ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατέφυγε η τουρκική κυβέρνηση, που διά στόματος Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε πάλι ευθέως κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κι ενώ «φουντώνουν» οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, με μοχλό και τη «χρησιμότητα» του καθένα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Ετσι, ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού ειρωνεύτηκε όσους αμφισβητούν τις αντοχές της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Η Τουρκία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"... Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν τον δρόμο τους αναπτυσσόμενοι». Και απευθυνόμενος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, συνέχισε: «Ω Ελληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο, το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Οπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».
Απέναντι στις νέες απειλές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, με τις διπλωματικές πηγές να διαρρέουν χτες πως «στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πέρα από την άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, αποστέλλει άμεσα σχετικές επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον γγ του ΟΗΕ, καθώς και τον γγ του ΝΑΤΟ». Βάζουν δηλαδή τον λύκο να φυλά τα πρόβατα, καθώς αυτοί στους οποίους σπεύδουν να ...παραπονεθούν, βάζουν πάνω απ' όλα τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, στο βωμό της οποίας μπαίνουν για «συζήτηση» ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
Διόλου τυχαία, η «Καθημερινή» δίνει την πληροφορία ότι οι τουρκικές αρχές διαρκώς επισημαίνουν σε «συμμαχικά» πλοία, αεροσκάφη και λοιπές μονάδες που κινούνται στο Αιγαίο ότι δεν μπορούν να προχωρούν σε ασκήσεις δίχως άδεια από την Αγκυρα, αμφισβητώντας ουσιαστικά την αρμοδιότητα της Αθήνας. Ετσι, στις αρχές Αυγούστου οι Τούρκοι προειδοποίησαν «συμμαχική» φρεγάτα του ΝΑΤΟικού στολίσκου SNMG-2 που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη απονήωση του οργανικού ελικοπτέρου της για άσκηση στα Ψαρά και σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» ο κυβερνήτης της «συμμαχικής» φρεγάτας «αναγκάστηκε να δώσει εντολή για διακοπή της άσκησης, προκειμένου να μην εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τις τουρκικές αρχές».
Σημειωτέον, προηγήθηκε το Σάββατο ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις τέτοιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπου τονιζόταν ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών. Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο», προσέθετε η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια να φανεί το καλό παιδί του ευρωατλαντισμού στην περιοχή. «Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», κατέληγε διεκδικώντας ξανά τα εύσημα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του για την αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις. Κατά βάση το τσεχικό ΥΠΕΞ με ανάρτησή του αναφέρει ότι «ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι να προωθήσει τον διάλογο ΕΕ - Τουρκίας», και υπό αυτή την έννοια δεν ...βοηθούν οι τουρκικές δηλώσεις.
Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, έκανε λόγο για δηλώσεις - «πηγή μεγάλης ανησυχίας» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο». Ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει πάλι άμεση επιστροφή στο τραπέζι των παζαριών, ώστε να «τρέξουν» διευθετήσεις ευνοϊκές για τις ευρύτερες ισορροπίες απέναντι σε Ρωσία και Κίνα στην περιοχή. «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε, αναφέροντας ανέξοδα και ότι «η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».
Αλλά και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει της επίσκεψής της στην Κύπρο (9/9), αφού έσπευσε να τονίσει ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου είναι σημαντικές» γιατί «φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια Ενέργειας. Τα νέα αυτά είναι υποσχόμενα, τη στιγμή που χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές Ενέργειας», συμπλήρωσε: «Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».
Ολα αυτά ενώ χτες έφτασε στην Τουρκία και η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά, με στόχο - όπως είπε - να την ενθαρρύνει να συνεχίσει τις «θετικές» της ενέργειες στον πόλεμο στην Ουκρανία και να «παραμείνει συνεπής απέναντι στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών».
Πριν την αναχώρησή της για την περιοχή μας, η Κολονά ανέφερε πως η Τουρκία «έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή» και ισχυρίστηκε ότι «μερικές φορές παίζει θετικό ρόλο», γι' αυτό «πρέπει να την ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει συνεπής με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών». Σχολιάζοντας δε το γεγονός ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, είπε ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις δεν χρησιμοποιούνται ως βάση για την καταστρατήγηση των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας», εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «λειτουργούν και θα έχουν όλο και περισσότερα αποτελέσματα», αλλά και ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές κυρώσεων, ιδιαίτερα εξατομικευμένες».
Σήμερα, η Κολονά αναμένεται και στην Αθήνα, όπου με τον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια θα συζητήσει για «τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί ότι το Σαββατοκύριακο τουρκικό πολεμικό πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ, για πρώτη φορά από το 2010. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις η φρεγάτα «TCG Kemalreis» ελλιμενίστηκε στο πλαίσιο διαλείμματος από «ΝΑΤΟικές δραστηριότητες» και αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα Τρίτη.
Στο μεταξύ, σε 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μία εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου