Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ο σύλλογος να καλέσει σύσκεψη εργαζομένων για την προάσπιση της υγείας τους


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/3/2020, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε μια μαγική εικόνα για την πρόληψη στους εργασιακούς χώρους από τον κορονοϊό. Με βάση τα πεπραγμένα και από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν, ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες, κατά τα λεγόμενά του, είναι ασφαλείς και έχουν θωρακιστεί με όλα τα μέτρα προστασίας.


Μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος σε χώρο του δημαρχείου, οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους και συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του δήμου, απαίτησαν να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, με πρώτο το αυτονόητο αίτημα οι γιατροί Εργασίας και οι τεχνικοί Ασφαλείας να βρίσκονται στους χώρους δουλειάς, να ελέγχουν, να κάνουν συστάσεις και να προτείνουν και κλείσιμο χώρων που δεν πληρούν τους όρους προστασίας.

Αυτό που ισχύει όμως είναι ο "χρυσός" κανόνας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια ο κάθε εργαζόμενος να έχει την ευθύνη για την αυτοπροστασία του, αφού δεν υπάρχει επανέλεγχος από τους γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας κατά πόσο πάρθηκαν όλα τα μέτρα και ακολουθούνται από τη διοίκηση.

Η απολύμανση, για μία φορά, των δημοτικών κτιρίων, δεν την απαλλάσσει από το να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα, που οι εργαζόμενοι δεν την αισθάνονται, αφού υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και απολυμαντικών σε εργασιακούς χώρους για προσωπικό και κοινό, ενώ υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με δημότες είναι εκτεθειμένες και παντελώς απροστάτευτες π.χ. τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης, βιβλιοθήκες κ.α. Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τις ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου, μεγάλης ηλικίας, με χρόνια νοσήματα, καρδιολογικά, αναπνευστικά κ.ά., για επιπλέον άδειες σε εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, μετά και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών ή ηλικιωμένους που ασθενούν.

Οι ελλείψεις που γιγαντώθηκαν την τελευταία δεκαετία, από όλες τις κυβερνήσεις, σε ένα σύστημα Υγείας που νοσεί από προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, με την υγεία όλο και να γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα, με αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, λαϊκά στρώματα να αποτελούν υγειονομική βόμβα, από την τριτοκοσμική κατάσταση που βρίσκονται και οι εργασιακές συνθήκες που τώρα αναδεικνύεται η έλλειψη προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που πρέπει να υπάρχουν σε καθημερινή βάση, εύλογα δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους.

Μην περιμένοντας από την διοίκηση του δήμου να ευαισθητοποιηθεί, η ΔΑΣ καλεί τις παρατάξεις Δύναμη Ενότητας, ΑΔΗΚ, ΔΑΚΕ, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες που εκδηλώνονται, το ΔΣ του Συλλόγου να συγκαλέσει άμεσα σε έκτακτη σύσκεψη τους εργαζόμενους, στο φουαγιέ του δημαρχείου, για την προάσπιση της υγείας τους.
Να απαιτήσουμε ατομικά μέσα προστασίας να υπάρχουν σε καθημερινή βάση, άμεσα προσβάσιμα για προσωπικό και κοινό.

Καθημερινό έλεγχο από τους γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Παραλείψεις που εντοπίζονται να επισπεύδεται η επίλυσή τους. Η ενημέρωση και τα μέτρα να είναι και κατά χώρους που εντοπίζονται ιδιαιτερότητες λόγω αντικειμένου π.χ βιβλιοθήκες κ.α., ώστε να υπάρχει κλίμα ασφάλειας.

Να υπάρχει η διευκόλυνση σε εργαζόμενους-νες για τη φροντίδα παιδιών, που μένουν σπίτι όταν κλείνουν σχολικές μονάδες ή ηλικιωμένων που ασθενούν.

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με απαλλαγές εργασιών που εν δυνάμει υποκρύπτουν κινδύνους όπως τη συνεχή επαφή με κοινό.

ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου