Το
Κομμουνιστικό Μανιφέστο στην απονομή των Όσκαρ
Μπορεί ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Γιουν – Χο να έστρεψε πάνω του την προσοχή με το βραβείο Όσκαρ για τα Παράσιτα, τις ταξικές διαφορές που επισημαίνονται στο έργο και τις δικές του δηλώσεις περί “υπόγειου ταξικού πολέμου”, όλα αυτά όμως δε φτάνουν το
βάθος των δηλώσεων της σκηνοθέτιδας Τζούλια Ράικερτ, που παρέλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το “American Factory”.
Η Ράικερτ έκανε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για τα χολιγουντιανά και δη τα οσκαρικά δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά των απονομών έγινε αναφορά στην εμβληματική φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου “Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε”. Πιο συγκεκριμένα η σκηνοθέτιδα παράφρασε το σύνθημα του Καρλ Μαρξ, λέγοντας πως «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν οι εργάτες όλου του κόσμου ενωθούν». Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τις απόπειρες συνδικαλισμού εργατών σε ένα πρώην εργοστάσιο της General Motors, που έχει εξαγοραστεί από κινεζική εταιρεία και την υπονόμευση αυτής της προσπάθειας από την εργοδοσία.
Η επιλογή λοιπόν της Ράικερτ να παραφράσει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο δεν ήταν σίγουρα τυχαία, όσο πεπερασμένη κι αν είναι η πολιτική στοχοθεσία της ταινίας, που είχε ως συμπαραγωγούς το ζεύγος Ομπάμα.
Τόσο τα βραβεία, όσο και ορισμένες από τις ομιλίες που ακούστηκαν εντάσσονται σαφώς σε μια προσπάθεια του Χόλιγουντ και της Ακαδημίας Κινηματογράφου να δώσουν ένα “προοδευτικό” και εμμέσως ή σαφώς “αντι – Τραμπ” προφίλ, ενόψει και των εκλογών του 2020. Ανάμεσα σε αυτές τις μάλλον ρηχές παρεμβάσεις, εκείνη της Ράικερτ πάει έστω και λίγο παραπέρα, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων την επικαιρότητα του Μανιφέστου 172 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του.
Κατιούσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου