Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Από τη «μεταμνημονιακή εποπτεία» στο νέο υπερμνημόνιο


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

Ενεργειακή φτώχεια, εξώσεις, φοροληστεία και μισθοί πείνας «που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα» τα «καλά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης

Ενεργειακή φτώχεια «με τη βούλα», εξώσεις και εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια, ακάθεκτη φοροληστεία και μισθούς πείνας στα όρια της «ανταγωνιστικότητας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας προδιαγράφει η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε χτες, ως η «άλλη όψη» των δισεκατομμυρίων και των «πακέτων» που θα μασουλάνε την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η Κομισιόν δίνει έτσι μια γλαφυρή εικόνα για το τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη «μετάβαση» της εγχώριας οικονομίας από το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα συνοδεύονται από στενή παρακολούθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό βέβαια με την ένταξη στην πάγια διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Οπως αναφέρεται, «οι ελληνικές αρχές έχουν σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους μέχρι την 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευτεί τον Μάιο του 2022», και μεταξύ αυτών η έκθεση εστιάζει στα παρακάτω:

-- Στην επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απαιτήσει «στενή παρακολούθηση» και μάλιστα όπως λένε «λόγω του μεγάλου ύψους της» (!), διαπιστώνοντας ουσιαστικά κινδύνους στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού - βασικά στα «δημοσιονομικά περιθώρια» για τη στήριξη των ομίλων. Προδιαγράφουν έτσι ότι την ώρα που εκτινάσσονται οι τιμές στην Ενέργεια, τα μέτρα - ψίχουλα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι ...υπό παρακολούθηση, με τον λαό να βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια.

Επισημαίνεται ακόμα ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της Ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, και ειδικότερα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησαν σε άνοδο των τιμών καταναλωτή και αποτελούν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα».

-- Στην απρόσκοπτη συνέχιση της φοροληστείας, με τα χαράτσια «νέας κοπής» του ΕΝΦΙΑ (αυτού που θα καταργούνταν...) που όπως διαπιστώνει η έκθεση βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας ώστε να νομοθετηθούν μέσα στον Φλεβάρη, για να ξεκινήσουν να «τρέχουν» από τον Απρίλη.

-- Στις εργασίες για την «κωδικοποίηση» της εργατικής νομοθεσίας, που συνεχίζονται, με το πρώτο σχέδιο να αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτη. Πρόκειται για τη «βούλα» που θα μπει σε όλα τα αντεργατικά εκτρώματα που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, ώστε να διευκολύνεται η άγρια εκμετάλλευση - προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αλλωστε, και σε ό,τι αφορά την όποια ελάχιστη αύξηση στον κατώτατο μισθό που διαφημίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως «πανάκεια» για τους εργαζόμενους, η έκθεση τονίζει πως θα γίνει με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και πως «οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι η πιθανή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου του δημόσιου τομέα».

-- Το Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ενέκρινε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο, ενώ προετοιμάζεται ένα πρώτο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αναφέρουν πως «οι συνέπειες αυτής της απόφασης είναι υπό εξέταση».

-- Πρόσθετη αβεβαιότητα σχετίζεται «με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών για περικοπές συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις», δείχνοντας στην κατεύθυνση εξισορροπητικών παρεμβάσεων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Στον αφρό τα «κόκκινα» δάνεια

«Η εφαρμογή των συμφωνημένων ενεργειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει προχωρήσει, ωστόσο αρκετές δράσεις πολιτικής παραμένουν πίσω από το χρονοδιάγραμμα», τονίζεται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.

Ως βασικό ζήτημα τίθεται η συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με την ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του φορέα «δεν αναμένεται πριν τα τέλη Μάρτη 2023», χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν άλλες διατάξεις του πτωχευτικού πλαισίου.

Συνολικά η έκθεση της Κομισιόν χαιρετίζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς, και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και όπου χρειάζεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εκκρεμότητες θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, δηλαδή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, καθώς και από τα ειδικά προγράμματα που εφαρμόζονται έως την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση των «θεσμών» «πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση, και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν διεθνώς ο COVID-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου