Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πεδίο επενδύσεων και παραπέρα εμπορευματοποίησης οι ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ  

Τα μεγάλα λόγια για τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, οι υποκριτικές διαπιστώσεις για τα «εμπόδια που καθιστούν δυσχερή την πλήρη πρόσβαση» στις σχετικές υπηρεσίες, καθώς και οι προτροπές στα κράτη - μέλη να «εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση» στα συναφή δικαιώματα, βρήκαν για άλλη μια φορά θέση στην ατζέντα της ΕΕ και στο ψήφισμα που συζήτησε τις προηγούμενες μέρες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Τα δικαιώματα στην Υγεία, και ιδίως στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, είναι θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών», αναφέρει η εν λόγω Εκθεση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) με θέμα «την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ».

Με το κείμενο της Εκθεσης, που αποτελεί ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, τα κράτη - μέλη καλούνται να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε «ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις», σε μεθόδους και προϊόντα αντισύλληψης, σε συμβουλευτικές υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεραπείες γονιμότητας, ξεπερνώντας τις «προκλήσεις και τα εμπόδια» που μπορεί να είναι «νομικής, χρηματοοικονομικής, πολιτιστικής και ενημερωτικής φύσης». Πίσω όμως από τα παραπάνω ευχολόγια, και το τελευταίο ψήφισμα κινείται στις γνωστές ράγες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Οικονομικά προσιτές» εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες

Μια προσεκτική ματιά στις διακηρύξεις και τις προτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για την εξασφάλιση της «πρόσβασης» στις απαραίτητες υπηρεσίες, στη μείωση των εμποδίων και των ανισοτήτων που υφίστανται, αναδεικνύει πως το ψήφισμα δεν παρεκκλίνει καθόλου από την αντιμετώπιση του τομέα της αναπαραγωγικής υγείας ως ενός πεδίου επενδύσεων για το κεφάλαιο.

Ετσι, η προτροπή στα κράτη - μέλη «να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health», μεταφράζεται σε παροχή «οικονομικά προσιτών» υπηρεσιών. Εξάλλου, το ίδιο το πρόγραμμα «EU4Health» που επικαλείται το ψήφισμα, είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής που προβλέπει την παροχή ενός «ελάχιστου βασικού πακέτου» υποτυπωδών παροχών. Το «βασικό» αυτό πακέτο συμπληρώνεται από την πώληση υπηρεσιών Υγείας, ανάλογα με το πορτοφόλι της καθεμιάς και του καθενός, είτε από το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, είτε από τις δομές στις οποίες «συμπράττουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, είτε απευθείας από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο της παραπάνω πολιτικής, που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν από κοινού ΕΕ και κυβερνήσεις, η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν από τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον προγεννητικό έλεγχο μέχρι την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, δεν χωρά ούτε καν στις τυπικές διακηρύξεις, μέσα από τις οποίες διαφημίζουν το ενδιαφέρον τους για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους.

Ανησυχίες για την υπονόμευση των «αξιών» της ΕΕ και των «αρχών της δημοκρατίας»

Η Εκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι «ορισμένα κράτη - μέλη εξακολουθούν να διαθέτουν εξαιρετικά περιοριστικούς νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση, εκτός από αυστηρά καθορισμένες περιστάσεις», ενώ εθνικές νομοθεσίες θέτουν σε μια σειρά περιπτώσεις «νομικά, οιονεί νομικά και άτυπα εμπόδια» στην πρόσβαση σε αυτή. Στην ΕΕ, η Μάλτα δεν επιτρέπει την άμβλωση σε καμία περίπτωση, ενώ η Πολωνία την επιτρέπει μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας.

«Οι πολέμιοι των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων συχνά εργαλειοποιούν θέματα, όπως το εθνικό συμφέρον ή οι δημογραφικές αλλαγές, προκειμένου να υπονομεύσουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα», σχολιάζει η Εκθεση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη «διάβρωση της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών» δίνουν απλά και μόνο το έναυσμα για να αναθερμαίνονται τα κάλπικα δίπολα ανάμεσα στους υπερασπιστές των «ατομικών δικαιωμάτων» και τους υποστηρικτές των αντιδραστικών, σκοταδιστικών αντιλήψεων. Πρόκειται για διαξιφισμούς που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν από την κύρια αιτία για την επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές των γυναικών, η οποία βρίσκεται στην ταξική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) δεν έχασαν την ευκαιρία να καταθέσουν τη δική τους τροπολογία στην Ολομέλεια, μέσα από την οποία υπερασπίζονται τους απαράδεκτους και αναχρονιστικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, με τον ισχυρισμό πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρμοδιότητα για την ανάπτυξη πολιτικών που αφορούν τη σεξουαλική υγεία και διαπαιδαγώγηση, την αναπαραγωγή και την άμβλωση». Πρόκειται για βουλευτές που πρόσκεινται σε κόμματα όπως το VOX της Ισπανίας, οι Fratelli d' Italia της Ιταλίας, ενώ σε αυτή συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, και συστηματικά αντιστρατεύονται το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης τους, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας σκοταδιστικές απόψεις για την «προστασία του αγέννητου παιδιού».

Οσο όμως κι αν η Εκθεση προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους, οι πομπώδεις φράσεις για την υπονόμευση των «αξιών» της ΕΕ και των «αρχών της δημοκρατίας» αποδεικνύονται κενές περιεχομένου για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Ετσι, το προηγούμενο διάστημα η Κομισιόν και η αρμόδια επίτροπος επικαλέστηκαν τον ...σεβασμό της ΕΕ στις αρμοδιότητες των κρατών - μελών, απαντώντας σε σειρά Ερωτήσεων, ανάμεσα σε αυτές και Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τους απαράδεκτους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση της Πολωνίας στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. «Η δράση της Ενωσης σέβεται τις αρμοδιότητες των κρατών - μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών στον τομέα της Υγείας και την οργάνωση και παροχή υπηρεσιών Υγείας και ιατρικής περίθαλψης», ανέφερε συγκεκριμένα στη γραπτή της απάντηση, αποδεικνύοντας πως ο ...σεβασμός της ΕΕ αφορά στην πραγματικότητα την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και όχι την ανάγκη να διασφαλίζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις στο θέμα των αμβλώσεων στο πλαίσιο της επιστημονικής, κοινωνικής στήριξης των γυναικών, των ζευγαριών, ενταγμένης σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Εμπόδιο η πολιτική που λογαριάζει με τη λογική του «κόστους» τις αναγκαίες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες

Με αφορμή την Εκθεση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει, αιτιολογώντας την τοποθέτησή της με «παρών» στη σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, τα εξής:

«Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στους αγώνες για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή, με σύγχρονα δικαιώματα. Στηρίζει τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού και ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για την πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών σε ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας), σε ασφαλή άμβλωση, προγεννητικό έλεγχο, προστασία της μητρότητας και του παιδιού, διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Αντιπαρατίθεται ασυμβίβαστα με τις μισάνθρωπες, σκοταδιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούν ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, με τα απαράδεκτα μέτρα αντιδραστικών κυβερνήσεων όπως της Πολωνίας και Ουγγαρίας. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, δυνάμεις του οπορτουνισμού της GUE) που υπερψήφισαν την έκθεση, έχουν τις ίδιες σοβαρές ευθύνες για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των γυναικών, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου. Στη Μάλτα για παράδειγμα, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς, κυριαρχούν σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Συνιστά πρόκληση οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών στα 67 (ενώ προετοιμάζουν και νέα αύξηση) - και μάλιστα στο όνομα της ισότητας των φύλων - να παριστάνουν τους υπερασπιστές της υγείας των γυναικών. Αυτοί που ψήφισαν τη νομοθεσία της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις, με βάση την οποία το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε "νόμιμες" τις απολύσεις εγκύων, να ζητάνε υποκριτικά "προστασία της μητρότητας".

Η υποκριτική "ευαισθησία" των επιτελείων της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες της, όπως και των κρατών - μελών, που προωθούν την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του προγεννητικού ελέγχου, της συμβουλευτικής και του οικογενειακού προγραμματισμού, του τοκετού, της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, της άμβλωσης, συνολικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συστάσεις της έκθεσης για "οικονομικά προσιτές" και "προσβάσιμες υπηρεσίες". Παράλληλα, προωθείται η μέθοδος της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, όχι με κριτήριο τις ανάγκες των γυναικών, των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά με κίνητρο τις ανάγκες των επιχειρηματικών κολοσσών να εκμεταλλεύονται τη γυναικεία εργατική δύναμη. Πρόκειται για το "πρόσφορο έδαφος" πάνω στο οποίο αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα όμιλοι στην ιδιωτική Υγεία, στον τραπεζικό τομέα (δάνεια για μητέρες), όπως αποκαλύφθηκε και πρόσφατα στην Ελλάδα με αφορμή το συνέδριο γονιμότητας.

Ο κάλπικος "σεβασμός" της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στη λεγόμενη "αυτοδιάθεση του σώματος", στη δήθεν ελευθερία των γυναικών, των νέων ανθρώπων να επιλέγουν πότε και αν θα δημιουργήσουν οικογένεια, αποτελεί πρόκληση για τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέους που βιώνουν τις συνέπειες της ταξικής πολιτικής των κρατών - μελών με την ανασφάλεια της ανεργίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της εργασιακής ζούγκλας κ.ά. Πρόκειται για τους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που μπαίνουν εμπόδιο στην προσωπική τους επιλογή. Αυτή είναι η ρίζα που δίπλα της αναπτύσσονται και οι σκοταδιστικές απόψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας, για άλλα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας, ιδιαίτερα στην πρόληψη της αναπαραγωγικής υγείας, στην προστασία της μητρότητας, στην ασφαλή και δωρεάν άμβλωση, στη δημιουργία και στήριξη της οικογένειας, συνολικά στην κοινωνική της ζωή. Εμπόδιο σε αυτή τη δυνατότητα μπαίνουν οι πολιτικές της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, που λογαριάζουν με τη λογική του "κόστους" τις αντίστοιχες αναγκαίες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την εν λόγω έκθεση, που υπολογίζει το "οικονομικό όφελος" που αναμένεται να έχουν ορισμένα αποσπασματικά μέτρα καταπολέμησης των διακρίσεων σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.

Αυτό το εμπόδιο πρέπει να παραμερίσουν οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ο εργαζόμενος λαός, παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία και την οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ισοτιμία των γυναικών, τη λαϊκή ευημερία και πρόοδο».


Ευ. Χ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου