Με επίκληση ξανά στην «ατομική ευθύνη», πίσω από την οποία
προσπαθεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της, επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση
στα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού και στην ολοένα μεγαλύτερη διασπορά τους
σε περιοχές της χώρας, αφότου «άνοιξε» τον Τουρισμό με μόνο κριτήριο την
«προστασία» των επιχειρηματικών κερδών.
Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 27 είναι εισαγόμενα.
Τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, 3 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, από 6 κρούσματα εντοπίζονται σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, 7 στην Αττική, 2 στην Καβάλα κι από 1 σε Χαλκιδική και Ροδόπη.
Υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προχωράει σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας, όπως και στελεχών του υπουργείου Υγείας, της αστυνομίας, του λιμενικού κοκ «για την πορεία Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας».
Το «πνεύμα» πάντως των κυβερνητικών σχεδιασμών έδινε ήδη από χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στ. Πέτσας λέγοντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι από τις 15/6 η κυβέρνηση άνοιξε «σταδιακά τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο. Γιατί είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενους ανθρώπους», αλλά και «μια χώρα που πέρυσι είχε 18 δισ. ευρώ άμεσες εισπράξεις από τον Τουρισμό», μπαίνοντας έτσι στο ...ψητό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ήξερε πως «θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού», εξ ου και οργάνωσε «ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων», όπως βάφτισε τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα - λάστιχο κατ' απαίτηση των τουριστικών ομίλων και μεταφορικών εταιρειών, καθώς και την ανυπαρξία καθολικών προληπτικών ελέγχων.
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η τάση είναι ανοδική και μάλιστα απότομα ανοδική, κάτι το οποίο μας έχει φέρει σε εγρήγορση», την ώρα που «στις επόμενες 10 - 15 μέρες (...) αναμένουμε εύλογα να αυξηθούν σημαντικά και οι αφίξεις από το εξωτερικό», οπότε και το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί.
«Ομως», συνέχισε, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», για να καταλήξει πως «ο καθένας και η καθεμία ατομικά έχουμε ευθύνη». «Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές», πρόσθεσε με θράσος, για να φορτώσει το «κρίμα» σε εργαζόμενους και επαγγελματίες που μαζί με τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους, αντιμετωπίζουν και το ξεζούμισμα, το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, ή παλεύουν στα όρια της επιβίωσης, με ανεπαρκή εισοδήματα.
Εξάλλου, χωρίς κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και για πλήρεις ελέγχους και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, υποστήριξε ότι «μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων» με «αυστηρά πρόστιμα», συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα «τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η προσπάθεια εγρήγορσης και καταπολέμησης του εφησυχασμού» και θα πάρει «οποιοδήποτε αναγκαίο νέο μέτρο χρειαστεί», χωρίς να αποκλείει και τοπικά «lockdown».
Ολα αυτά με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των κερδών τουριστικών ομίλων, μεταφορέων και τουρ οπερέιτορ, με τον Στ. Πέτσα να εκφράζει χτες ανησυχία ότι αν πληθύνουν τα κρούσματα μπορεί «να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές». Αλλωστε, όπως είπε ερωτηθείς για τις κρατήσεις για τον Ιούλιο - Αύγουστο ή τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, «είμαστε σε επίπεδο πτώσης πάνω από 80%, ακόμα και τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου