Το περίφημο πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου είναι «μια τρύπα στο νερό» για τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε φτηνότερο αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα
Σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις φουντώνουν, με τραγικές επιπτώσεις για τους λαούς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ενώ οι παρασκηνιακές κόντρες και τα παζάρια ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη δίνουν και παίρνουν, τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να θωρακίσουν τους ομίλους της Ενέργειας για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, ή και για να περιορίσουν τις όποιες απώλειες.
Δεν έχουν δηλαδή καμία σχέση με την επίσημη κυβερνητική και ευρωπαϊκή προπαγάνδα, που προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως δήθεν μέτρα ανακούφισης του λαού. Αρχή, μέση και τέλος τους είναι η θωράκιση των μονοπωλιακών συμφερόντων.
Τα μέτρα αυτά είναι: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κοινές αγορές φυσικού αερίου, «παρέμβαση» στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF) με στόχο τον «έλεγχο των τιμών», κατάργηση κάθε περιορισμού για εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ, που μάλιστα συνοδεύεται από ένταση της καταστολής σε βάρος όσων αντιδρούν με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (βλ. σελ. 8 - 9), και τέλος ενίσχυση της «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών, με κοινή χρήση των υποδομών αποθήκευσης και περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Το «κερασάκι» που υπερπροβλήθηκε ως μέτρο που «θα ρίξει» την τιμή στην Ενέργεια είναι το πλαφόν των 180 ευρώ στη χονδρική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου. Ομως αυτό στην πραγματικότητα παγιώνει την «έκρηξη» στην τιμή του έως και 95 ευρώ πάνω από τις τιμές του Δεκέμβρη, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας!
Το πλαφόν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φλεβάρη, εφόσον οι τιμές στο TTF τον επόμενο μήνα ξεπερνούν για τρεις μέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη. Κάτω από προϋποθέσεις και αν δεν συντρέχουν οι «έκτακτες συνθήκες» που θέτει η απόφαση των υπουργών Ενέργειας για την αναστολή του μέτρου, οποιαδήποτε «προσφορά» φυσικού αερίου πάνω από 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα δεν θα γίνεται δεκτή για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου.
Δίπλα στους πανηγυρισμούς, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εξασφάλιση φτηνότερου καυσίμου στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για το κατά πόσο το 2023 η ΕΕ θα καταφέρει να καλύψει τη ζήτηση σε αέριο, αν υπάρξει εκτίναξη της προσφοράς πάνω από το πλαφόν, και με δεδομένη την ένδεια σε νέες πηγές μετά τη διακοπή, σχεδόν, της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είτε το φυσικό αέριο θα αγοραστεί σε όποια τιμή το προσφέρουν οι προμηθευτές, είτε οι ελλείψεις θα αυξήσουν τη λιανική τιμή του καυσίμου και της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην κατανάλωση, με ακόμα χειρότερες συνέπειες για τους λαούς.
Είναι φανερό λοιπόν ότι ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προπαγανδιστικές «δεσμεύσεις», τη «λύση» θα δώσει για άλλη μια φορά η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, που δεν θίγεται στο ελάχιστο από την κρατική - ευρωπαϊκή παρέμβαση με την επιβολή του πλαφόν και σε όλα τα σενάρια λειτουργεί σε βάρος του λαού.
Εκεί βρίσκεται άλλωστε και η αιτία για τις πανάκριβες τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα που ανακοινωνόταν το πλαφόν από τις Βρυξέλλες, υποτίθεται για την αποσυμπίεση του κόστους της Ενέργειας, οι πάροχοι στην Ελλάδα ανακοίνωναν αύξηση στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατώρα κατά 25% - 30%, δείχνοντας πόση «αξία» έχουν τα μέτρα αυτά και οι συμβιβασμοί στο πλαίσιο της ΕΕ για τα λαϊκά νοικοκυριά, που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα το ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Σημειώνουμε τέλος ότι ανεξάρτητα από τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, οι τιμές λιανικής του ρεύματος διαμορφώνονται στο γνωστό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου τα μονοπώλια - παραγωγοί μπορούν να δηλώνουν τιμές διάθεσης μέχρι και 3.000 ευρώ/MWh!
Απότοκο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» ήταν και είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, που χρυσοπλήρωσε και συνεχίζει να χρυσοπληρώνει - με άλλο τρόπο - ο λαός. Αλλωστε, η ρήτρα προϋπήρχε στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων και στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021, λόγω της «πράσινης μετάβασης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου