Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/02/1519

Ο Ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το τότε άγνωστο Μεξικό, με τον πανάρχαιο πολιτισμό των Αζτέκων, που έμελλε να καταστρέψει.

10/02/1755

Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

10/02/1837

Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

Αλεξάντερ Πούσκιν υποστηρικτήςτης Ελληνικής Επανάστασης

10/02/1890

Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πάστερνακ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1958).

10/02/1898

Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των Ναζί (όπως και ο ίδιος) μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Έτσι ο Μπρεχτ εγκαταλείπει την Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια. Επιστρέφει στη Λαοκρατική πια Δημοκρατία της Γερμανίας (ΓΛΔ) το 1949.

Το 1950 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο της ΓΛΔ το 1951 και το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

10/02/1910

Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Η απεργία, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

10/02/1925

Η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου αποφασίζει να απαγορεύσει με ειδικό νόμο την κομμουνιστική προπαγάνδα.

10/02/1930

Συνέρχεται στον Πειραιά η Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Η Συνδιάσκεψη απευθύνει πρόσκληση στους εργαζόμενους για την προετοιμασία γενικής πολιτικής απεργίας.

10/02/1947

Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

10/02/1949

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Στρατονίκη του Κιλκίς

10/02/1956

Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Τσουδερός, πολιτευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (1931-1939).

Διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 21/4/1941 (στη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής) έπειτα από πρόταση του βασιλιά και κατόπιν της κυβέρνησης του Καΐρου. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε την πολιτική του δραστηριότητα (Πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, συνιδρυτής της ΕΠΕΚ και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη κυβέρνηση Παπάγου).

10/02/1964

Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ

10/02/1973

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

10/02/1975

Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών.

Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές».

Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

Νίκος Καββαδίας

Νίκος Καββαδίας "το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη"

10/02/2005

Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ.

4 σχόλια:

  1. 10/02/1964

    Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ..... ΚΚΕ ..αλλαγή... 2η κατανομή 1981..... Σου θυμίζει κάτι ΔΣΕ. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα κάτι σου θυμίζει.... Ρίξε μία ματιά στο Ριζοσπάτη 19 Οκτώβρη του 1981 για φρεσκάρισμά..... Δεν διαβάζετε με τίποτα..... ΟΥΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. ....https://www.902.gr/eidisi/kosmos/250252/dieyrynontai-oi-drastiriotites-toy-idiotikoy-tomeaΣε συνθήκες συρρίκνωσης της οικονομίας (το 2020 άγγιξε το 11%), κάτω και από την επίδραση του αμερικάνικου εμπάργκο και των συνεπειών της πανδημίας που έπληξε ιδιαίτερα τον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι διευρύνει τους τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί η αυτοαπασχόληση, από 127 που ήταν έως τώρα σε 2.000, με το επιχείρημα ότι έτσι «θα επιτραπούν η απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων» και η δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως ισχυρίστηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μάρτα Ελενα Φέιτο Καμπρέρα.

    Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης να διευρύνει τις εμπορευματικές σχέσεις στην οικονομία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών δραστηριοτήτων, από τις τουριστικές υπηρεσίες έως τις Μεταφορές και τις Τηλεπικοινωνίες, με δυνατότητα και ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Μετά και τις νέες αλλαγές, η αυτοαπασχόληση θα αντιπροσωπεύει πλέον το 13% του εργατικού δυναμικού ή 600.000 εργαζόμενους.

    Είχε προηγηθεί η σταδιακή κατάργηση του διπλού νομίσματος, που θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, και η υποτίμηση του κουβανικού πέσο σε σχέση με το δολάριο, για τη λεγόμενη «νομισματική εναρμόνιση». Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η αυστηροποίηση των προστίμων σε παραβιάσεις που διέπουν την πολιτική τιμών και λιανικών τιμών, καθώς ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα παρατηρείται μεγάλη αύξηση τιμών μετά την υποτίμηση του νομίσματος. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 2.500 έως 15.000 πέσος.

    Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, αποτελούν συνέχεια των αλλαγών που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια όσον αφορά τη λεγόμενη «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου» και το «άνοιγμα στην αγορά».

    (Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

    Θυμίζουμε ότι και στο Σύνταγμα, που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα τον Φλεβάρη του 2019, ορίζεται ότι στα μέσα παραγωγής, εκτός από τη «σοσιαλιστική - παλλαϊκή ιδιοκτησία», που θεωρείται η κύρια, αναγνωρίζονται και η «συνεταιριστική», η ιδιοκτησία «των πολιτικών και κοινωνικών λαϊκών οργανώσεων», αλλά και η «ιδιωτική» (δηλαδή ατομική) ιδιοκτησία, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος των ξένων επενδύσεων.

    Οι αλλαγές αυτές που οδηγούν στην ενίσχυση των εμπορευματικών σχέσεων, σε συνδυασμό με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που κλιμακώνεται με διάφορες μορφές, αυξάνουν τις πιέσεις και μπορούν να ενισχύσουν δυνάμεις που επιβουλεύονται τις λαϊκές κατακτήσεις της σοσιαλιστικής εξουσίας...... Η 5η Φάλαγγα του οπορτουνισμού συνεχίζει το έγκλημα και την πορεία στην καταστροφή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου