«ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ»
Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ στο οποίο περιλαμβάνεται προβλέπει 25 δισ. (!) επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ενόψει της όξυνσης των ανταγωνισμών
Προκαλεί - παρουσιάζοντας την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως ασπίδα για τον λαό - η κυβέρνηση πανηγυρίζοντας από προχτές το βράδυ για το γεγονός ότι εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022, στον οποίο περιλαμβάνεται, ως τροπολογία, και το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021».
Θυμίζουμε πως ο νόμος αυτός περιλαμβάνει σειρά από κινήσεις για την ενίσχυση των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο προβλέπει και την πολύπλευρη «αναβάθμιση» του σχήματος 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, με «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας».
Με «πυξίδα» τους παραπάνω στόχους, μεταξύ άλλων, ο νόμος αυτός, που προέβλεπε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα, με «βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα», ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» (DFC) «να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα», ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια, προβλέπει έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητά «οι ΗΠΑ (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών "F-35" στην Ελλάδα», καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Αποσιωπώντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα των παραπάνω, ακριβώς πάνω στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από προχτές το βράδυ, με αναρτήσεις του, μιλούσε για «σπουδαία μέρα» στις διμερείς σχέσεις, ισχυριζόμενος ότι «ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης «ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου», λέγοντας ότι η υιοθέτησή του, «σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της». Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει και προσωπικά τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ.
Στο μεταξύ, ενδεικτικό των σχεδιασμών μέσα στους οποίους είναι ενταγμένος ο εν λόγω νόμος, είναι το ίδιο το νομοσχέδιο για την Αμυνα (NDAA) που εγκρίθηκε με διακομματική συναίνεση από τη Γερουσία των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, αυξάνοντας τις δαπάνες του Πενταγώνου κατά 25 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρσι, ενδεικτικό κι αυτό της όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Το νομοσχέδιο δαπανών ύψους 770 δισ. δολαρίων, που είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη βδομάδα, θα γίνει νόμος αμέσως μόλις υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Από τα 770 δισ. δολάρια, τα 740 δισ. προορίζονται για το Πεντάγωνο, τα 27,8 δισ. δολάρια για το υπουργείο Ενέργειας και δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα, τα 378 εκατ. δολάρια για διάφορες δραστηριότητες «αμυντικού χαρακτήρα».
Ενδεικτικά του προσανατολισμού, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, είναι και τα επιμέρους στοιχεία του. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην «Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», η οποία παρέχει στήριξη στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, 4 δισ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Αμυνας (EDI) και 150 εκατ. δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της Βαλτικής. Στον προϋπολογισμό πάντως δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά διατάξεις για κυρώσεις σε σχέση με τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», όπως επιδίωκαν οι - Ρεπουμπλικάνοι - γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τζιμ Ρις.
Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με την Κίνα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση 7,1 δισ. δολαρίων στην «Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού» (PDI) καθώς και ρητή δήλωση για στήριξη της άμυνας της Ταϊβάν. Επίσης, απαγορεύει στο υπουργείο Αμυνας να αποκτά προϊόντα που έχουν παραχθεί, όπως λέει, με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου