«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
Διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας επισκέφθηκε την Καβάλα και την Ξάνθη, μίλησε σε συγκέντρωση της ΝΔ στην Κομοτηνή, ενώ παρευρέθηκε και στην τελετή έναρξης υλοποίησης της «Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», που αποτελεί σύμπραξη τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της «Damco Energy» του ομίλου Κοπελούζου.Επίσης, ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε την Παρασκευή μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης και στην εκδήλωση παρουσίασης του «Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην Κομοτηνή, όπου εξήγγειλε «περισσότερα από 360 έργα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030», έργα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που υλοποιούνται στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σχολιάζει πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την περιοδεία του πρωθυπουργού, αφού το σύνολο των εξαγγελιών αφορά τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, σημειώνει πως «από τα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, για τις άμεσες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες προβλέπεται περίπου το 4% και συγκεκριμένα:
- Το 1,05% για την Παιδεία. (...) Από τα ελάχιστα αυτά κονδύλια η μεγάλη μερίδα θα απορροφηθεί από την πανεπιστημιακή έρευνα, σύμφωνα με τις επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων με τους οποίους συμπράττει το ΔΠΘ.
- Το 1,18% για παρεμβάσεις στον τομέα του Πολιτισμού, στην πλειοψηφία τους έργα που συνδέονται με τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
- Το 2,12% για τη Δημόσια Υγεία (αναβάθμιση κτιρίων νοσοκομείων), ενώ για την Πολιτική Προστασία ο λαός δεν έχει να περιμένει (ούτε έως το 2030!) κάποιο αντιπλημμυρικό έργο, κάποια υποδομή αντιπυρικής ή αντισεισμικής προστασίας - και ας "καπνίζουν" ακόμα τα αποκαΐδια του Παπίκιου Ορους και της Δαδιάς - αλλά θα δει να δημιουργείται "περιφερειακό κέντρο πολιτικής προστασίας στην Κομοτηνή" και νέα Αστυνομική Διεύθυνση στην Αλεξανδρούπολη!».
«Για το υπόλοιπο 96% των 6,8 δισ., ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 3 ομιλίες και 1 συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να πείσει ότι από τα "εμβληματικά" αυτά έργα δήθεν θα βγουν όλοι ωφελημένοι», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως οι 800 εργαζόμενοι ωστόσο που θα δουλέψουν στην κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη γνωρίζουν ότι θα είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις και με ημερομηνία λήξης το 2025, με εντατικοποίηση και πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την εμπειρία του ΤΑΠ, αλλά και τις μόλις 100 θέσεις εργασίας στον σταθμό κατά τη λειτουργία του.
Οσον αφορά τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα, η ανακοίνωση σημειώνει πως αφορούν τις προτεραιότητες των ομίλων στον κλάδο των μεταφορών. Για αυτό επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες χαράξεις (διασύνδεση λιμανιών Βόρειας Ελλάδας - Βουλγαρίας, παράκαμψη του Βοσπόρου), για αυτό προκρίνεται η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, την ώρα που οι τιμές των εισιτηρίων θα συνεχίσουν να εκτοξεύονται για τον λαό. Για αυτό σχεδιάζονται οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας.
Μάλιστα, η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης σχολιάζει πως μπορεί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός να διαφοροποιήθηκαν έργα όπως η Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης και η εκβάθυνση του λιμανιού από την αξιοποίηση της «Σούδας του Βορρά» από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όμως «επί της ουσίας αυτόν τον ρόλο θα παίζει, αφού όλες οι υποδομές (λιμάνι, σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο, στρατόπεδο "Γιαννούλη") βρίσκονται στην υπηρεσία των μακελάρηδων και για αυτόν τον λόγο η Αλεξανδρούπολη και ολόκληρη η περιοχή καθίσταται στόχος αντιποίνων από αντίπαλα στρατόπεδα».
Τέλος, η ανακοίνωση σχολιάζει την αναφορά του πρωθυπουργού στη «διπλή ιδιότητα του Ελληνα και του Ευρωπαίου πολίτη» για τη μουσουλμανική μειονότητα, όπου τονίζει πως «δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που αυτή βιώνει, τη μεγάλη φτώχεια και ανεργία που ωθεί τους νέους της μειονότητας στα κάτεργα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, τα 40άρια τμήματα των μειονοτικών σχολείων, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, την παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Υγείας στον ορεινό όγκο Ξάνθης και Ροδόπης. Ούτε φυσικά οι αναφορές στις επιδιώξεις και την πρακτική της τούρκικης αστικής τάξης μπορούν να κρύψουν την πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης, που τμήματά της πότε επιστρατεύουν τον εθνικισμό και πότε τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου