Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται εδώ και μέρες οι αγορές κρατικών ομολόγων και οι αποδόσεις, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού των χωρών να έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Οι εκτιμήσεις για δραστική αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, οι εκτιμήσεις για ύφεση και βέβαια οι εξελίξεις στα ενεργειακά και τον πόλεμο έχουν αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς χτες να σπάσει και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στο 5,036%.
Σε τροχιά απογείωσης και οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει σκαρφαλώσει στο 2,346% και του γαλλικού έχει φτάσει μία ανάσα από το 3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Την ίδια ώρα, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.Με φόντο αυτά, και στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους ομίλους για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», με διαρροές του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνει ότι το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων είναι αρκετό ώστε να αποφύγει την έξοδο στις αγορές για δανεισμό. Σύμφωνα με τις διαρροές, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους θα ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η κυβέρνηση μνημονεύει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων. Η αίτηση για το πακέτο που θα κατευθυνθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, αναμένεται σήμερα Παρασκευή. Προϋπόθεση γι' αυτό ήταν τα 25 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα νομοσχέδια για τη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι πράσινες μπίζνες, το αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς. Θα είναι η πρώτη υπό καθεστώς «απλής εποπτείας» - με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ - ώστε τον προσεχή Νοέμβριο να δημοσιευθεί η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα ανάψει το «πράσινο φως» για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου την εκταμίευση τη τελευταίας δόσεως βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι 22 αντεργατικές δεσμεύσεις αφορούν μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την απονομή της δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.
Στο μεταξύ, απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα των 15 κρατών - μελών της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφού, όπως προκύπτει, κυριάρχησε τελικά η άποψη της Γερμανίας που από την πρώτη στιγμή στέκεται αντίθετη στη λήψη μέτρων που αλλοιώνουν... την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με κοινή επιστολή τους προς την Επιτροπή ζητούν να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών στις αγορές φυσικού αερίου στις συναλλαγές χονδρικής από όλους τους προμηθευτές, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί η άνοδος των τιμών.
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει το περιοδικό «Politico» η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη πρόταση στο κείμενο προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των ενστάσεων που εγέρθηκαν ενάντια στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ήταν και το επιχείρημα ότι επιβολή πλαφόν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμών και στη συνέχεια σε αύξηση της κατανάλωσης και ελλείψεις στην αγορά, ενώ το ζητούμενο είναι η μείωση της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα...
Αντί αυτής της πρότασης η Επιτροπή φέρεται έτοιμη να προτείνει μία μέθοδο κοινών αγορών φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη, δίχως να γίνει σαφές κάτι περισσότερο. Η Επιτροπή φαίνεται επίσης να προσανατολίζεται στην επιβολή λήψης μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού πάνω στους γνωστούς άξονες που έχουν ήδη χαραχθεί, όπως με αξιοποίηση μέρους των υψηλών κερδών των εταιρειών που παράγουν ρεύμα από ορυκτά καύσιμα, ώστε να στηριχτούν άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και συνολικά οι στόχοι της «πράσινης» μετάβασης, όπως και τα προγράμματα επιδοματικής στήριξης των καταναλωτών που πληρώνουν οι ίδιοι από την άλλη τσέπη. Επίσης παραμένει ο στόχος για την ενίσχυση των αποθηκευτικών ικανοτήτων σε φυσικό αέριο, για περαιτέρω επενδύσεις στις ΑΠΕ και προγράμματα «εξοικονόμησης Ενέργειας» και φυσικά για σημαντική μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, με τα λαϊκά σπίτια και κρίσιμες υποδομές στον «πάγο», ώστε να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά και να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου