Κουρελόχαρτο έγιναν ξανά τα παραμύθια για «αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας» που διακινούσαν τα αστικά επιτελεία και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (δήθεν επειδή έκαναν «παρέμβαση» οι ...σύμμαχοι), καθώς η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει τις προκλήσεις, με χάρτες που εμφανίζουν ως τουρκική ...μέχρι και την Κρήτη, αλλά και μια σειρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Λέσβο, Χίο κ.ά.!
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ρ. Τ. Ερντογάν και αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε συναντήσεις που είχε στην έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» δέχτηκε ως δώρο έναν πίνακα με χάρτη της Τουρκίας, στον οποίο εμφανίζονται ως τμήματα της επικράτειάς της πολλά νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, ακόμα και η Κρήτη! Θυμίζουμε ότι ο Μπαχτσελί θεωρείται επίτιμος ηγέτης της οργάνωσης.
Χτες οι «Γκρίζοι Λύκοι» επανήλθαν, δηλώνοντας σε ανάρτησή τους: «Παρουσιάσαμε στον αρχηγό μας τον χάρτη, τον οποίο ετοιμάσαμε έχοντας επίγνωση της σημασίας και της δύναμης της Γαλάζιας Πατρίδας (...) που δείχνει η συνοριακή γραμμή μπροστά στην εθνική συνείδηση των νησιών μας, τα οποία σφετερίστηκε η Ελλάδα». Κλιμακώνοντας δε τις προκλήσεις πρόσθεσαν ότι «το τουρκικό έθνος έχει τη δύναμη να υπενθυμίσει στο ελληνικό κράτος πώς να καταστρέψει την Αθήνα και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου»!
Είχαν προηγηθεί το Σάββατο νέες κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ προς την Ελλάδα ότι «δεν λαμβάνετε υπόψη τη Συνθήκη της Λοζάνης, αγνοείτε τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, για ένα νησί το οποίο απέχει από την Τουρκία μόλις 1.950 μέτρα και από την Ελλάδα 600 χιλιόμετρα, και που έχει έκταση 10 τ.χλμ., διεκδικείτε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. και περιμένετε αυτό η Τουρκία να το αποδεχθεί. Μην πέφτουμε σε γελοίες καταστάσεις». Και συμπλήρωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο Πρόεδρός μας αυτό είπε... Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε». Κατά τ' άλλα ανέφερε πως «από τον πλούτο της περιοχής, από τον πλούτο του Αιγαίου μπορούν με δίκαιο τρόπο να επωφεληθούν οι πολίτες μας, οι χώρες μας», για να επαναλάβει βέβαια ότι «σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Αυτό να το ξέρουν όλοι (...) Εμείς έχουμε σχέδια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στην Κύπρο. Εχουμε τα σχέδιά μας και θα τα εφαρμόσουμε σε διαφορετικές φάσεις και στάδια. Κάναμε και τις απαραίτητες προσθήκες».
Ο Ακάρ επανήλθε και στο Κυπριακό, και μιλώντας στο δίκτυο «Χαμπέρ Γκλομπάλ» υποστήριξε ότι «από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη» και ότι «δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Εσπευσε δε να τονίσει ξανά ότι «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό», αλλά και ότι «αν προσπαθήσουν να προκαλέσουν τετελεσμένα, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες».
Στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χτες να απαντήσει με ανάρτησή του στα Αγγλικά, ζητώντας από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τον χάρτη που παρουσίασε ο Μπαχτσελί: «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλες "καταβροχθίστηκαν" από την Τουρκία. Ονειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Αλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό».
Ηδη από την Κυριακή πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ χαρακτήριζαν τη δημοσιοποίηση του χάρτη «ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια».
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απογειώνοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, είπε ότι η Τουρκία «επιμένει να προκαλεί με ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο αναθεωρητισμός αποδοκιμάζεται από το σύνολο των δυνάμεων του πλανήτη, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ», αυτούς δηλαδή που έχουν ξεσκίσει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα λαών όπου Γης, ενώ τα σημερινά σχέδιά τους είναι ο καλύτερος «χορηγός» και της τουρκικής επιθετικότητας.
Σημειωτέον, μέχρι αργά χτες δεν είχε καταγραφεί καμία αντίδραση απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις από πλευράς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, Νταγκ Τζόουνς, είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την ανανέωση του στόλου των τουρκικών «F-16», αφού «η κυβέρνηση υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο εσωτερικό των ΗΠΑ συνεχίζεται η συζήτηση για τους όρους συνεργασίας με την Αγκυρα. Ετσι, ο Μαρκ Γουάλας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και νυν γενικός διευθυντής στο «Turkish Democracy Project», και η Μαντελέιν Τζόελσον, εκτελεστική διευθύντρια της ίδιας «δεξαμενής σκέψης», εκτίμησαν ότι «όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν το τελικό βήμα αποκλεισμού της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσαν: «Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ άλλαζαν για να επιτρέψουν την αναστολή των κρατών - μελών μέχρι οι ηγέτες τους να επαναπροσανατολιστούν στις αξίες και στα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των πράξεών του».
Ενώ ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος, θυμίζουμε, την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς να ανακοινωθεί τι συζήτησαν, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μιλώντας ξανά για «διαφορές» και καλώντας σε διάλογο για επίλυση: «Η δική μας θέση ήταν πάντοτε σταθερή. Μπορεί να υπάρχουν συνοριακές διαφορές, συμβαίνει με πολλές χώρες. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθούν και αυτοί δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολεμικών πλοίων, τις παραβιάσεις ή την παρουσίαση "τρελών" χαρτών. Δεν είναι εποικοδομητικός αυτός ο τρόπος. Από όσα μπορώ να διακρίνω, ο Πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα θα συνεχίσει αυτήν την τακτική, η οποία δεν αρμόζει στην καλή γειτονία μεταξύ δύο πλήρων μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο». Εβαλε δηλαδή ουσιαστικά θέμα ...συνιδιοκτησίας και συνδιαχείρισης, με πρόταγμα τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.
Και κατέληξε - δείχνοντας πως στην κυβέρνηση βρίσκει ευήκοα ώτα η προσέγγιση αυτή - ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα σημαντικός εταίρος για εμάς. Οχι μόνο λόγω των αμερικανικών και των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται εδώ, αλλά και λόγω της συναντίληψης. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και οι δικές μας ομάδες έχουν μία κοινή αντίληψη για τον κόσμο. Αν υπάρχει μία διαφορά, τη λύνεις, υπάρχει ένας μηχανισμός και ένα μοντέλο δράσης. Επίσης ήσασταν πάντοτε προετοιμασμένοι να πράξετε το σωστό για την "ομάδα" του ΝΑΤΟ», προαναγγέλλοντας «διευθετήσεις» σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, την ώρα που προεξόφλησε συνέχιση της έντασης και των αντίστοιχων πιέσεων, λέγοντας ότι «τα συμφέροντα» του Ερντογάν «παραμένουν τα ίδια» και ότι «θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου