έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 96 χρονών.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε το 1923 στην Κούκλενα της Βουλγαρίας κοντά στη Φιλιππούπολη και το 1924 η οικογένειά του, πρόσφυγες, αγρότες εγκαταστάθηκαν στις Βαρβάρες της Βέροιας.

 Εκεί πήγε σχολείο και τελείωσε το δημοτικό. Το 1942 οργανώθηκε στην ΕΑΜική αντίσταση αφού πρώτα συμμετείχε σε έναν κομματικό πυρήνα του ΚΚΕ που αναπτύχθηκε στο χωριό του. Την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με την αντάρτικη ομάδα που δρούσε στην περιοχή και εντάχθηκε στην παράνομη αντιστασιακή δουλειά.

Το Νοέμβριο του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ο ίδιος ζήτησε να καταταχτεί στον ΕΛΑΣ εθελοντικά πράγμα που έγινε στα τέλη του 1943. Εντάχθηκε στη Διλοχία Ραψάνης με διοικητή τον Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνο) ως σαμποτέρ. Συμμετείχε σε μάχες κατά των Γερμανών, σε διάφορες επιχειρήσεις και τελικά στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ ως μαχητής της 10ης Μεραρχίας με τμήματα της οποίας έλαβε μέρος στην καταδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων.

Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε διώξεις, συλλήψεις και βασανιστήρια. Όπως πολλοί κομμουνιστές και αντιστασιακοί θύματα της αστικής μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας τον Μάρτιο του 1946 εντάχτηκε σε ένοπλη ομάδα καταδιωκώμενων η οποία απαντούσε στα χτυπήματα του ταξικού εχθρού. Ο πατέρας του και άλλοι συγγενείς του εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή. Με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε απευθείας στις δυνάμεις του. Φοίτησε στην Α΄ Σειρά δοκίμων στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού το 1947. Λίγο πριν την αναχώρησή του, γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του σ. Κυριακή Σαββίδου. Όταν επέστρεψε ανέλαβε διοικητής λόχου στα Πιέρια.

Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο Βέρμιο, στα Πιέρια μέχρι τα Άγραφα. Τον Απρίλιο του 1948 μετατέθηκε στην 107η Ταξιαρχία του ΔΣΕ στο Βίτσι, οπότε προήχθη σε λοχαγό. Συμμετείχε σε αρκετές μάχες για την υπεράσπιση του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948 όπως και στο Μάλι Μάδι. Μέσα στη φωτιά της μάχης, κάτω από τα πυρά του εχθρού γεννήθηκε η κόρη του Ελένη.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ στην Αλβανία ο σ. Χρήστος Δίγκογλου βρέθηκε πολτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη (ΕΣΣΔ). Αρχικά εργάστηκε στην παραγωγή, ως εργάτης σε εργοστάσιο κατασκευής εκσκαφέων. Το 1952 επιλέχτηκε να φοιτήσει σε στρατιωτική σχολή της ΕΣΣΔ μαζί με άλλα στελέχη του ΔΣΕ. Το 1954 όταν επέστρεψε από τη σχολή, ανέλαβε Πρόεδρος Παραρτήματος πολιτικών προσφύγων. Στη συνέχεια φοίτησε και πάλι σε ανώτατη κομματική σχολή.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής Χούντας στην Ελλάδα (1967-1974) του ανατέθηκαν από το ΚΚΕ δύο παράνομες αποστολές στην Ελλάδα, το 1971 και το 1972. Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε Β΄γραμματέας της ΚΟ Τασκένδης του ΚΚΕ.
Επαναπατρίστηκε το 1977. Μέχρι την συνταξιοδότησή του εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Ανέλαβε αμέσως υπεύθυνες κομματικές θέσεις στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη. Εκλέχτηκε αντιπρόσωπος στο 9ο και στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ενίσχυσε το κίνημα των πολιτικών προσφύγων και των αντιστασιακών.

Ο σ. Χρήστος Δίγκογλου δεν έλειπε ποτέ από κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ και των μαζικών ταξικών οργανώσεων μέχρι την τελευταία του μέρα. Θα τον θυμόμαστε με τον μπερέ του και το χαμόγελό του να διασχίζει με τους χιλιάδες συντρόφους περήφανα τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ήταν πάντα παρών στις μάχες που έδινε το Kόμμα, τον χαρακτήριζε η σεμνότητα και με την αταλάντευτη στάση του αποτέλεσε το παράδειγμα για τις νεότερες γενιές κομμουνιστών.
Το παράδειγμά του και η πείρα του ήταν πάντα πολύτιμο εφόδιο στους αγώνες μας και θα φωτίζει πάντα τη δράση μας. Μαζί με τους χιλιάδες αγωνιστές του ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα ανάμεσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες μας.


Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 13:30 στην πλατεία απέναντι από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης και θα είναι πολιτική.


 Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου