Η Ελληνική Πρωτοβουλία για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», στους διεθνιστές γιατρούς, έδωσε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στον αύλειο χώρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για την προβολή αυτού του αιτήματος. Η μπριγάδα, που δημιουργήθηκε με πρόταση του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, το 2005, έχει βοηθήσει σε σεισμούς, άλλες καταστροφές, στην επιδημία του Εμπολα στην Αφρική, και στην παρούσα συγκυρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 σε πάνω από 20 χώρες σε όλες τις ηπείρους.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που συντόνιζε ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, από την Ελληνική Πρωτοβουλία, εκτέθηκαν και τα έργα από το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, που το εμπνεύστηκε από τον αγώνα του κουβανικού λαού, ενώ τα έσοδα από την πώλησή του διατίθενται για την ενίσχυση της Κούβας.
Ο κουβανικός λαός θα εξακολουθήσει να αντιστέκεταιΗ πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, παίρνοντας τον λόγο αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον ζωγράφο για την προσφορά του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Απέναντι στην πανδημία της COVID-19, η Κούβα ενεργοποίησε το δωρεάν σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα και κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό της και τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της, διαθέτοντας τη στήριξη του λαού. Ολη αυτή η προσπάθεια του έθνους επέτρεψε να διατηρηθεί μια συγκριτικά πολύ χαμηλή θνησιμότητα λόγω πανδημίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει επιπλέον δημιουργήσει 5 δικά της υποψήφια εμβόλια και έχει εφαρμόσει 3 από αυτά, σε μελέτες υγειονομικών παρεμβάσεων σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ενα από αυτά, το εμβόλιο "Αμπντάλα", αφού εφαρμόστηκε σε τρεις δόσεις, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 92,28%, πράγμα που το τοποθετεί πολύ υψηλότερα από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να χαρακτηριστεί εμβόλιο ενάντια στην COVID-19. Είναι ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της επιστήμης στην υπηρεσία του λαού και το μοναδικό στη Λατινική Αμερική, παρ' όλη την ιμπεριαλιστική εχθρότητα».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σκλήρυνση του αποκλεισμού των ΗΠΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ που συνεχίζει και ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι «έχει στόχο να πλήξει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές δραστηριότητές του και να ενοχοποιήσει γι' αυτό την κουβανική κυβέρνηση, προκειμένου να προσπαθήσουν να δείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσουν να εξακολουθήσει ο λαός να στηρίζει την επανάσταση».
Αναφερόμενη στο πρόσφατο σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τις προβοκάτσιες και μέσα στην Κούβα, στις 11 Ιούλη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε την ανάμειξή τους στη χρηματοδότηση, στον προσανατολισμό και την υποκίνηση ομάδων και ατόμων στην Κούβα, ώστε να αψηφήσουν την κυβέρνηση, τόσο με ειρηνικούς όσο και με βίαιους τρόπους. Η Κούβα γνωρίζει την επίμονη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια προκειμένου να συμπεριλάβουν γι' αυτούς τους στόχους τα πιο αντιπροσωπευτικά τμήματα της Τέχνης, του Πολιτισμού και της διανόησης της χώρας. Η Κούβα γνωρίζει επίσης τον ισχυρό μηχανισμό που από τις ΗΠΑ καθοδηγεί, χειραγωγεί και παρενοχλεί στα κοινωνικά δίκτυα, με μια ασύγκριτη τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις, να παρακινήσουν στο μίσος, να διασπάσουν τον λαό, να προωθήσουν σε μνησικακία και να καλέσουν για διάπραξη παρανομιών. Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε καιρούς πανδημίας, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους την επίδραση του αποκλεισμού, που είναι η κύρια αιτία των δυσκολιών».
Και κατέληξε: «Ο κουβανικός λαός αγαπάει την ειρήνη και έχει βαθιές ανθρωπιστικές τάσεις και θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, που τους περιλαμβάνει όλους, που είναι δημοκρατική, ανθηρή και αειφόρος, με όλους και για το καλό όλων».
«Η ζωντανή Τέχνη είναι ζωντανή δράση»Παίρνοντας τον λόγο ο εικαστικός Τάκης Βαρελάς, που είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
«Δεν έχω την πρόθεση να ερμηνεύσω τα πώς και το γιατί οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον λαό της Κούβας και μάλιστα παρούσης της πρέσβειρας. Αλλωστε, 62 χρόνια τώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την επιθετικότητά τους. Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ένας μικρός λαός, όπως η Κούβα, τους έσπασε τα δόντια και τις κοιτά κατάματα και ας είναι δυο βήματα από το στόμα του λύκου.
Ο θυμός λένε ότι δεν είναι καλό πράγμα. Ισως γιατί εκφράζεται με ένταση πρωταρχικά και σαν τη σπίθα πριν ανάψουν οι φωτιές. Μα για να υπάρξει θυμός, προϋποθέτει να υπάρχει αιτία και η αιτία ήταν και είναι υπαρκτή, κινείται γύρω και μέσα μας. Επιδρά στη ζωή μας και τις περισσότερες φορές καθορίζει την υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Αν κοιτάξουμε γύρω και μέσα μας είμαι σίγουρος ότι ο καθένας και η καθεμιά θα δει τα αίτια του θυμού. Μπορεί να μην είναι ζωγράφος να τα σχεδιάσει, ή ποιητής και συγγραφέας να τα αποδώσει, αλλά θα τα δει και εφόσον τα δει, ο θυμός που θα προκύψει, θα ξεχειλίσει, ως ανθρώπινη αγανάκτηση, θα μετουσιωθεί και θα πραγματωθεί ως στάση, συμπεριφορά, εντέλει σε ατομική και συλλογική δράση, απέναντι στα αίτια που γεννούν τα βάσανα των λαών.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι διεργασίες της εικαστικής μου προσέγγισης με τα 12 έργα "Η Κούβα δεν είναι μόνη της". Στο κάδρο της βαρβαρότητας την πρώτη θέση είχαν και έχουν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ, αμέτρητες θα έλεγα, τόσο που ο θυμός είναι λίγος μπροστά στο αίμα των λαών που χύνεται και η Κούβα είναι μόνο μια μαχαιριά από τις διαρκείς βαρβαρότητες των ιμπεριαλιστών».
Στη συνέχεια σημείωσε: «Πολλοί μου λένε ότι κάνω στρατευμένη Τέχνη, ότι υποτιμώ τα αισθητικά χαρακτηριστικά της Τέχνης. Οτι η Τέχνη δεν πρέπει να καθοδηγεί, αλλά θα πρέπει να θέτει ερωτήματα και ας βγάλει το κοινό τα συμπεράσματά του». Και πρόσθεσε: «Ποια άλλη μεγαλύτερη ανθρώπινη, ελεύθερη αισθητική αξία υπάρχει από το να στρατευθείς για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;
Τι πιο έντιμο να υψώνεις τις αξίες ελευθερίας, αξιοπρέπειας, του να ζεις και να υπάρχεις, να απολαμβάνεις τα αγαθά που για τις ανάγκες σου εσύ παράγεις;
Μα, αν δεν ζωγραφίσω, αν δεν μιλήσω εγώ γι' αυτούς τους ανθρώπους της εργασίας, τότε ποιοι θα μιλήσουν; Οι εικονοκλάστες της αστικής κυριαρχίας, των ψεύτικων και κάλπικων προτύπων του αμερικάνικου ονείρου;
Ας δείξουν τους νεκρούς τους και τους ομαδικούς τάφους των νεκρών της πανδημίας στις ΗΠΑ, μιας και δικό τους έργο είναι!
Και εδώ έρχεται η Κούβα, των υπέρτατων αγώνων για τη ζωή, να προσφέρει απλόχερα ζωή, γιατρούς, εμβόλια, φάρμακα και αλληλεγγύη σε κάθε φτωχό λαό, όπου Γης.
Θυμό και ταξική πεισματώδη αλληλεγγύη έχουν τα έργα που γεννήθηκαν για να υπηρετήσουν εκείνους που έκαναν το αδύνατο δυνατό. Τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η ζωντανή Τέχνη σήμερα είναι ταυτόχρονα ζωντανή δράση σήμερα. Από εδώ προκύπτει η κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης με τα 12 έργα του λευκώματος "Η Κούβα δεν είναι μόνη!", ως μια απάντηση στον οικονομικό θανατηφόρο αποκλεισμό της Κούβας από της ΗΠΑ. Το λεύκωμα είναι ένα εργαλείο αλληλεγγύης στα χέρια των εργαζομένων της χώρας μας, να ενισχύσουν τον πολύμορφο αγώνα αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, και στο Νησί της Επανάστασης, που ήρθε και άναψε επαναστατικές φωτιές στη Λατινική Αμερική, στον κόσμο όλο και δη μπροστά στο στόμα του λύκου, τις ΗΠΑ!».
Αξιοποιούμε το παράδειγμα των Κουβανών γιατρώνΑπό την πλευρά του, ο Νίκος Χονδρόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», δηλώνοντας ότι στηρίζει το αίτημα για το Νόμπελ στους Κουβανούς γιατρούς και αναφερόμενος στην πανδημία που δείχνει το αληθινό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Σε αυτό το αποπνικτικό πλαίσιο, η δράση του κουβανικού λαού αποτελεί ανάσα φρέσκου αέρα για κάθε τίμιο εργαζόμενο. Γιατί ο λαός της Κούβας, εν μέσω απαράδεκτων αποκλεισμών και δεκαετιών εμπάργκο, εν μέσω πανδημίας και ελλείψεων ακόμη και σε βασικά αγαθά, έχει καταφέρει να υπερασπιστεί την υγεία του, να παράξει αποτελεσματικό εμβόλιο για χρήση σε μαζική κλίμακα, μακριά από τα παιχνίδια για τις πατέντες, αλλά και να δώσει στήριξη σε συστήματα Υγείας καπιταλιστικών χωρών που κατέρρεαν. Από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Ιταλία, η δράση της ταξιαρχίας "HENRY REEVE" δεν αποτελεί απλά δείγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αποτελεί ζωντανή προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού, της δύναμης που μπορεί να επιδείξει ακόμη και ένας μικρός λαός από την Καραϊβική, όταν αποφασίζει να διαχειριστεί μόνος του τις τύχες του.
Από αυτήν τη σκοπιά, η στήριξή μας στην υπόθεση του Νόμπελ δεν σταματά το Νοέμβρη, δεν είναι συμβολική. Θα αξιοποιήσουμε το παράδειγμα των Κουβανών γιατρών για να καλλιεργήσουμε ρεύμα αλληλεγγύης και για να σπάσει το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας, να πάρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τα πάνω τους, για να προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα η ανασύνταξη του κινήματος των υγειονομικών στην πάλη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Εύα Μελά, η οποία είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με την πρέσβειρα της Κούβας. Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο ποιητής Γιώργος Μπίμης, ο οποίος έχει γράψει το ποίημα «Τσε» που το έχει μελοποιήσει η Εύα Φάμπα, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Ελληνοκουβανικής Φιλίας της Βουλής.
.....Και κατέληξε: «Ο κουβανικός λαός αγαπάει την ειρήνη και έχει βαθιές ανθρωπιστικές τάσεις και θα εξακολουθήσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, που τους περιλαμβάνει όλους, που είναι δημοκρατική, ανθηρή και αειφόρος, με όλους και για το καλό όλων»...... Σοσιαλισμός σημαίνει Κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να μην υπάρχει καπιταλιστικό κέρδος και να έχει δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό που μας περιγράφει είναι σταδιακή πορεία προς τον καπιταλισμό με ανατροπή του Σοσιαλισμού όπως έγινε στην ΕΣΣΔ 1953 1991 https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 https://www.902.gr/eidisi/politiki/265265/politiki-apofasi-toy-21oy-synedrioy-toy-kke με τον ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ να διαφωνεί κάθετα με όλα αυτά όταν επισκέφτηκε την Μόσχα το 1961. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή