Συνεχίζεται η τουρκική
προκλητικότητα σε Αιγαίο και ευρύτερα, με αέρα στα πανιά της από τους
ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στους οποίους είναι χωμένη και
η ελληνική κυβέρνηση.
Μετά την παρενόχληση, την Κυριακή, ελικοπτέρου στο Ανατολικό Αιγαίο το οποίο μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας και τον
αρχηγό ΓΕΕΘΑ, την επακόλουθη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ και την επίδοση διαβήματος από τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες ξανά σε υπερπτήσεις, για τρίτη μέρα στη σειρά.
Συγκεκριμένα, χτες το πρωί ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες, το ίδιο νησί δηλαδή πάνω από το οποίο έγινε η παρενόχληση του ελικοπτέρου την Κυριακή.
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Αμυνας ετοιμάζονται για τη μεγάλη άσκηση του ΠΝ «Καταιγίδα '20», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις από 11 έως 19 Μάη. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί σε Σποράδες και Κυκλάδες, η δεύτερη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και η τρίτη και τελική θα απλωθεί στον άξονα Κύθηρα - Κρήτη - Δωδεκάνησα - Ανατολική Μεσόγειος, σε όλη τη γραμμή δηλαδή όπου απλώνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της η τουρκική αστική τάξη.
Σημειωτέον, και εδώ η Αγκυρα εμφανίζεται να προαναγγέλλει δικά της (μικρότερης έκτασης) αεροναυτικά γυμνάσια σε θαλάσσιες εκτάσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί από την Αθήνα μέσω NAVTEX για τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας».
Ορισμός ειδικής απεσταλμένης για τη Συρία από το ΥΠΕΞ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως ανακοινώθηκε χτες, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια η πρέσβης Τασία Αθανασίου ορίζεται «ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας». Επισήμως στην εντολή της θα περιλαμβάνονται «επαφές αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού και τις συναφείς ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει των διαμορφούμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας».
Η Αθανασίου έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, «οπότε και επέβλεψε την αναστολή λειτουργίας της εκεί διπλωματικής μας αρχής που είχαν υπαγορεύσει οι τότε συνθήκες ασφαλείας», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, σχετικά με το πρόσχημα με το οποίο η τότε ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, διέκοψε τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, τις οποίες μέχρι και σήμερα αρνούνται να αποκαταστήσουν όλες διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.
Τα ίδια «κίνητρα», την ενεργότερη εμπλοκή δηλαδή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έχει και η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ η απόφαση ορισμού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία «εντάσσεται στη σταθερή δραστηριοποίηση της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και στο αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης». Συμπίπτει επίσης, σημείωναν οι ίδιες πηγές, «με ενέργειες προς την κατεύθυνση κατάλληλης επαναλειτουργίας ελληνικών διπλωματικών αρχών στη χώρα».
Βέβαια η πρεμούρα της κυβέρνησης να ξαναστείλει άνθρωπο στη Συρία δεν είναι άσχετη με τον γνωστό ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποια είναι χρησιμότερη για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Π.χ. σε αρμόδια κέντρα στην Αθήνα δεν πέρασαν απαρατήρητα προ ημερών (30/4) η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η διαβόητη ευρωατλαντική «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council» και τα δημόσια συχαρίκια εκεί του Τζέιμς Τζέφρι (ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα έως το 2012) και του νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, προς τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, πρέσβη Ιμπραχίμ Καλίν, για την ...παρουσία της χώρας του στη Συρία, αφού «είναι το μόνο ΝΑΤΟικό κράτος που παρακολουθεί στο έδαφος τις ενέργειες της Ρωσίας και του Ιράν», όπως είπαν, νομιμοποιώντας ξανά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Παραπέρα, Τζέφρι και Καλίν υπογράμμισαν τη «συνεχιζόμενη στενή συμμαχία» Τουρκίας και ΗΠΑ, με τον Τούρκο διπλωμάτη να τονίζει επίσης ότι «οι διμερείς σχέσεις υπόσχονται μια ευρεία γκάμα συνεργασίας» παρά τις επιμέρους διαφορές, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ στους μαχητές των YPG στη Συρία και στην οργάνωση FETO («γκιουλενιστές»).
Θυμίζουμε, επίσης, πως στα μέσα Δεκέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών είχε ορίσει αντίστοιχα «ειδικό απεσταλμένο για θέματα Λιβύης», ενόσω κλιμακωνόταν η παρέμβαση της Αγκυρας στην Τρίπολη με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου