Πανάκριβα θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά το φετινό γιορτινό τραπέζι και τα δώρα των παιδιών τους, αλλά τουλάχιστον, όταν τα αγοράζουν, το σηματάκι στο προϊόν θα έχει πάνω τον Αη Βασίλη για να φτιάχνει τη διάθεση από το σοκ των τιμών. Αυτά τα φαιδρά περί «καλαθιού του Αη Βασίλη» προκύπτουν από όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση και αφορούν το «καλάθι» με τα χριστουγεννιάτικα, αντίστοιχο με το «καλάθι» - καπαμά «του νοικοκυριού».
Την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός αποθεώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» επειδή η τιμή των προϊόντων... παραμένει σταθερή, δηλαδή στα ύψη σε σχέση με πέρυσι, με ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμα και το 60 και 70%, το 83% δηλώνει ότι θα μειώσει την κατανάλωση Ενέργειας και την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.
Η κυβέρνηση με θράσος παρουσιάζει μια μαγική εικόνα και μάλιστα χαρακτηρίζει «μιζέρια» το γεγονός ότι παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης η ακρίβεια. Θα προτιμούσε μάλλον να αναπαράγονται τα προπαγανδιστικά ραβασάκια, όπως χτες, που έκαναν λόγο για μειώσεις έως και 30% στη μέση τιμή στο «καλάθι του νοικοκυριού», την ίδια ώρα που οι καταναλωτές «κόβουν» διαρκώς από τα βασικά προϊόντα, τα οποία αναμένεται να πάρουν και νέες ανατιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Επιπλέον, μετά το ξεστοκάρισμα των σουπερμαρκετάδων, θα ακολουθήσει και το ξεστοκάρισμα σε εξειδικευμένες αλυσίδες παιχνιδιών και καταστήματα λιανικής που διαθέτουν εποχιακά προϊόντα. Το «καλάθι» παιχνιδιών που θα ισχύσει από 14/12 έως 11/1 - σύμφωνα με το υπουργείο - «θα έχει στόχο τη συγκράτηση στις τιμές των προϊόντων και την αποφυγή περαιτέρω ανατιμήσεων». Πάντως, αυτό που ισχύει με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων είτε απλά έμεινε σταθερή είτε αυξήθηκε, με μόλις το 1/3 να εμφανίζει μια σχετική μείωση που δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στο «καλάθι».
Εκεί βέβαια που το υπουργείο το απογείωσε ήταν το επιχείρημά του γιατί δεν μπήκαν στο εορταστικό καλάθι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. «Δεν έγινε», λέει, «για να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία». Το ότι τα λαϊκά νοικοκυριά κυρίως αυτά τα προϊόντα καταναλώνουν αυτές τις μέρες, το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους...
Στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανάπτυξη έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, μέσω των οποίων επιβεβαιώνεται ότι αυτά για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το αποτέλεσμα της φοροαφαίμαξης του λαού. Αναφέρεται στα στοιχεία: «Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο του χρόνου οφείλεται στην αύξηση κατά 3,6% στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη». Δηλαδή, από την υπέρογκη αύξηση του φόρου που πληρώνει ο λαός ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων και για λιγότερες αγορές.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 2,8% υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης το γ' τρίμηνο του 2022 «αφού η κορύφωση της τουριστικής περιόδου συνέπεσε χρονικά με τα ιστορικά υψηλά των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο που αύξησαν υπερβολικά την αξία των εισαγωγών παρά τη δυναμική αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης».
Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα κάτω και την ανάπτυξη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του έτους. Συγκεκριμένα, με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου αναθεωρήθηκε στο 7,9% από 8% και του δεύτερου τριμήνου στο 7,1% από 7,7% της προηγούμενης εκτίμησης που έγινε τον Σεπτέμβρη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη διαμορφώνεται στο 5,9% από 7,8% που ήταν με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις.
Στο μεταξύ, πρακτικά στασιμότητα καταγράφει το ΑΕΠ κατά το γ΄ τρίμηνο στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με αύξηση στο 0,3%, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η αντίστοιχη αύξηση ανήλθε στο 0,4%. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση το δεύτερο τρίμηνο ήταν στο 0,8% για την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,5% στην ΕΕ μετά από +4,2% στη ζώνη του ευρώ και +4,3% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου