Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρες 11 πμ - 2 μ.μ., κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, λόγω του κατεπείγοντος.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να δικαιολογήσει την ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στην απεργία και την επίθεση σε βάρος των εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι, «πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων». Ενώ, κλιμακώνοντας την προκλητικότητά του και επιβεβαιώνοντας ότι ο νόμος - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη, επιχειρεί, εκτός των άλλων αντεργατικών διατάξεων, να χτυπήσει και το δικαίωμα στην απεργία προκειμένου να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζει ότι, «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Παιδείας αποφεύγουν να αναφέρουν ότι φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας επιχειρούν να εφαρμόσουν τον νόμο - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη στην εκπαίδευση, αφού, δίνουν ρεπό αντί για επιμίσθιο για την επιτήρηση στις εξετάσεις στα Πρότυπα.
«Εκτός του ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την διαδικασία επιβάλλεται ως υποχρεωτική και άμισθη από την διοίκηση, εφαρμόζεται παράλληλα και το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη, με προφορικές υποσχέσεις για μία μέρα άδεια αντί επιμισθίου στους επιτηρητές και τις επιτηρήτριες στις εν λόγω εξετάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Ενώ σε ανακοίνωσή τους οι Α', Β', Γ', Ε' και Ζ' ΕΛΜΕ Α' Αθήνας, σημειώνουν τα εξής: «Απίστευτο και όμως αληθινό! Στις 23/06/21 σε εξ αποστάσεως ενημέρωση (τηλεδιάσκεψη) με στελέχη των σχολικών μονάδων της Α΄ Αθήνας, ο προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ζήτησε από τους διευθυντές να ορίσει κάθε σχολείο έναν εκπαιδευτικό, προκειμένου να επιτηρήσει τη Δευτέρα 28/06/21 στις εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία (1ο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας, 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας) και επειδή δεν προβλέπεται αμοιβή, να δοθεί από τους διευθυντές μια μέρα άδεια!!! Αἰδώς Ἀργεῖοι! Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν, με αυτές τις προϋποθέσεις, να οριστούν ως επιτηρητές για τις εξετάσεις των Προτύπων».
Το «ανεξάρτητο» δικαστήριο άκουσε τον κύριο Μητσοτάκη…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράνομη η στάση εργασίας της ΟΛΜΕ - "Ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη" δήλωνε από το πρωί ο Μητσοτάκης
Αννα Φραγκ