Γεννιέται, 22/8/1882, στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».
Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας».
Οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να διακόψει δυο φορές τις σπουδές του, για να εργαστεί ως δάσκαλος. Οι σκληρές εμπειρίες ενισχύουν τις πολιτικές του ανησυχίες και τον φέρνουν στο στρατόπεδο των δημοτικιστών. Το 1905 παίρνει με άριστα παμψηφεί το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τις παιδαγωγικές του σπουδές στη Γερμανία, όπου μεταξύ των άλλων γνωρίζει τον Γιώργο Σκληρό και τον Φώτο Πολίτη και έρχεται σε επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία.
Το 1911 επιστρέφει στην Αθήνα και αργότερα μαζί με τον Δελμούζο και τον Τριανταφυλλίδη αποτελούν την καρδιά του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που στάθηκε στην πρωτοπορία των προοδευτικών αναζητήσεων. Κατόπιν, ορίζεται βασικός υπεύθυνος και σχεδιαστής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Βενιζέλου. Ωστόσο, η εισήγησή του απορρίπτεται το 1914 ως ανατρεπτική. Ήδη ο Γληνός περνάει στην περίοδο της αμφισβήτησης του Βενιζέλου και της μοναρχίας. Αρχίζει η πρώτη περίοδος των διωγμών του.
Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί το 1927 στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Στη συνέχεια συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και αρθρογραφεί σε περιοδικά, ενώ το 1934 μαζί με τον Βάρναλη επισκέπτεται τη Σοβιετική Ενωση, ένα ταξίδι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές του. Το 1935 εξορίζεται από τη δικτατορία του Κονδύλη και το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου.
Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος, είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει τη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή του κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.
Δημήτρης Γληνός
Δημήτρης Γληνός
Το ΕΑΜ ήταν Πολιτικό Μέτωπο με κόμματα Αντικομουνιστών Σβώλος....Μ.ΚΥΡΚΟΣ.... Τσιριμώκος....Πασαλίδης..... και σαν τέτοιο ήταν μέσα στα πλαίσια του Καπιταλιστικού συστήματος ζητώντας ένα ...ποιό δημοκρατικό αστικό κράτος.... πράγμα που οι καπιταλιστές δεν είναι διατεθειμένη να κάνουν ποτέ. Υπερασπίζονται την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής μέχρι το τέλος και ο μοναδικός τρόπος να οικοδομηθεί Σοσιαλισμός είναι με Σοσιαλιστική επανάσταση που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα ξηλώσει το καπιταλιστικό κέρδος Αυτό μπορούσε να είχε γίνει στην χώρα μας τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και κυβέρνηση ....παπατζή... Τα συμπεράσματα για τους Κομμουνιστές πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Εμπειρία υπήρχε απο την προδοσία της 2ης Διεθνής που στον 1ο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρόδωσε το προλεταριάτο πέρασε ανοιχτά με τον καπιταλισμό και έπνιξε όλες τις επαναστάσεις στο αίμα εκτός απο την Ρωσία φτιάχνοντας τα Φασιστικά τάγματα εφόδου Φράικοπς. Μόνο ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους με γραμμή Σοσιαλφασισμός με τις ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ είπαν τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό αντιμετώπισαν το Φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς να μπούνε ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν μαζί με τον καπιταλισμό. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα και τα συμπεράσματα για τους Κομμουνιστές πολύτιμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή