Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ
του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ΕΡΤ1
- Καλημέρα σας.
- Καλημέρα.
- Τώρα σπίτι κι εσείς υποθέτω.
- Στα γραφεία αυτή τη στιγμή.
- Όχι, σπίτι. Στο σπίτι του λαού.
- Γιατί χρειάζεται. Δεν είμαστε όλοι σπίτι.
Κι αυτοί που μένουν σπίτι πρέπει να σκέφτονται σωστά, να σκέφτονται και να προετοιμάζουν και το αύριο. Αλλά κυρίως οι υπόλοιποι, γιατί δεν είμαστε όλοι σπίτι. Οι υγειονομικοί για παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές είναι στα πόστα τους, είναι στα νοσοκομεία, οι άλλοι εργαζόμενοι είναι σε διάφορες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί επίσης, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δουλεύουν, είναι σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, συνωστίζονται κι εκεί. Περνάνε αυτή τη δυσκολία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως ξέρουμε όλοι. Διότι, η μεγάλη εργοδοσία, δυστυχώς, βρίσκει ευκαιρία και με αφορμή τον κορονοϊό, αυτή την πανδημία, να πάρει μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.
- Κ. Κουτσούμπα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, σε λίγη ώρα, που θα αφορά επιχειρήσεις, από ό,τι καταλαβαίνω και μισθωτούς. Εσείς προφανώς και ως ΚΚΕ δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτή την ώρα.
- Είναι κρίσιμα τα ζητήματα. Όχι μόνο είναι εντελώς ανεπαρκή τα μέτρα, αλλά πολλά από αυτά έρχονται για να μείνουν, είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ακύρωσης όλων των μέχρι σήμερα απολύσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την πανδημία. Πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα, όπως είναι το δώρο του Πάσχα, που έρχεται σε λίγες ημέρες. Πρέπει να καταργηθεί η ΠΝΠ, ο νόμος που μιλάει πλέον για δυνατότητα των εργοδοτών να μειώνουν κατά 50% τους μισθούς, γιατί δίνει αυτή τη δυνατότητα στους εργοδότες. Να σταματήσει η απαράδεκτη επιβολή της ευελιξίας της εργασίας που καταρρακώνει εργασιακές σχέσεις, ωράρια, μισθούς, άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Και βεβαίως χρειάζεται, να το πούμε από τώρα, να νομοθετηθεί μάλιστα, αυτό προτείνουμε, αυτόματη κατάργηση οποιωνδήποτε μέτρων, όπως είναι αυτές οι απαράδεκτες απαγορεύσεις, στη συνδικαλιστική κυρίως δράση, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και όποιων βλαπτικών μεταβολών έχουν γίνει για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να υπάρξει διαρκής απαλλαγή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για χρέη σε ρεύμα, σε νερό, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, σε φυσικό αέριο, να μην υπάρξει καμία διακοπή για όσους χρωστάνε, αναστολή πληρωμών, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών, λόγω οφειλών σε τράπεζες κλπ. Αυτά είναι κάποια μέτρα, στοιχειώδους, τουλάχιστον, ανακούφισης όχι ότι κι αυτά λύνουν όλο το πρόβλημα, γιατί είναι τεράστια τα προβλήματα. Και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, το ξέρουμε άλλωστε, αλλά πρέπει να το αναδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι πληρώνουν εδώ και δέκα χρόνια τα μνημονιακά μέτρα, για να βγούμε από την καπιταλιστική κρίση και χωρίς να έχει καταργηθεί κανένα από αυτά τα μνημονιακά μέτρα, όπως υπόσχονταν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τώρα έρχονται και επιβάλλονται και νέα, με ευθύνη κυρίως των μεγάλων εργοδοτών, οι οποίοι βλέπουμε πάλι να κερδοσκοπούν και να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Κ. Κουτσούμπα να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα παλεύει να βγει τους τελευταίους μήνες από την κρίση, πόσο μπορεί να αντέξει; Σε τι βάθος μπορεί να αντέξει αυτή την κρίση; Και αν μπορεί η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
- Δυστυχώς, έχουμε πει έγκαιρα ότι βαδίζουμε και σε όλη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά και σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες σε νέα κρίση που ενδέχεται να είναι βαθιά ή και πιο βαθιά από την προηγούμενη. Ο κορονοϊός απλώς θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, λειτουργεί αν θέλετε ως καταλύτης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης ύφεσης και κρίσης κι αυτό το βλέπουμε να έρχεται. Το θέμα είναι ότι τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι. Άρα, από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει συνολικά να προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, άλλα κοινωνικά στρώματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, μόλις βγούμε από αυτήν την κρίση, ας την πούμε έτσι, της πανδημίας του κορονοϊού για ένα, δυο, τρεις μήνες, όσο διαρκέσει, για όσο διάστημα διαρκέσει.
Κι από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι όχι μόνο απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και σε όλα τα μέτρα που έχουν έρθει κι αυτά που έρχονται, με αφορμή την πανδημία. Είπα και πριν κάποια ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να αναδείξουμε, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι μας να τα παλέψουμε. Εμείς αυτό προσπαθούμε και στη Βουλή. Και, βεβαίως, πρέπει να δούμε και τα ζητήματα των αυτοαπασχολουμένων, αυτών που λέμε μεσαίων στρωμάτων, των μικρών επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. Το ΚΚΕ έχει προβάλει ζητήματα. Δεν φτάνουν τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, ούτε αυτή η ολιγόμηνη 3-4 μήνες αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν, γιατί αμέσως μετά μπαίνουν σε έναν νέο Γολγοθά και παλιών και νέων ρυθμίσεων και χρεών που πρέπει να αντιπαλέψουν. Λέμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται γενναία στήριξη των αυτοαπασχολουμένων, ιδιαίτερα εμείς επισημαίνουμε αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Γι’ αυτό χρειάζεται κατάργηση εντελώς του Τέλους Επιτηδεύματος, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τουλάχιστον τετράμηνο, αναστολή των Δημοτικών Τελών, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε μέσο αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τις ΔΕΚΟ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτά είναι ορισμένα βασικά στοιχεία που χρειάζεται όσον αφορά τους εργαζόμενους είτε είναι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως μισθωτοί, είτε είναι στην αυτοαπασχόληση και αυτό αφορά επαγγελματίες βιοτέχνες, εμπόρους και επιστήμονες, οι οποίοι δεν πρέπει να εξαιρεθούν έστω κι από αυτό το πενιχρό επίδομα.
- Κύριε Γραμματέα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εσείς έχετε παραφράσει αυτό το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», λέτε «Μένουμε Δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί». Θεωρείτε ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν παρθεί για τους εργαζόμενους κρύβουν κάτι άλλο; Θεωρείτε ότι αφότου περάσει αυτή η κρίση θα έχουν έναν μόνιμο χαρακτήρα;
- Δυστυχώς, φοβόμαστε πως ναι. Κάθε μέτρο και με αφορμή μια πανδημία ή με αφορμή ένα άλλο έκτακτο γεγονός πυροδοτεί νομοθετήματα και ΠΝΠ που δήθεν έρχονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το συγκεκριμένο γεγονός τη συγκεκριμένη στιγμή, όμως τελικά βλέπουμε να μένουν. Ούτε ένας νόμος από αυτούς που τέθηκε κάτω από ειδικές καταστάσεις και σήμαινε περισσότερη καταστολή, περισσότερο αυταρχισμό, περισσότερα εμπόδια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν πάρθηκε πίσω μετά από ένα έκτακτο γεγονός, μετά από μία κρίση. Επειδή υπάρχει μεγάλη πείρα και στο εργατικό κίνημα και σε όλους εμάς και στον ελληνικό λαό πλέον, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.
Και φυσικά να λύσουμε τώρα τα ζητήματα, γιατί έχει προτεραιότητα το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας κι αυτό αφορά και τους υγειονομικούς. Δεν μπορεί να κλείνουμε τα αυτιά στις φωνές των υγειονομικών, των γιατρών, των νοσηλευτών, που κάθε μέρα φωνάζουν ότι λείπουν μέτρα προστασίας. Δεν μας επαναπαύουν οι διάφορες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων που βγαίνουν κάθε μέρα. Δεν μπορεί να λένε ψέματα οι γιατροί! Λένε την αλήθεια! Άρα χρειάζεται άμεση ενίσχυση όλης αυτής της προστασίας, γιατί θα την πληρώσουν ακριβά οι άνθρωποι που με αυτοθυσία σώζουν τις ζωές των συμπολιτών μας. Και βεβαίως χρειάζεται αυτό που έχουμε πει: Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 60.000 ιδιωτικοί γιατροί εάν ενταχθούν σε αυτό το ενιαίο κεντρικό σύστημα, σ’ αυτό τον σχεδιασμό; Λύνονται πάρα πολλά προβλήματα.
Οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν -όσο κι αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι καλά πάμε- όταν χρειάζονται 3.500 κλίνες σε κανονικές συνθήκες, μόνο με μια απλή εποχιακή γρίπη, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι κλίνες, τις οποίες αναφέρει η κυβέρνηση και δίνονται ως στοιχείο, δεν επαρκούν καθόλου. Οι 3.100 κλίνες, για παράδειγμα, που ανακοίνωσε ο υπουργός, προκύπτουν κυρίως από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινών, τη μετακίνηση προσωπικού κλπ. Εδώ έχουμε -θα έρχονται και στα δικά σας αυτιά, στα δημοσιογραφικά γραφεία- αναβολή εξετάσεων και θεραπειών σε ανθρώπους με πολύ σοβαρά, χρόνια νοσήματα, καρκινοπαθείς κλπ. Ανέστειλαν τη λειτουργία των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, για να μετακινήσουν προσωπικό από αγροτικούς γιατρούς σε νοσοκομεία, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους κατοίκους της υπαίθρου. Αυτό δεν είναι λύση.
Η εκμίσθωση, επίσης, κλινών από ιδιώτες και μάλιστα να πληρώνει το κράτος από 800 ευρώ την κλίνη στον ιδιώτη καπιταλιστή επιχειρηματία της Υγείας 1.600 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ποσό, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, είναι απαράδεκτο γεγονός. Αυτό δεν έχει να κάνει με επίταξη, ούτε με πρόθεση επίταξης.
- Μάλιστα, κ. Κουτσούμπα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ.
- Θα ήθελα, επειδή άκουσα πριν την κα Κεραμέως, την υπουργό Παιδείας, να κάνω ένα σχόλιο μόνο. Γιατί -εκτός από τα εργασιακά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων και τα ζητήματα υγείας του πληθυσμού, όπως και του υγειονομικού προσωπικού για την κατάσταση στα νοσοκομεία- κρίσιμο ζήτημα είναι το πρόβλημα της Παιδείας γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, όλων των τομέων της Εκπαίδευσης, αφορά τους γονείς τους κλπ.
Πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινωθεί η μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε άλλη μια ώρα για αυτό, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μαζέψουν το μυαλό τους, να δουν τι έχουν να διαβάσουν αυτές τις μέρες της καραντίνας, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα. Να αποκλειστεί ο Σεπτέμβριος και βεβαίως να ανακοινωθεί, πάλι έγκαιρα, εγώ θα έλεγα μέσα στις επόμενες μέρες, η ημερομηνία των εξετάσεων. Μπορεί να τεθεί η ημερομηνία, δεν είναι το πρόβλημα για μια εβδομάδα ή δυο εβδομάδες μετά, αν πούμε για παράδειγμα τέλος Ιούνη. Να καθοριστεί από τώρα και να πούμε περίπου πότε. Δεν θα αγχώνονται τα παιδιά αν θα είναι 2, 3, 4, 5 μέρες πάνω - κάτω. Μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα, όπως μπορούν να ληφθούν και μέτρα εκεί που θα δίνουν τα παιδιά εξετάσεις ώστε να μη συνωστίζονται, να μην είναι το ένα δίπλα στο άλλο, και μια σειρά τέτοια ζητήματα.
Πρέπει να λυθούν επίσης ζητήματα με το θέμα της τηλεκπαίδευσης, που είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, όμως υπάρχουν τεράστια κενά. Χρειάζεται δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ, χρειάζεται εξασφάλιση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή tablet σε οικογένειες, σε μαθητές, που δεν έχουν και σε εκπαιδευτικούς, επίσης, που έχουν έλλειψη. Πρέπει να δημιουργηθεί, θεωρούμε εμείς, κεντρική ομάδα τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας για να στηρίζει αυτό το έργο των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην καλή θέληση του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και ο ίδιος πρέπει να καταλάβουμε ότι βιώνει πολλά προβλήματα με τον εγκλεισμό, με την καραντίνα, οικογενειακά, μπορεί να έχει άρρωστους ανθρώπους, μπορεί να έχει παιδιά, μπορεί να έχει μια σειρά άλλα ζητήματα. Όλα αυτά τα θέματα τα έχουμε θέσει στην υπουργό μέσω του εκπροσώπου του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Νομίζουμε άμεσα πρέπει να προωθηθούν.
- Αν δεν δώσουν πάντως, κ. Γραμματέα, οι ειδικοί, οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ, το «πράσινο φως» για να οριστεί ημερομηνία Πανελλαδικών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι φύσει αδύνατον, να βγει απλά ένας υπουργός και να πει τότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές.
- Ακούστε με, κ. Πιτταρά, δεν είναι θέμα μόνο μιας προσωποπαγούς απόφασης ενός υπουργού. Ούτε η κριτική αφορά αποκλειστικά την κα Κεραμέως. Εγώ τοποθετούμαι με βάση τη θέση του ΚΚΕ, τι θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να γίνει και βεβαίως οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες, καθηγητές, που κάνουν αξιόλογο και πάρα πολύ δύσκολο έργο μπορούν να πάρουν υπόψη τους και να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους, τι βοηθάει τα παιδιά μας, τι βοηθάει το μέλλον μας και να αποφασίσουν πολύ σύντομα.
- Καλημέρα σας.
- Καλημέρα.
- Τώρα σπίτι κι εσείς υποθέτω.
- Στα γραφεία αυτή τη στιγμή.
- Όχι, σπίτι. Στο σπίτι του λαού.
- Γιατί χρειάζεται. Δεν είμαστε όλοι σπίτι.
Κι αυτοί που μένουν σπίτι πρέπει να σκέφτονται σωστά, να σκέφτονται και να προετοιμάζουν και το αύριο. Αλλά κυρίως οι υπόλοιποι, γιατί δεν είμαστε όλοι σπίτι. Οι υγειονομικοί για παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές είναι στα πόστα τους, είναι στα νοσοκομεία, οι άλλοι εργαζόμενοι είναι σε διάφορες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί επίσης, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δουλεύουν, είναι σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, συνωστίζονται κι εκεί. Περνάνε αυτή τη δυσκολία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως ξέρουμε όλοι. Διότι, η μεγάλη εργοδοσία, δυστυχώς, βρίσκει ευκαιρία και με αφορμή τον κορονοϊό, αυτή την πανδημία, να πάρει μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.
- Κ. Κουτσούμπα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, σε λίγη ώρα, που θα αφορά επιχειρήσεις, από ό,τι καταλαβαίνω και μισθωτούς. Εσείς προφανώς και ως ΚΚΕ δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι αυτή την ώρα.
- Είναι κρίσιμα τα ζητήματα. Όχι μόνο είναι εντελώς ανεπαρκή τα μέτρα, αλλά πολλά από αυτά έρχονται για να μείνουν, είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ακύρωσης όλων των μέχρι σήμερα απολύσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την πανδημία. Πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα, όπως είναι το δώρο του Πάσχα, που έρχεται σε λίγες ημέρες. Πρέπει να καταργηθεί η ΠΝΠ, ο νόμος που μιλάει πλέον για δυνατότητα των εργοδοτών να μειώνουν κατά 50% τους μισθούς, γιατί δίνει αυτή τη δυνατότητα στους εργοδότες. Να σταματήσει η απαράδεκτη επιβολή της ευελιξίας της εργασίας που καταρρακώνει εργασιακές σχέσεις, ωράρια, μισθούς, άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Και βεβαίως χρειάζεται, να το πούμε από τώρα, να νομοθετηθεί μάλιστα, αυτό προτείνουμε, αυτόματη κατάργηση οποιωνδήποτε μέτρων, όπως είναι αυτές οι απαράδεκτες απαγορεύσεις, στη συνδικαλιστική κυρίως δράση, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και όποιων βλαπτικών μεταβολών έχουν γίνει για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να υπάρξει διαρκής απαλλαγή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για χρέη σε ρεύμα, σε νερό, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, σε φυσικό αέριο, να μην υπάρξει καμία διακοπή για όσους χρωστάνε, αναστολή πληρωμών, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών, λόγω οφειλών σε τράπεζες κλπ. Αυτά είναι κάποια μέτρα, στοιχειώδους, τουλάχιστον, ανακούφισης όχι ότι κι αυτά λύνουν όλο το πρόβλημα, γιατί είναι τεράστια τα προβλήματα. Και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, το ξέρουμε άλλωστε, αλλά πρέπει να το αναδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι πληρώνουν εδώ και δέκα χρόνια τα μνημονιακά μέτρα, για να βγούμε από την καπιταλιστική κρίση και χωρίς να έχει καταργηθεί κανένα από αυτά τα μνημονιακά μέτρα, όπως υπόσχονταν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τώρα έρχονται και επιβάλλονται και νέα, με ευθύνη κυρίως των μεγάλων εργοδοτών, οι οποίοι βλέπουμε πάλι να κερδοσκοπούν και να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Κ. Κουτσούμπα να σας ρωτήσω κάτι. Εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα παλεύει να βγει τους τελευταίους μήνες από την κρίση, πόσο μπορεί να αντέξει; Σε τι βάθος μπορεί να αντέξει αυτή την κρίση; Και αν μπορεί η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
- Δυστυχώς, έχουμε πει έγκαιρα ότι βαδίζουμε και σε όλη την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αλλά και σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες σε νέα κρίση που ενδέχεται να είναι βαθιά ή και πιο βαθιά από την προηγούμενη. Ο κορονοϊός απλώς θα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, λειτουργεί αν θέλετε ως καταλύτης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης ύφεσης και κρίσης κι αυτό το βλέπουμε να έρχεται. Το θέμα είναι ότι τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι. Άρα, από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει συνολικά να προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, άλλα κοινωνικά στρώματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, μόλις βγούμε από αυτήν την κρίση, ας την πούμε έτσι, της πανδημίας του κορονοϊού για ένα, δυο, τρεις μήνες, όσο διαρκέσει, για όσο διάστημα διαρκέσει.
Κι από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι όχι μόνο απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και σε όλα τα μέτρα που έχουν έρθει κι αυτά που έρχονται, με αφορμή την πανδημία. Είπα και πριν κάποια ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να αναδείξουμε, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι μας να τα παλέψουμε. Εμείς αυτό προσπαθούμε και στη Βουλή. Και, βεβαίως, πρέπει να δούμε και τα ζητήματα των αυτοαπασχολουμένων, αυτών που λέμε μεσαίων στρωμάτων, των μικρών επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. Το ΚΚΕ έχει προβάλει ζητήματα. Δεν φτάνουν τα 800 ευρώ για 45 ημέρες, ούτε αυτή η ολιγόμηνη 3-4 μήνες αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν, γιατί αμέσως μετά μπαίνουν σε έναν νέο Γολγοθά και παλιών και νέων ρυθμίσεων και χρεών που πρέπει να αντιπαλέψουν. Λέμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται γενναία στήριξη των αυτοαπασχολουμένων, ιδιαίτερα εμείς επισημαίνουμε αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Γι’ αυτό χρειάζεται κατάργηση εντελώς του Τέλους Επιτηδεύματος, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τουλάχιστον τετράμηνο, αναστολή των Δημοτικών Τελών, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε μέσο αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τις ΔΕΚΟ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτά είναι ορισμένα βασικά στοιχεία που χρειάζεται όσον αφορά τους εργαζόμενους είτε είναι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως μισθωτοί, είτε είναι στην αυτοαπασχόληση και αυτό αφορά επαγγελματίες βιοτέχνες, εμπόρους και επιστήμονες, οι οποίοι δεν πρέπει να εξαιρεθούν έστω κι από αυτό το πενιχρό επίδομα.
- Κύριε Γραμματέα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εσείς έχετε παραφράσει αυτό το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», λέτε «Μένουμε Δυνατοί, αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί». Θεωρείτε ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν παρθεί για τους εργαζόμενους κρύβουν κάτι άλλο; Θεωρείτε ότι αφότου περάσει αυτή η κρίση θα έχουν έναν μόνιμο χαρακτήρα;
- Δυστυχώς, φοβόμαστε πως ναι. Κάθε μέτρο και με αφορμή μια πανδημία ή με αφορμή ένα άλλο έκτακτο γεγονός πυροδοτεί νομοθετήματα και ΠΝΠ που δήθεν έρχονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το συγκεκριμένο γεγονός τη συγκεκριμένη στιγμή, όμως τελικά βλέπουμε να μένουν. Ούτε ένας νόμος από αυτούς που τέθηκε κάτω από ειδικές καταστάσεις και σήμαινε περισσότερη καταστολή, περισσότερο αυταρχισμό, περισσότερα εμπόδια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν πάρθηκε πίσω μετά από ένα έκτακτο γεγονός, μετά από μία κρίση. Επειδή υπάρχει μεγάλη πείρα και στο εργατικό κίνημα και σε όλους εμάς και στον ελληνικό λαό πλέον, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.
Και φυσικά να λύσουμε τώρα τα ζητήματα, γιατί έχει προτεραιότητα το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας κι αυτό αφορά και τους υγειονομικούς. Δεν μπορεί να κλείνουμε τα αυτιά στις φωνές των υγειονομικών, των γιατρών, των νοσηλευτών, που κάθε μέρα φωνάζουν ότι λείπουν μέτρα προστασίας. Δεν μας επαναπαύουν οι διάφορες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων που βγαίνουν κάθε μέρα. Δεν μπορεί να λένε ψέματα οι γιατροί! Λένε την αλήθεια! Άρα χρειάζεται άμεση ενίσχυση όλης αυτής της προστασίας, γιατί θα την πληρώσουν ακριβά οι άνθρωποι που με αυτοθυσία σώζουν τις ζωές των συμπολιτών μας. Και βεβαίως χρειάζεται αυτό που έχουμε πει: Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 60.000 ιδιωτικοί γιατροί εάν ενταχθούν σε αυτό το ενιαίο κεντρικό σύστημα, σ’ αυτό τον σχεδιασμό; Λύνονται πάρα πολλά προβλήματα.
Οι κλίνες στις ΜΕΘ δεν επαρκούν -όσο κι αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι καλά πάμε- όταν χρειάζονται 3.500 κλίνες σε κανονικές συνθήκες, μόνο με μια απλή εποχιακή γρίπη, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι κλίνες, τις οποίες αναφέρει η κυβέρνηση και δίνονται ως στοιχείο, δεν επαρκούν καθόλου. Οι 3.100 κλίνες, για παράδειγμα, που ανακοίνωσε ο υπουργός, προκύπτουν κυρίως από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινών, τη μετακίνηση προσωπικού κλπ. Εδώ έχουμε -θα έρχονται και στα δικά σας αυτιά, στα δημοσιογραφικά γραφεία- αναβολή εξετάσεων και θεραπειών σε ανθρώπους με πολύ σοβαρά, χρόνια νοσήματα, καρκινοπαθείς κλπ. Ανέστειλαν τη λειτουργία των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, για να μετακινήσουν προσωπικό από αγροτικούς γιατρούς σε νοσοκομεία, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους κατοίκους της υπαίθρου. Αυτό δεν είναι λύση.
Η εκμίσθωση, επίσης, κλινών από ιδιώτες και μάλιστα να πληρώνει το κράτος από 800 ευρώ την κλίνη στον ιδιώτη καπιταλιστή επιχειρηματία της Υγείας 1.600 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ποσό, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, είναι απαράδεκτο γεγονός. Αυτό δεν έχει να κάνει με επίταξη, ούτε με πρόθεση επίταξης.
- Μάλιστα, κ. Κουτσούμπα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ.
- Θα ήθελα, επειδή άκουσα πριν την κα Κεραμέως, την υπουργό Παιδείας, να κάνω ένα σχόλιο μόνο. Γιατί -εκτός από τα εργασιακά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων και τα ζητήματα υγείας του πληθυσμού, όπως και του υγειονομικού προσωπικού για την κατάσταση στα νοσοκομεία- κρίσιμο ζήτημα είναι το πρόβλημα της Παιδείας γιατί αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, όλων των τομέων της Εκπαίδευσης, αφορά τους γονείς τους κλπ.
Πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινωθεί η μείωση της ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε άλλη μια ώρα για αυτό, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μαζέψουν το μυαλό τους, να δουν τι έχουν να διαβάσουν αυτές τις μέρες της καραντίνας, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα. Να αποκλειστεί ο Σεπτέμβριος και βεβαίως να ανακοινωθεί, πάλι έγκαιρα, εγώ θα έλεγα μέσα στις επόμενες μέρες, η ημερομηνία των εξετάσεων. Μπορεί να τεθεί η ημερομηνία, δεν είναι το πρόβλημα για μια εβδομάδα ή δυο εβδομάδες μετά, αν πούμε για παράδειγμα τέλος Ιούνη. Να καθοριστεί από τώρα και να πούμε περίπου πότε. Δεν θα αγχώνονται τα παιδιά αν θα είναι 2, 3, 4, 5 μέρες πάνω - κάτω. Μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα, όπως μπορούν να ληφθούν και μέτρα εκεί που θα δίνουν τα παιδιά εξετάσεις ώστε να μη συνωστίζονται, να μην είναι το ένα δίπλα στο άλλο, και μια σειρά τέτοια ζητήματα.
Πρέπει να λυθούν επίσης ζητήματα με το θέμα της τηλεκπαίδευσης, που είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, όμως υπάρχουν τεράστια κενά. Χρειάζεται δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ, χρειάζεται εξασφάλιση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή tablet σε οικογένειες, σε μαθητές, που δεν έχουν και σε εκπαιδευτικούς, επίσης, που έχουν έλλειψη. Πρέπει να δημιουργηθεί, θεωρούμε εμείς, κεντρική ομάδα τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας για να στηρίζει αυτό το έργο των εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην καλή θέληση του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και ο ίδιος πρέπει να καταλάβουμε ότι βιώνει πολλά προβλήματα με τον εγκλεισμό, με την καραντίνα, οικογενειακά, μπορεί να έχει άρρωστους ανθρώπους, μπορεί να έχει παιδιά, μπορεί να έχει μια σειρά άλλα ζητήματα. Όλα αυτά τα θέματα τα έχουμε θέσει στην υπουργό μέσω του εκπροσώπου του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Νομίζουμε άμεσα πρέπει να προωθηθούν.
- Αν δεν δώσουν πάντως, κ. Γραμματέα, οι ειδικοί, οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ, το «πράσινο φως» για να οριστεί ημερομηνία Πανελλαδικών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι φύσει αδύνατον, να βγει απλά ένας υπουργός και να πει τότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές.
- Ακούστε με, κ. Πιτταρά, δεν είναι θέμα μόνο μιας προσωποπαγούς απόφασης ενός υπουργού. Ούτε η κριτική αφορά αποκλειστικά την κα Κεραμέως. Εγώ τοποθετούμαι με βάση τη θέση του ΚΚΕ, τι θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να γίνει και βεβαίως οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες, καθηγητές, που κάνουν αξιόλογο και πάρα πολύ δύσκολο έργο μπορούν να πάρουν υπόψη τους και να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους, τι βοηθάει τα παιδιά μας, τι βοηθάει το μέλλον μας και να αποφασίσουν πολύ σύντομα.
Σταμάτησαν έρευνες για το εμβόλιο πριν 4 χρόνια γιατί δεν υπήρχαν ...χορηγοί.. απουσία γρήγορου κέρδους. Εχουμε το άγριο αδίστακτο δολοφονικό πρόσωπο του Καπιταλισμού σε όλες του τις εκδοχές με την μορφή του Ιδιώτη η του συλλογικού καπιταλιστή που είναι το αστικό κράτος. Με φιλελεύθερους σοσιαλδημοκράτες οπορτουνιστές. Ολοι για τα κέρδος του Καπιταλισμού. Οι Κομμουνιστές αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα σωτηρίας του λαού απο αυτή την τραγωδία. Οτι αποσπάσουμε μέσα στον αγώνα θα είναι Ελιγμός της Αστικής τάξης το χρησιμοποιούμε δεν έγκλωβίζουμε δεν σπέρνουμε αυταπάτες για τον ...καλό... συλλογικό καπιταλιστή και συνεχίζουμε τον αγώνα για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Και δεν κάνουμε βήμα πίσω όσο και να Σκούζουν τα ...παιδιά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή