Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Αστυνομικές κάμερες και φακελώματα δεν σταματούν τους λαϊκούς αγώνες


Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός του νόμου και της τάξης, μετά τις παρελθούσες βραβεύσεις του από τους Αμερικανούς του FBI, θα κερδίσει για το 2020 και τα όσκαρ σκηνοθεσίας και παραγωγής στην καταστολή. Το βέβαιο είναι ότι με τη δική του καθοδήγηση, οι «καμεραμέν» των ΜΑΤ έχουν εξασφαλίσει το όσκαρ φωτογραφίας για τις βιντεογραφήσεις που ξεκίνησαν με φορητές κάμερες στις 6 Δεκέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Είναι πράγματι εκπληκτικό τόσες ώρες «γυρισμάτων» να μην έχουν καταγράψει ούτε το παραμικρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας από τους 5.000 αστυνομικούς που κατέλαβαν το κέντρο της Αθήνας και προχώρησαν σε όργιο απαγορεύσεων, προσαγωγών και συλλήψεων.

Οπως μας είχε δηλώσει ο υπουργός, όταν σχεδίαζε να εφαρμόσει την καταγραφή των αστυνομικών επιχειρήσεων με κάμερες, στόχος του ήταν να ελεγχθούν η αυθαιρεσία και η αστυνομική βία. Την χαρακτήρισε «μέτρο αποτρεπτικό της παραβατικότητας». Σύμφωνα με τους «συνδικαλιστές αστυνομικούς» που έκαναν το «λαγό» του υπουργού, οι πολίτες έχουν την τάση να κατηγορούν άδικα τους αστυνομικούς για κατάχρηση εξουσίας. Οπότε για τον υπουργό ήταν και ένα «μέσο διασφάλισης της αντικειμενικότητας στις περιπτώσεις καταγγελιών». Για παράδειγμα, αν ένας ΜΑΤατζής προσβάλλει τη μνήμη νεκρού θα το καταγράψει η αντικειμενική αστυνομική κάμερα και θα κινηθεί αυτεπάγγελτα η διαδικασία δίωξης. Δεν θα χρειαστούν φωτο-ειδησιογράφοι και να διαμαρτυρηθεί όλος ο λαός.

Εσπευσε ο υπουργός και υλοποίησε με γρήγορους ρυθμούς το μέτρο. Μετεκπαίδευσε αξιωματικούς των ΜΑΤ στη Γαλλία και τη Γερμανία στις πρακτικές διαδικασίες καταγραφής με κάμερες των αστυνομικών επιχειρήσεων και διαδηλώσεων. Προμηθεύτηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάμερες από το Ισραήλ, σε πρώτη φάση και εκπαίδευσε ως «καμεραμέν» αστυνομικούς των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας. Εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση της λεγόμενης ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Προχώρησε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 75/2020) για τη χρήση «συστημάτων επιτήρησης», δηλαδή καμερών, αλλά και φορητών συσκευών όπως drones παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους. Ετσι, λοιπόν, ο λαός μας είδε στις 6 Δεκέμβρη σε δράση τους ΜΑΤατζήδες «κάμεραμαν» με τις κάμερες στο ειδικό αντικραδασμικό κοντάρι και τις συσκευές μετάδοσης live βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Μέτρο αναβάθμισης της καταστολής και του φακελώματος

Αλλος ένας αντιδραστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης υλοποιείται. Πρόκειται για μέτρο αναβάθμισης της καταστολής και του φακελώματος. Στόχευση είναι η αστυνομία να καταγράφει τις κινητοποιήσεις του λαού και να συλλέγει υλικό σε βάρος αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη προσωπικά δεδομένα. Με πρόσχημα την πιθανολόγηση τέλεσης αδικημάτων, όπως η παρακώλυση συγκοινωνιών, η διατάραξη της οικιακής ειρήνης, η παράνομη βία, στη διάρκεια διαδηλώσεων, στις απεργίες, στις καταλήψεις σχολείων, στις διαμαρτυρίες και στις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις, οι κατασταλτικές δυνάμεις θα μπορούν να γεμίζουν τον δημόσιο χώρο με φορητές κάμερες και drones. Η κάμερα, μέσω της συσκευής μετάδοσης, θα δίνει απευθείας, σε πραγματικό χρόνο, εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας. Σκοπός είναι οι αξιωματικοί του κέντρου επιχειρήσεων να προσαρμόζουν και τις κατασταλτικές τακτικές ανάλογα με το πλήθος και την εξέλιξη μιας διαδήλωσης.

Το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες, οι μηχανισμοί καταστολής θα το διατηρούν και θα το χρησιμοποιούν για το φακέλωμα κάθε διαδηλωτή, απεργού και λαϊκού αγωνιστή, ώστε να έχουν διαρκώς υλικό για τη δράση τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα. Αρκεί η αυθαίρετη και αόριστη υπόνοια για μελλοντική τέλεση αδικήματος, για να είναι ο κάθε διαδηλωτής φακελωμένος και να μη χρειάζονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κάθε φορά τους τηλεοπτικούς «αστέρες» της ακροδεξιάς και τους άθλιους καταδότες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ταυτοποίηση των αγωνιστών. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει βέβαια και το αστυνομικό «μοντάζ» στο καταγραφόμενο υλικό.

Πρόκειται για μαζικό φακέλωμα, που από την πρώτη εφαρμογή του αποδείχτηκε ότι δεν αποσκοπεί στον έλεγχο της αστυνομικής βίας, όπως προσπάθησε να το δικαιολογήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικές κάμερες ούτε καταργούν ούτε είναι μέσο ελέγχου της αστυνομικής βίας. Αντίθετα, τη νομιμοποιούν, γιατί κάνουν αποδεκτή τη βία του αστικού κράτους, μέσα στο πλαίσιο των αντιδραστικών νόμων που καθορίζει το δόγμα «νόμος και τάξη». Είναι διαπιστωμένο πως ούτε η καταγραφή της δημόσιας δράσης των αστυνομικών από τους πολίτες σε κραυγαλέες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας δεν αποτελεί επαρκή απόδειξη για τον έλεγχό τους. Πάντοτε θα υπάρχει μια ζαρντινιέρα να δικαιολογήσει την καταστολή.

Τονίζεται ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα με τις κάμερες αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα που ισχύει στην ΕΕ και το οποίο μέσα από τον Γενικό Κανονισμό προστασίας δεδομένων και ιδίως την Οδηγία 680/2006 στοχεύει στο χτύπημα κάθε λαϊκής συλλογικής δράσης, ακόμη και στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών που αναγνώριζε στο παρελθόν το αστικό κράτος. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, που υλοποιείται με τον αντιδραστικό νόμο 3917/2011, διευρύνοντας τις δυνατότητες των κατασταλτικών μηχανισμών στον τομέα αυτό. Το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα που εξειδικεύει την εφαρμογή του νόμου, παρέχει στα Σώματα Ασφαλείας την εξουσία να αποφασίζουν χωρίς καμιά ουσιαστική νομική προϋπόθεση σεβασμού των προσωπικών δεδομένων του λαού για τη χρήση καμερών, τη λήψη και την τήρηση του υλικού. Το νομικό πλαίσιο για τις κάμερες γίνεται τόσο ευρύ που πέρα από τον πρώτιστο στόχο του φακελώματος της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης φτάνει και στον έλεγχο θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών.

Η εμφάνιση των ΜΑΤατζήδων «καμεραμέν» δεν ολοκληρώνει το κατασταλτικό μέτρο στον τομέα αυτό. Εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, μικροκάμερες στη στολή τους θα φέρουν και οι δικυκλιστές της ομάδας «Δράση» (πρώην «Δέλτα»), καθώς και οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ. Αυτές τις κάμερες στην αρχική φάση θα φέρουν και θα ενεργοποιούν οι επικεφαλής των ομάδων. Με δεδομένο ότι οι ομάδες της «Δράσης» - «Δέλτα» έχουν βαρύ ιστορικό αυθαιρεσιών σε βάρος του λαού, το οποίο επιβεβαίωσαν στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, είναι αντιληπτό ότι οι μικροκάμερες θα ενεργοποιούνται μόνο για να στοιχειοθετήσουν αδικήματα σε βάρος αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και να δημιουργήσουν ενόχους.

Ο συλλογικός αγώνας του λαού μας θα αντιμετωπίσει κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης

Γενικά, με τη χρήση των καμερών και των drones στις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος και το μαζικό φακέλωμα, η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το κατασταλτικό της οπλοστάσιο ενάντια στον λαό. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων καταστολής μετά τη χουντικής έμπνευσης νομοθεσία για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις. Η αντιδραστική νομοθεσία, οι μεθοδεύσεις και τα μέτρα για την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων των μηχανισμών καταστολής επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, υπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο, σχεδιάζει διαρκώς τρόπους για να αντιμετωπίσει την ένταση των λαϊκών αγώνων, μπροστά στην οικονομική κρίση και την αποτυχία της να προστατεύσει τον λαό από την πανδημία.

Στις παρούσες συνθήκες, είναι προτεραιότητα ο συλλογικός αγώνας του λαού μας ενάντια στην ανέχεια και τη φτώχεια που εντείνει η οικονομική κρίση, ο αγώνας για την προστασία της υγείας του, ο αγώνας για να υπερασπιστεί και διασφαλίσει τα δικαιώματά του, ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών του. Απαιτείται, λοιπόν, με την οργανωμένη πάλη και απειθαρχία, να αντιμετωπίσει κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης για ενίσχυση της καταστολής, να αντισταθεί στο φόβο και την τρομοκρατία, να συνεχίσει τις δράσεις του, όπως πρόσφατα στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην απεργία, στην καθημερινή του πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Αστυνομικές κάμερες και φακελώματα δεν σταματούν τους λαϊκούς αγώνες.

Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος αστυνομίας ε.α.Πτυχιούχος ΝΟΠΕ/ΕΚΠΑ και Σχολής Εθνικής Ασφάλειας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου