Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και λαϊκών κινημάτων


Στα απανωτά πακέτα αντιδραστικών συμβάσεων που περνά η κυβέρνηση από τη Βουλή, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προδιαγράφουν την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και συνολικά των λαών, χτες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα.

Πρόκειται για 4 συμβάσεις που κατέθεσε ως νομοσχέδια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορούν οι δύο πρώτες τη συμφωνία (Κύρωση Πρωτοκόλλου) της Ελληνικής με αυτές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου «για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 18 Σεπτεμβρίου 2007», η τρίτη την κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για «την ίδρυση και λειτουργία κέντρου με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία» και η τέταρτη τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) «για τη φιλοξενία αξιωματικού Συνδέσμου του Frontex στην Ελληνική Δημοκρατία». Οι τέσσερις αυτές συμβάσεις ψηφίστηκαν - όπως γίνεται με κάθε σύμβαση που έρχεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - από κοινού από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ποιο όμως είναι το διακύβευμα των συμβάσεων αυτών αναδείχθηκε από τους ειδικούς αγορητές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και Νίκο Παπαναστάση, οι οποίοι και τις καταψήφισαν.

Οσον αφορά τις πρώτες δύο, η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε πως είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν από την ΕΕ με τις χώρες αυτές μετά το αιματοκύλισμα και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο πρωταγωνίστησε μαζί με το ΝΑΤΟ. «Παρουσιάζεται, σημείωσε, η υπογραφή τους ως μια εκκρεμότητα, αλλά έρχεται στην πραγματικότητα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή είναι ραγδαίες, σε μια περίοδο που το Προσφυγικό, Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην ΕΕ μετά από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τα όσα τραγικά διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της Λευκορωσίας». Τέτοιου είδους συμφωνίες, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, αποτελούν «κομμάτι του παζαριού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών που αφού ξεριζώνουν με τις επεμβάσεις εκατομμύρια κόσμο από τις χώρες τους, παζαρεύουν στη συνέχεια πόσους και ποιους θα πάρουν ανάλογα με τις ανάγκες τους για φθηνό εργατικό δυναμικό».

Γι' αυτό και τέτοιου είδους μέτρα δεν αποτρέπουν, δεν σταματούν το φαινόμενο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακινητών. Και «όσο συνεχίζονται η καταστολή, ο εγκλωβισμός, η ανεξέλεγκτη δράση του Frontex στα σύνορα και οι επαναπροωθήσεις, τόσο οι απελπισμένοι άνθρωποι θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και τόσο θα μετράμε ναυάγια στο Αιγαίο και τροχαία κοντά στα χερσαία σύνορα, όπως το πρόσφατο τραγικό πολύνεκρο τροχαίο στην Εγνατία με θύμα επτά ακόμα μετανάστες», τόνισε.

Οσον αφορά την τρίτη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι «αυτή είναι ενταγμένη στο γενικότερο ευρωενωσιακό κατασταλτικό κλίμα που διαχέεται παντού με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ». Σημείωσε ότι «εμείς δεν παραβλέπουμε τα όντως υπαρκτά διασυνοριακά προβλήματα, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα». Ομως, «οι επιμέρους τομείς συνεργασίας, όπως είναι η μετανάστευση, ο εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση, πάντα με το περιεχόμενο που δίνουν σε αυτές τις έννοιες οι αστικές τάξεις, αλλά και η παραδοχή που προκύπτει στο προοίμιο της συμφωνίας, σχετικά με τον καθορισμό του κοινού πλαισίου και των προτύπων συνεργασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τη θέση μας, δηλαδή την πρόθεση ενσωμάτωσης της Αλβανίας στο κατασταλτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», το οποίο έχει στόχο τα λαϊκά κινήματα.

Ενώ για τη «φιλοξενία αξιωματικού συνδέσμου» της Frontex στην Ελλάδα, που έρχεται ως κερασάκι στις παραπάνω συμβάσεις, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε πως «γίνεται φανερό ότι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η παρουσία και η δράση του κατασταλτικού αντιδραστικού ευρωενωσιακού οργανισμού στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου