Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία για να λειτουργούν με βάση την «πληρότητα» πρέπει να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες


Τη συνύπαρξη εδώ κι ενάμιση χρόνο στον ίδιο χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, της Παιδοχειρουργικής και της Μονάδας COVID παιδιών, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των διαθέσιμων κλινών και των δυο κλινικών, οι οποίες δεν επαρκούν, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει.

Οπως επισήμανε, η ανεπάρκεια χώρου κάνει δυσχερέστατη και την απομόνωση ανοσοκατεσταλμένων και παιδιών που χρήζουν αποθεραπείας μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων, ενώ η ανάγκη παρουσίας του γονιού ή άλλου συνοδού για τη φροντίδα των παιδιών επιτείνει τις συνθήκες συνωστισμού σε έναν περιορισμένο χώρο, πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε. O κίνδυνος αυτός αυξάνεται και από την ύπαρξη κοινού ιατρικού προσωπικού για την περίθαλψη COVID και non-COVID παιδιών τόσο στα ΤΕΠ όσο και στην Κλινική.

Επισήμανε ότι η απόφαση είναι αντιεπιστημονική κι επικίνδυνη ενώ τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς πρόκειται να αποχωρήσουν τρεις εργαζόμενοι (συνταξιοδότηση 2 διευθυντών ΕΣΥ και λήξη της σύμβασης μιας επικουρικής παιδιάτρου).

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο υπ. Υγείας Θανάσης Πλεύρης, αναφέροντας πως δεν υπάρχει συγχώνευση κλινικών, αλλά «αναπροσαρμογή» λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. Επικαλούμενος την παγκόσμια εμπειρία με την «αναπροσαρμογή» των κλινικών, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μείωση των παροχών υγείας αλλά και τη διαχρονική ελλιπή κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία ως προς την «πληρότητα» των κλινών των παιδιατρικών τμημάτων, για να του απαντήσει ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του, πως τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία για να λειτουργούν και να κρίνονται με βάση την πληρότητα, αλλά πρέπει να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των ασθενών και του λαού. 

Η απόφαση για τη συγχώνευση - παρά τους ισχυρισμούς της 7ης ΥΠΕ - για προσωρινή λύση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται εδώ κι ενάμιση χρόνο και αναδεικνύει τη στόχευση της κυβέρνησης για προσαρμογή της κατάστασης στο «νέο ΕΣΥ» αλλά και στο ευρωπαϊκά δεδομένα για παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής, υπογράμμισε ακόμα πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα να υποβιβάζεται η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, η δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας μπροστά στην προσπάθεια «εξοικονόμησης δαπανών». Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη λογική του «κόστους – οφέλους», στην υγεία με τις συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και στην παιδεία με τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στο όνομα του κόστους, για να μην καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, για να εξυπηρετήσει τους στόχους του «νέου ΕΣΥ» με ζημιωμένους τους ασθενείς και τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου