Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ολη η χώρα μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση


ΚΡΗΤΗ


«Κορωνίδα», όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν, της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, είναι σε κάθε περίπτωση η Σούδα, με τις τεράστιες δυνατότητες να υποστηρίζει στόλο και αεροσκάφη των ΗΠΑ, να δένει εκεί ακόμα και αεροπλανοφόρο. Πλέον, από την «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις και μετά, έχουν αυξηθεί οι σταθμεύοντες πεζοναύτες, οι εκπαιδεύσεις και ασκήσεις.

Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021, όπως καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και τίθεται σε εφαρμογή από αυτήν του Μπάιντεν, πέρα από τις δαπάνες για «επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό», προβλέπει έξτρα δαπάνη, 50,18 εκατ. δολαρίων, για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center»).

Ετσι κι αλλιώς το Ακρωτήρι Χανίων δίνει ένα σύμπλεγμα μεγάλης αξίας για τους Αμερικανούς, εφόσον σε κοντινή απόσταση λειτουργούν επίσης:

-- Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ ) του ΝΑΤΟ. Παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη κρατών - μελών για νηοψίες, υποβρύχιες έρευνες και άλλες δραστηριότητες. Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί χιλιάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο παρόμοιο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.

-- Το Πεδίο Βολής Κρήτης, γνωστό διεθνώς ως NAMFI (NATO Missile Firing Installation), άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή στη χώρα και το μοναδικό Πεδίο Βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE - Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Στο Πεδίο Βολής περιλαμβάνεται μια τεράστια περιοχή, που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και Καρπάθου, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβρη έγινε μεγάλη άσκηση με πυραύλους «Patriot» και τη συμμετοχή ΗΠΑ, Γερμανίας και Ολλανδίας.

-- Το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (Integrated Air and Missile Defense Center of Excellence). Αλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή, η σύσταση της οποίας σχεδιαζόταν ήδη από τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επισημοποιήθηκε τον Απρίλη 2020, για να καλύψει, όπως επισήμως λέχθηκε, την «ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας».

-- Στη Σούδα λειτουργούν επίσης η «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού, όπως και το ΝΑΤΟικό κέντρο Foracs, όπου επισκευάζονται ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται.

Να σημειωθεί επίσης ότι την Αεροπορική Βάση της Σούδας αξιοποιούν πλέον και χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (είχαν μετασταθμεύσει εκεί δικά τους «F16») και η Σαουδική Αραβία (θα στείλει «F15»).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στην Πελοπόννησο, η κυβέρνηση παραχώρησε τον Δεκέμβρη όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας σε ισραηλινή εταιρεία, από την οποία θα «αγοράζει» ώρες πτήσεων, πληρώνοντας στους Ισραηλινούς 1,365 δισ. ευρώ για διάστημα άνω των 20 ετών. Πρόκειται για τη συμφωνία που, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή, παραδίδει τον σκληρό πυρήνα καλλιέργειας και διαμόρφωσης του μαχητικού πνεύματος των Ελλήνων πιλότων σε ιδιωτικές εταιρείες και ένα κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μ. Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Στο πλαίσιο αυτό το κέντρο θα λειτουργήσει και για εκπαίδευση πιλότων από αραβικές χώρες, για τη δημιουργία μιας «ομοιογενούς» ομάδας για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Στον Αραξο, στην Αεροπορική Βάση η οποία φιλοξενούσε πυρηνικά των ΝΑΤΟικών τουλάχιστον έως το 2001, ήδη από το 2019 έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες συντήρησης των σχετικών, ειδικών εγκαταστάσεων φύλαξης «στρατηγικών» όπλων [οι βόμβες αυτές φυλάσσονται εντός υπόστεγων, σε «θόλους» («Vault»), τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System)], ακριβώς για να διατηρηθεί η ικανότητα του Αραξου για αποθήκευση τέτοιων όπλων. Σκοπός, άλλωστε, αυτής της συντήρησης, κατά τα ΝΑΤΟικά εγχειρίδια, είναι να παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), ώστε να μεταφερθούν εκεί τέτοια όπλα, αν το απαιτήσει ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός.

Παραπέρα, η Ανδραβίδα, όπου εδρεύει η 117 Πτέρυγα Μάχης, έχει αναδειχτεί σε κομβικό σημείο εκπαίδευσης για τις Αεροπορίες μιας σειράς κρατών, όπως ΗΠΑ, Βρετανίας, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιταλίας, προσεχώς και της Γαλλίας που στέλνουν εκεί προσωπικό και μέσα στην ετήσια άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», η οποία απλώνεται σε όλο το FIR Αθηνών, από Αδριατική έως Λιβυκό και από Δαρδανέλια έως Καστελόριζο.

Στρατιωτικές πηγές, άλλωστε, επιβεβαιώνουν την αξία της άσκησης για τις ξένες Πολεμικές Αεροπορίες, τονίζοντας ότι τους δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούν σε ένα σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, να αντιμετωπίσουν ένα εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι «S-300», που διαθέτει η ελληνική πλευρά, βασικά προσομοιώνοντας εκτέλεση αποστολών π.χ. εναντίον του Ιράν, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα Ισραηλινούς και Αμερικανούς.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Βορειότερα, στο Ακτιο της Πρέβεζας, λειτουργεί η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, AWACS, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στην επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία όσο και στις πρόσφατες επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή.

Τώρα σύμφωνα με αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές, η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση «Sea Guardian» (προηγουμένως «Active Endeavour»), που αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες ενάντια στην «τρομοκρατία», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αξιοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις από τους Αμερικανούς για - έκτακτες ή και προγραμματισμένες - προσγειώσεις εκεί Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τους (UAV), που επιχειρούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινώντας από τη βάση τους στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έδεσε τον Νοέμβρη το γιγαντιαίο πλοίο των Αμερικανών «USS Hershel "Woody" Williams», που, όπως είχε ανακοινωθεί, με τυμπανοκρουσίες, τον Σεπτέμβρη 2020, στην επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα, θα έχει ως βάση του τη Σούδα, και από εκεί, υπαγόμενο στον 6ο Στόλο, αλλά αποσπασμένο στην αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM), θα «υποστηρίζει αποστολές και επιχειρήσεις συνεργασίας ασφάλειας εντός και γύρω από την αφρικανική ήπειρο». Το γεγονός, ωστόσο, ότι έδεσε στον Αστακό, όπου και πραγματοποίησε εργασίες προγραμματισμένης συντήρησης, αποδεικνύει ακριβώς ότι ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με λιμάνια, αεροδρόμια και στρατόπεδα ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Στερεά Ελλάδα, στην οικοδόμηση αξόνων προς στοίχιση κι άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, στα μέσα Γενάρη, υπογράφτηκε στην Αθήνα από αρμόδια στελέχη των δύο χωρών η σύμβαση μίσθωσης παραχώρησης χώρου για τη στέγαση εκπαιδευομένων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Προβλέπει την παραχώρηση, έναντι αντιτίμου, έκτασης 88.349 τ.μ. στο στρατόπεδο «Μελλίδη» (από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων) στον Αυλώνα Αττικής για μια δεκαετία, με σκοπό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για τη στέγαση και εξυπηρέτηση εκπαιδευόμενου προσωπικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΑΒ ΑΕ στην Τανάγρα.

Μάλιστα, η υπογραφή της σύμβασης αυτής με ένα άλλο κράτος πραγματοποιείται από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας για πρώτη φορά, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αμυνας, βάσει της οποίας τροποποιήθηκε το ισχύον έως τώρα νομικό πλαίσιο που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο, ανοίγοντας βασικά δρόμο και για άλλες παρόμοιες εξελίξεις.

Εξάλλου, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας αναμένονται αυτές τις μέρες «Rafale» της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας για συνεκπαίδευση με ελληνικά αεροσκάφη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στη Θεσσαλία, η Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε βάση Αμερικανών ελικοπτεράδων.

Πρόκειται για μια «περιοδική μεταστάθμευση» συνολικά εννέα μηνών, προς υποστήριξη της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», που από το 2014 και μετά φέρνει από τις ΗΠΑ μάχιμα τμήματα και τα απλώνει σε χώρες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία.

Με κέντρο τη θεσσαλική κωμόπολη οι Αμερικανοί πραγματοποιούν πληθώρα συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων με ελληνικά τμήματα, δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι το Μυρτώο Πέλαγος. Φέτος έχουν έρθει τάγμα της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, εκατοντάδες Αμερικανοί και περίπου 21 ελικόπτερά τους, που σχεδιάζεται να παραμείνουν έως τέλη Μάρτη 2021.

Σημειωτέον, το 2019 οι Αμερικανοί φέρνοντας τότε στοιχεία της 3ης Cab για τη μεταστάθμευση στο Στεφανοβίκειο, είχαν αξιοποιήσει, για να ξεφορτώσουν ελικόπτερα και άλλο πολεμικό υλικό, το λιμάνι του Βόλου. Καθώς, μάλιστα, μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε χέρι - χέρι, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ.

Από τη γειτονική Λάρισα επιχειρούσαν τα προηγούμενα χρόνια αμερικανικά UAV (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη). Τώρα προχωρούν τις διαδικασίες για την κατασκευή υποδομών στην Αεροπορική Βάση της πόλης για τη «φιλοξενία» ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) της Πολεμικής τους Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο 6μηνο, με την «επένδυση» να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στην πόλη είχαν μετασταθμεύσει παλαιότερα και αμερικανικά μαχητικά «F22». Μάλιστα, για τη στέγαση των πιλότων και λοιπού προσωπικού που θα αναπτύξουν εδώ οι Αμερικανοί, προχωρούν την ανέγερση νέας πτέρυγας στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο.

ΑΙΓΑΙΟ

Στο Αιγαίο, η Σκύρος προκρίνεται ως βάση για τα δύο UAV τύπου «Heron» που μίσθωσε η κυβέρνηση από το Ισραήλ για τρία χρόνια έναντι 49 εκατ. δολαρίων, με προοπτική κατόπιν να τα αγοράσει, ενώ στα σχέδιά της είναι και η αγορά 3 αμερικανικών.

Νοτιότερα, στη Σύρο, η αγορά των ναυπηγείων από την αμερικανική ONEX συνοδεύτηκε από τη λεγόμενη πιστοποίηση της εγκατάστασης, ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως επισκευαστήριο του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική. Θυμίζουμε πως η ONEX έχει βάλει στο χέρι για τους ίδιους σκοπούς και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Εξετάζονται και τα σενάρια για εγκαταστάσεις και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, όπως Κάρπαθος ή Κάλυμνος, τοποθεσίες που έπεφταν στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Βέβαια, στο Αιγαίο για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων, επιχειρεί σταθερά μια από τις τέσσερις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η SNMG2, που συχνά - πυκνά απλώνεται και προς τη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και δραστηριότητες απέναντι στη Ρωσία.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος, στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί βασικό προγεφύρωμα για τα Βαλκάνια και βορειότερα, οι Αμερικανοί αξιοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της για να ξεφορτώσουν ελικόπτερά τους που κατόπιν διεκπεραιώθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve».

Ακόμα πιο μεγάλα, βέβαια, είναι τα σχέδιά τους για Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, αφού σε συνδυασμό με το πλάνο τους να βάλουν στο χέρι τους λιμένες και τις ενεργειακές υποδομές των δύο πόλεων, ειδικά η πρωτεύουσα του Εβρου αναδεικνύεται σε νούμερο 1 στόχο τους για στρατιωτική χρήση, μια ανάσα από τα Δαρδανέλια και τη δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Εχουν ήδη, τα προηγούμενα χρόνια, καθαρίσει το λιμάνι από ναυάγιο που περιόριζε το εύρος χρήσης της προβλήτας. Εχουν διεκπεραιώσει δυνάμεις τους, από το λιμάνι, όπως και από το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, βορειότερα προς Βουλγαρία και Ρουμανία, στο πλαίσιο ακριβώς της «Atlantic Resolve».

Τα σχέδιά τους ειδικά για φέτος προβλέπουν ότι - κορονοϊού επιτρέποντος - Αλεξανδρούπολη και Εβρος θα αξιοποιηθούν από μέρους τους για το «άλμα» χιλιάδων στρατιωτών τους προς την Ανατολική Ευρώπη, συγκεκριμένα τη Ρουμανία, μαζί με το αναγκαίο πολεμικό υλικό (άρματα μάχης, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαριά οχήματα, στρατιωτικά κοντέινερ και μεγάλες ποσότητες οπλισμού), στο πλαίσιο της προγραμματισμένης γιγαντιαίας αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «DEFENDΕR EUROPE 2021» που προγραμματίζεται για την άνοιξη.

Ακριβώς, στο πλαίσιο προετοιμασίας αυτού του «άλματος», το προηγούμενο διάστημα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών επιθεώρησε τις λιμενικές εγκαταστάσεις και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζοντας την άφιξη και διεκπεραίωση της αυτής της δύναμης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου