Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Ούτε σκορπάμε ούτε τα παρατάμε!


Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας καταγγέλλει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ένα μήνα μετά τις φωτιές δεν έχουν ξεκινήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και ότι αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες, επιχειρεί να τους διασπάσει και να προωθήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει ότι ένα μήνα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής «μόνο ο καθαρισμός των κεντρικών δρόμων έχει ξεκινήσει».

Τονίζει μάλιστα ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος «μας έταξαν ότι σε μια βδομάδα θα ξεκινήσουν κάποια στοιχειώδη αντιδιαβρωτικά (κορμοδέματα) και θα δουλέψουμε σε αυτά, χωρίς να δεσμεύεται για το πόσο θα κρατήσουν και για το πόση έκταση θα καλύψουν».

Και προσθέτει: «Δεν δεσμεύτηκε για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα αντιδιαβρωτικά, τις ολοκληρωμένες μελέτες και την επίβλεψη που χρειάζεται από κράτος - Δασαρχείο. Δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τα αντιπλημμυρικά. Ούτε δεσμεύτηκε για τα 15 χρόνια δουλειάς που ζητάμε. Μας είπε να μπούμε για δουλειά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όπως ψήφισαν ήδη την προηγούμενη στη Βουλή, και μετά το ξαναβλέπουμε. Μιλάμε για προγράμματα φτιαγμένα να είναι μικρής διάρκειας (κάποιους μήνες) και να δίνουν τα ψίχουλα των 530 ευρώ. Οσο για τις αποζημιώσεις, δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα σπασμένα κανενός!».

Το Σωματείο υπογραμμίζει πως «αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ότι θα μπορέσουμε όλοι μας να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας, αλλά είναι και άμεσα επικίνδυνη για τις ζωές μας», ενώ επισημαίνει ότι «μπαίνουμε σε περίοδο βροχοπτώσεων και δεν υπάρχουν μελέτες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο δάσος και στα χωριά της περιοχής. Πότε θα τις κάνουν και πότε θα γίνουν; Αμα πρώτα πνιγούμε κι άμα ξεσαριστούν τα βουνά και δεν φυτρώνει σπυρί, τι να τα κάνουμε ύστερα;».

Μοιράζουν υποσχέσεις

Παράλληλα, το Σωματείο αναφέρεται στα αιτήματα τόσο των ίδιων των ρητινοκαλλιεργητών όσο και των υπόλοιπων πληγέντων της βόρειας Εύβοιας, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή και έχουν εγκριθεί από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων, αλλά επιπρόσθετα επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα του αγώνα και της διεκδίκησης.

«Μας σέρνουν από συνάντηση σε συνάντηση, μας ξαναρωτάνε τι ζητάμε και μοιράζουν υποσχέσεις. Οταν θέλουν να μας αρμέξουν πάνε νύχτα 15 Αυγούστου και τα ψηφίζουν σε ένα βράδυ. Τώρα θέλουν να πιστέψουμε ότι δεν συνεννοούνται δήμοι - Περιφέρεια - κυβέρνηση, ούτε κι οι υπουργοί αναμεταξύ τους, και θέλουν να πηγαίνουμε το γράμμα ξεχωριστά στον καθένα! Κάνουν και τις πονηριές να ξεμοναχιάζουν πότε τον έναν και πότε τον άλλον σε συναντήσεις. Παλιά τους τέχνη κόσκινο για να μας κουράσουν, να μας κομματιάσουν, για να μας βάλουν να φαγωθούμε και στο τέλος να αλωνίσουν οι όμιλοι και τα μεγάλα συμφέροντα!», τονίζει το Σωματείο και καταλήγει:

«Ούτε σκορπάμε ούτε τα παρατάμε!

Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας και για να μην πνιγούμε, ζητάμε εδώ και τώρα:

- Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

- Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

- Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

- Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

- Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά, γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

- Αμεση εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και τις υπηρεσίες, για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

- Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους, για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

- Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

- Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν, να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

- Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας.

- Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους, για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου