Στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do) θα πραγματοποιηθεί το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. «Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με στόχο το πλατύ άνοιγμα με το σύνθημα του Συνεδρίου και τη συζήτηση γύρω από αυτό, οι μέρες από τις 14 έως τις 18 Οκτώβρη θα είναι για τους Συλλόγους και τις Ομάδες μέρες δράσης, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στις δομές Υγείας που το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημεία αναφοράς της δράσης τους.
Η ΟΓΕ απευθύνεται με την ανακοίνωσή της στις μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες, στις άνεργες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις πρόσφυγες και μετανάστριες, στις φοιτήτριες και μαθήτριες, στις νέες μητέρες. «Η ανασφάλεια και αγανάκτηση για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης με "πυξίδα" τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο», τονίζει.
Δεν ανεχόμαστε κάθε μας ανάγκη να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων...
Στην κατεύθυνση που θέτει το σύνθημα του Συνεδρίου της, η Ομοσπονδία καλεί με την ανακοίνωσή της τις γυναίκες να προβληματιστούν:
«Σήμερα, τον 21ο αιώνα, που υπάρχει τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας:
-- Είναι ανάγκη να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης. Να έχουμε σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού.
Ομως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, πιστές στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κριτήριο το όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, καταδικάζουν τις εργαζόμενες, ιδιαίτερα τις νέες, σε μια ζωή λάστιχο. Στο όνομα της "συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής" και των "ίσων ευκαιριών" μάς καταδικάζουν στην "ευέλικτη" δουλειά, στα ακανόνιστα ωράρια, στη σκλαβιά της τηλεργασίας, στη δουλειά τις Κυριακές, σε μισθούς και συντάξεις ψίχουλα.
-- Σύγχρονη ανάγκη είναι να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την προαγωγή της υγείας.
Ομως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις λογαριάζουν ως κόστος τις ανάγκες προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας. Παίρνουν μέτρα για να στηρίξουν τα οφέλη των επιχειρηματικών κολοσσών της Υγείας, αναγκάζοντας τις γυναίκες να χρυσοπληρώνουν τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, για τον προγεννητικό έλεγχο, τον τοκετό, την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Σήμερα, η κυβέρνηση αντί με επιστημονικά κριτήρια και κρατική ευθύνη να απαντήσει στους αντικειμενικούς φόβους και τα ερωτήματα για το εμβόλιο, το μετατρέπει από όπλο της επιστήμης και ανάγκη για τον λαό σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, σε μέσο εκβιασμών, σε μέσο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.
-- Σύγχρονη ανάγκη είναι τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι γονείς, οι χρόνια πάσχοντες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες στήριξης και προστασίας. Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας.
Ομως, όλα αυτά με την πολιτική των κυβερνήσεων πέφτουν στις πλάτες των γυναικών και των οικογενειών μας και μετατρέπονται σε εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.
...και να απορρίπτεται γιατί λογαριάζεται ως «κόστος»
-- Πρόοδος είναι να έχουμε επιστημονική, κοινωνική και οικονομική στήριξη ως γονείς, με δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και οικογενειακού προγραμματισμού
Ομως, όλες οι κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στη γονική μέριμνα. Αυτό ήταν το κριτήριο για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που οδηγούν σε μεγαλύτερες συγκρούσεις τους διαζευγμένους γονείς.
-- Οι μαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία.
Ομως, οι κυβερνήσεις προχωράνε αποφασιστικά στη μεγαλύτερη σύνδεση των σχολείων με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και με αυτά τα κριτήρια καθορίζουν τι και πώς θα μαθαίνουν τα παιδιά μας.
-- Πρόοδος είναι οι φοιτήτριες να σπουδάζουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και να θέτουν τη γνώση τους και την εργασία τους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.
Ομως, οι νέες στο Πανεπιστήμιο ΑΕ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που τις καταδικάζει να μην μπορούν να βρουν εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους και να μαζεύουν "διά βίου" πιστωτικές μονάδες, μπας και ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Να εξειδικεύονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, για να είναι φθηνές και "ευέλικτες" επιστήμονες.
-- Σύγχρονη ανάγκη είναι να υπάρχουν μέτρα και υποδομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ομως, οι κυβερνήσεις διαχρονικά μας αφήνουν χωρίς προστασία απέναντι σε φωτιές, σε πλημμύρες, σε σεισμούς. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή, για να κρύψουν ότι τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στον βωμό των κερδών των μεγαλοεπενδυτών.
Δεν δεχόμαστε να δίνουν το 0,04% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία και να αιμορραγούμε εμείς και οι οικογένειές μας για να διαθέτουν 6,6 δισ. ευρώ στις ΝΑΤΟικές δαπάνες και στους μακελάρηδες των λαών που σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, όπως στο Αφγανιστάν...
Δεν συμβιβαζόμαστε να μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ορμητήριο των φονιάδων των λαών...».
Να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας, να αντεπιτεθούμε για τα δικαιώματά μας
Στο παραπάνω φόντο, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να «συναντηθούν» με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της σε όλη τη χώρα. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου! Με τη δική σου οργάνωση και συμμετοχή στον γυναικείο σύλλογο της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιπαλέψουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας!», τονίζει.
Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη εκφραστεί στις νέες εγγραφές και στην αυξημένη συμμετοχή με την οποία πραγματοποιήθηκαν αρκετές συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων το προηγούμενο διάστημα. Στις συνελεύσεις αναδείχθηκε η ανάγκη να φτάσει το Δελτίο της ΟΓΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά.
Στους δήμους του Πειραιά, οι συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν με δεκάδες εγγραφές νέων γυναικών και πλούσια συζήτηση που άγγιξε κάθε πλευρά της ζωής. Κατατέθηκε η ζωντανή εμπειρία από την προσπάθεια των Συλλόγων να προσεγγίσουν κάθε γυναίκα που προβληματίζεται, που ψάχνει φως στα σημερινά αδιέξοδα, να απευθυνθούν στις γυναίκες που καθημερινά συναντούν στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, τα εμπορικά μαγαζιά, τα εργοστάσια, τα τηλεφωνικά κέντρα και τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα σχολεία. Να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της ιστορικής κληρονομιάς του Πειραιά. Μέσα από τη σχετική συζήτηση φωτίστηκαν όλες οι πλευρές της ζωής και των επιπτώσεων της ανισοτιμίας, αναδείχθηκαν οι πραγματικές αιτίες που βρίσκονται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, ο μεταξύ τους ανελέητος ανταγωνισμός. Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε παράλληλα η ανάγκη να γίνει το επόμενο βήμα, ώστε οι σύλλογοι να γίνουν σημείο αναφοράς στις γειτονιές του Πειραιά, ώστε κάθε γυναίκα να γνωρίζει ότι αποτελούν τον «χώρο» στον οποίο μπορεί να ανασάνει, να βρει πραγματική αλληλεγγύη, να συναντηθεί με άλλες γυναίκες σαν την ίδια, που θα της δώσουν το χέρι για να σηκώσει κεφάλι. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά ορισμένων γυναικών στη συμμετοχή τους σε προηγούμενα συνέδρια της ΟΓΕ. «Είναι ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής, βγαίνεις ένα μπόι ψηλότερη», είπε χαρακτηριστικά μία από αυτές.
Αλλά και στις συνελεύσεις των Συλλόγων στις δυτικές συνοικίες της Αττικής αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, με συμμετοχή καινούριων γυναικών που συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την αγωνιστική δράση της ΟΓΕ για τα σεισμόπληκτα σχολεία και τα Ειδικά Σχολεία του Αιγάλεω, για την κατάσταση των βρεφονηπιακών σταθμών και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στο Χαϊδάρι. Απασχόλησαν τα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος γυναικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι οικονομικές - κοινωνικές αιτίες λόγω των οποίων οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση μητέρας με παιδί σε Ειδικό Σχολείο, που ανέδειξε τη βία της ανασφάλειας για τους γονείς με παιδιά ΑμεΑ, κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων. Αντίστοιχα, μια εργαζόμενη μέλλουσα μητέρα, που σε λίγο λήγει η σύμβασή της και απολύεται, ανέδειξε την εργοδοτική βία απέναντι στη μητρότητα. Την κρατική βία στηλίτευσαν και γυναίκες εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν στην πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών και δέχτηκαν την καταστολή. Πρόκειται για την άλλη όψη της επίθεσης της κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με τις άλλες αλλαγές. Τη βία της ανασφάλειας βιώνουν και οι εργολαβικές καθαρίστριες στα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία ασφυκτιούν και σε συνθήκες πανδημίας, όπως ανέφερε μια υγειονομικός. Τη συζήτηση απασχόλησαν ακόμα η βία των πλειστηριασμών, στην οποία στάθηκε αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση μητέρας από τα σεισμόπληκτα σχολεία, που ανέδειξε τις τεράστιες καθυστερήσεις των διαφόρων προγραμμάτων για τη σχολική στέγη, τη στιγμή που κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση με διαδικασίες - εξπρές προχωρούν σε προγράμματα επενδύσεων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ολες οι ομιλίες ανέδειξαν με αποφασιστικότητα την ανάγκη να δυναμώσουν η συλλογική οργάνωση των γυναικών και η αγωνιστική διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΓΕ: «Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου