Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις δεσμεύσεις που αφορούν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της «μεταμνημονιακής» περιόδου.
Παράλληλα ξεκινά και ο νέος κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπου εντάσσεται και το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, με τον νέο πακτωλό χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και με προαπαιτούμενο το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πλευρά της, «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή αρχές Οκτώβρη, ενώ στα μέσα Οκτώβρη κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προσχέδιο του «εθνικού προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την περίοδο 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών διεργασιών, από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες εισφοροαπαλλαγές, «υπεραποσβέσεις» 200% για τους «επενδυτές» και προνόμια στο κεφάλαιο, νέα αντεργατικά μέτρα για την εξασφάλιση τζάμπα εργατικής δύναμης, με «προγράμματα επιδότησης της εργασίας» και επέκταση των αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν στο όνομα της πανδημίας και απογειώνουν την «ευελιξία».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι τα πάνω από 100 νομοσχέδια του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ αποτελούν μόνο τον πρόλογο των όσων είναι μπροστά, και ότι ο αντιλαϊκός «οίστρος» της κυβέρνησης θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, με βάση και τις κατευθύνσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη».
Στον αντίποδα, τα πολυδιαφημισμένα «μέτρα στήριξης» των λαϊκών στρωμάτων, πέρα από τα αντεργατικά μέτρα και αυτά για την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, που βαφτίστηκαν «μέτρα προστασίας της εργασίας», περιορίστηκαν στην ...αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο, με εξαίρεση μάλιστα τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για το κεφάλαιο, μεταξύ άλλων πληρώνοντας το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, ενώ την ίδια ώρα και τα ελάχιστα ψίχουλα που του πετάει η κυβέρνηση θα του τα παίρνει στο πολλαπλάσιο «από την άλλη τσέπη», με το χτύπημα σε μισθούς και το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα, οι απλόχερες ενισχύσεις προς το εγχώριο κεφάλαιο «φουσκώνουν» παραπέρα τα κρατικά χρέη, που θα κληθεί να τα πληρώσει ήδη από την επόμενη μέρα ο λαός.
Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ. Από το συνέδριο του «Economist», στην Αθήνα μέσα στη βδομάδα, ξεκαθάρισε πως «το 2022 το παράθυρο δημοσιονομικής και νομισματικής χαλαρότητας θα κλείσει», ενώ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, δήλωσε πως «καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα». Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, συνέχισε, αφού όπως είπε πρόκειται για παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, χωρίς σε αυτό να ενσωματώνονται σειρά από τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 χαρακτηρίζεται «μεταβατικός», έχοντας στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», με έμφαση στις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα τρέξουν.
Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις αυτές, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οι «έκτακτες συνθήκες» «αλλάζουν ταχύτητες, όχι όμως κατευθύνσεις» και προανήγγειλε ένα «δωδεκάμηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Σε αυτές συμπεριέλαβε τις νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές, τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που κάνει χιλιάδες νοικοκυριά νοικάρηδες στα σπίτια τους με τη μόνιμη απειλή της έξωσης από τις τράπεζες, το νέο χωροταξικό, για την «απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων, ιδίως των ΑΠΕ», τα σχέδια για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον κρατικό μηχανισμό, στη Δικαιοσύνη και στην Τοπική Διοίκηση.
Ολα αυτά, μαζί με τα μέτρα για την επιτάχυνση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, με προμετωπίδα την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την ενίσχυση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν άλλωστε και τον πυρήνα του «σχεδίου Πισσαρίδη» και του «αναπτυξιακού σχεδίου» που καταρτίζει η κυβέρνηση.
Την «αναπτυξιακή στρατηγική» της «έκθεσης Πισσαρίδη» χαιρέτισε και ο Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του «Economist», ζητώντας ακόμα περισσότερα κίνητρα «για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κρίση, λόγω του διογκωμένου τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του Τουρισμού, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δείχνοντας προς την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας», όπως προτείνει και η «έκθεση Πισσαρίδη».
Από την πλευρά του ο Φ. Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο σημείωσε ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να στηρίξει την ανάκαμψη. Εστίασε στην κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για «κόκκινα» δάνεια, τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τη μείωση των υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ έχει δρομολογήσει νέους νόμους, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών και γύρω από την πρώτη κατοικία.
Ολα αυτά με στόχο να ανοίξουν πιο αποφασιστικά τα νέα πεδία «πράσινης» και ψηφιακής κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ετήσια «στρατηγική για τη βιώσιμη ανάκαμψη», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, προβλέπει την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37% (από 30% αρχικά), ενώ προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα διοχετευθεί σε ψηφιακές επενδύσεις.
Παράλληλα η Κομισιόν, αποτυπώνοντας ότι οι νέες αναδιαρθρώσεις έρχονται ως φυσική συνέχεια των αντιδραστικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων των προηγούμενων χρόνων, υπογραμμίζει ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών».
Θυμίζουμε ότι για την Ελλάδα οι συστάσεις αυτές, αποτυπώνοντας τα όσα ιεραρχεί το κεφάλαιο, προβλέπουν την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που αφορούν «τομείς με σημαντικές επενδυτικές ανάγκες όπου περιλαμβάνονται οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα (...) καθώς και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων», καθώς και τα σχέδια για «διασυνοριακές συνδέσεις για την εισαγωγή και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών - μελών» και για τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση. Υπογραμμίζει επίσης πως «είναι κρίσιμης σημασίας στην παρούσα κατάσταση να διατηρηθεί η προσήλωση στην αναδιοργάνωση των τραπεζών».
Α. Σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου