Στις 14 Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, για να υπογράψει τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και για να εγκαινιάσει τον γ' γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Τις ημερομηνίες επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, σημειώνοντας επίσης ότι η προοπτική είναι να υπάρξει, φυσικά, συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Μπλίνκεν, όπως και ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» θα επιμεριστεί μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων υπουργείων των δύο κυβερνήσεων.
Επιβεβαίωσε ακόμα, σχετικά με την MDCA, ότι υπάρχει «αίτημα» των ΗΠΑ να γίνει 5ετής ανανέωσή της, αντί της ετήσιας όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, «αίτημα που αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ θετικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την επέκταση της Συμφωνίας, λέγοντας: «Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της Συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία, πιστεύω, και των ΗΠΑ και στην πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που νομίζω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ», καθώς πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη - έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα, Ξάνθη.
Ο δε υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε πρόσφατα ότι δύο είναι τα βασικά σενάρια: Το πρώτο αφορά επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να επιλεγεί τελικά ένας συνδυασμός.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Παπαϊωάννου ανέφερε χτες ότι οι «διαπραγματεύσεις» συνεχίζονται μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και αντίστοιχων στελεχών από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης.
Παραπέρα ο εκπρόσωπος, αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στοίχισή της στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.
Σημείωσε ότι στις πρόσφατες επαφές Δένδια με Αμερικανούς παράγοντες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Αθήνα, όπως ο γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η ενδυνάμωση της διμερούς «στρατηγικής σχέσης», αλλά και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου σημειώνονται «σημαντικές ανακατατάξεις με σημαντική εξάπλωση του εξτρεμισμού», όπως είπε ο Παπαϊωάννου χτες, μία μόλις μέρα μετά την τελετή αναχώρησης ελληνικής πυροβολαρχίας «Patriot» με δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα, στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών, στη Σαουδική Αραβία, για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική της ομπρέλα όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και σε άλλα κέντρα.
Μια αποστολή που απέσπασε τα «συγχαρητήρια» της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, για αυτό το «τρομερό βήμα μπροστά στη συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας για την προώθηση της διαλειτουργικότητας με ταυτόχρονη προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρήνης», όπως έγραψαν οι Αμερικανοί σε ανάρτησή τους. Η πρεσβεία διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον φιλόδοξο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και πέραν αυτής».
Ο Αλ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε και για τα υπόλοιπα σημεία τέτοιας ...σύγκλισης απόψεων, τονίζοντας ότι στην ελληνική κυβέρνηση εργάζονται «συνεχώς και πυρετωδώς για την ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή, καθώς αποτελεί μονόδρομο η σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής». Ταυτόχρονα παρείχε πλήρη κάλυψη στον οικουμενικό πατριάρχη απέναντι στις κατηγορίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ για τον ρόλο του Φαναριού στην απόσχιση της ουκρανικής Εκκλησίας από το ρωσικό Πατριαρχείο, ή και τα αντίστοιχα σχέδια που δείχνουν να εξυφαίνονται για την Εκκλησία της Λευκορωσίας.
Επιπλέον ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε για την ενίσχυση δεσμών με «στρατηγικούς εταίρους» στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, σε αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχήματα.
Αλλωστε, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει από Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για τη βδομάδα «υψηλού επιπέδου» στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλ. Παπαϊωάνου έκανε γνωστό ότι επίκειται εκεί συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ ενδέχεται να γίνει και τριμερής με την Κύπρο. Ηδη μάλιστα προγραμματίζεται και συνάντηση του Ν. Δένδια με τον υπουργό βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Προάγγελος της συνάντησης ήταν αυτή που είχε χτες ο Ν. Δένδιας στο ΥΠΕΞ με τον πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκαν «οι ιδιαίτερα στενές, φιλικές και στρατηγικές σχέσεις» των δύο χωρών, «καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».
Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του παζαριού που εξελίσσεται μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, ο Αλ. Παπαϊωάννου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει κάποια συνάντηση, «ούτε προβλέπεται, όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα».
Λίγο αργότερα, το απόγευμα, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας, εγκαινιάζοντας έκθεση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, κάλεσε δε την Αγκυρα «να αλλάξει τη νεο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους».
Νωρίτερα ο Αλ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι χρειάζεται «συνεργασία» στο Προσφυγικό, με εφαρμογή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016, αυτής ακριβώς που εγκλωβίζει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί «οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από καμία χώρα».
Επιπροσθέτως, ερωτηθείς για πληροφορίες ότι τον Οκτώβρη θα γίνει ο 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, αυτήν τη φορά επί τουρκικού εδάφους, αρκέστηκε να απαντήσει ότι ακόμα δεν υπάρχει «κάτι το χειροπιαστό». Ωστόσο έστειλε και εδώ μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας, και ότι η Τουρκία είναι «ευπρόσδεκτη» να συμμετάσχει στα διάφορα σχήματα συνεργασίας που απλώνονται στη ζώνη της Ανατ. Μεσογείου για να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου, «αν σέβεται κάποιους κανόνες και αρχές».
Τέλος, αύριο Παρασκευή ξεκινά στην Αθήνα το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί την ύπατη στρατιωτική αρχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με την παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της και με το «μενού» να περιλαμβάνει τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως και τη στρατιωτική εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του, κυρίως της πρωτοβουλίας «ΝΑΤΟ 2030», της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.
Οι υπηρεσίες επί του πεδίου των επιχειρήσεων προς ΝΑΤΟ και ΕΕ, πάντως, παρέχονται καθημερνά και αδιαλείπτως. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες για τρίτη συνεχόμενη μέρα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ «AW&C» σηκώθηκε από τον Αραξο και πραγματοποίησε αποστολή εναέριας επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI». Πάνω από τη Δυτική Λιβύη πέταξε και αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης «EP-3E» του αμερικανικού Ναυτικού, που σηκώθηκε από τη Σούδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου