Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις, στο πλαίσιο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνας) για τον έλεγχο αυτής της, στρατηγικής εμπορικής σημασίας και πλούσιας σε φυσικούς πόρους, περιοχής της υποσαχάριας Αφρικής.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη και δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, είπε ότι «εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών» διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως δεν μιλά για στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά για «μάχιμα στελέχη». «Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη «συμμαχική» σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», υποστήριξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Επιβεβαιώνει... διαψεύδοντας το Υπουργείο ΆμυναςΜε δεδομένα τα παραπάνω, μόνο ως επιβεβαίωση μπορεί να εκληφθεί η... διάψευση που επιχείρησαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες ισχυρίζονται πως (ακόμη) δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς «το ζήτημα τελεί υπό εξέταση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες». Μάλιστα κατηγορούν όσους «επιχειρούν να διαστρεβλώσουν» αυτήν την «ξεκάθαρη θέση», ότι «ψεύδονται».
Ωστόσο οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Άμυνας και Διεθνών Εταίρων για την «Task Force Takuba», που έγινε τον περασμένο Απρίλη υπό την προεδρία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, είχε παραδεχθεί ότι εξετάζονται δυνατότητες συνεισφοράς σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Γαλλίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για την ασφάλεια στην περιοχή.
Επίσης, οι πηγές αυτές, επισημαίνουν με... νόημα ότι «στη ζώνη Σαχέλ επιχειρεί ευρωπαϊκή δύναμη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με τη συνεργασία των ΗΠΑ, την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ, την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατόπιν προσκλήσεως των πέντε χωρών (Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Τσαντ, Μάλι και Νίγηρας) που απαρτίζουν το G5 Sahel (G5S)»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου