"Δεν έγιναν λάθη πχ στην αντιμετώπιση των Ινδιάνων της Αμερικής η των μαύρων της Αυστραλίας..δεν είναι λάθος ότι μια ισχυρότερη φυλή, υψηλότερης ποιότητας και σοφίας, πήρε την θέση τους"
Πεθαίνει ο ρατσιστής εγκληματίας πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, γεννήθηκε το 1874 στο Ανάκτορο Μπλενχάιμ.Σπούδασε αρχικά στη σχολή Χάρροου και αργότερα στην στρατιωτική ακαδημία. Αξιωματικός του ιππικού από το 1895, παρακολούθησε τον ίδιο χρόνο, ως στρατιωτικός παρατηρητής (απο την πλευρά των αποικιοκρατών), τις εξελίξεις στην Κούβα, που πολεμούσε ενάντια στους Ισπανούς.
Όπως έγραψε το 1896, φοβόταν ότι η Κούβα θα γίνει "μια άλλη μαύρη δημοκρατία" το 1896. Με την λέξη "άλλη" αναφερόταν στην Αϊτή, που ήταν το πρώτο έθνος στη σύγχρονη εποχή που κατήργησε την δουλεία και κυβερνήθηκε απο μαύρους.
Aκολούθησε η Μέση Ανατολή. Στο Αφγανιστάν συμμετείχε στις σφαγές ενάντια στους τοπικούς πληθυσμούς: "Όλοι όσοι αντιστέκονται θα σκοτωθούν" για "να αναγνωρίσουν την ανωτερότητα της (λευκής) φυλής".
Έγραφε με ενθουσιασμό για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα: "Προχωρήσαμε συστηματικά, χωριό ανά χωριό, καταστρέψαμε τα σπίτια, κάψαμε τις καλλιέργειες". Αναζητώντας δημοσιότητα και μετάλλια, έφυγε για την Αφρική. Συμμετείχε στην επέμβαση των Άγγλων στο Σουδάν.
Στην διάρκεια του δευτέρου πολέμου των Μπόερς μεταξύ των Βρετανών ιμπεριαλιστών και των Ολλανδών αποίκων, βρέθηκε στην Ν.Αφρική σαν πολεμικός ανταποκριτής. Αιχμαλωτίστηκε αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Το 1900,εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Συνέχιζε να υπερασπίζεται ρατσιστικές απόψεις μέσα στο κοινοβούλιο και έδωσε μάχη για να μην αποκτήσουν οι μαύροι δικαίωμα δικαίωμα ψήφου στην Ν.Αφρική (στο όνομα της "αυτοδιοίκησης" των λευκών).
Γρήγορα, άρχισε να αναλαμβάνει διοικητικές και υπουργικές θέσεις. Aπο αυτές τις θέσεις είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, πολλά απο τα οποία ήταν δική του έμπνευση.
Φανατικός πολέμιος κάθε αγώνα του Ιρλανδικού λαού για ανεξαρτησία, οργάνωσε το 1920 τα ένοπλα αποσπάσματα των δολοφόνων "Black and Tans". Το σώμα αποτελείτο από πρώην μισθοφόρους, πρώην κατάδικους και αργόσχολους μέθυσους, που πληρώνονταν τα διπλά από όσα έπαιρναν οι τακτικοί στρατιώτες και είχαν δωρεάν κατάλυμα και σίτιση και εξουσία για να δολοφονούν και να τρομοκρατούν. Ακολούθησε νέο κύμα βίας και εγκλημάτων στην Ιρλανδία.
Ήταν οπαδός της χρήσης τοξικών αερίων και χρησιμοποίησε αυτή την τακτική ενάντια στους "απολίτιστους"και τον επαναστατημένο λαό της Ρωσίας και τους Μπολσεβίκους το 1919, βομβαρδίζοντας ολόκληρες περιοχές με δηλητηριώδη αέρια.
Οργάνωσε βομβαρδισμούς άμαχου πληθυσμού (Κούρδων, Ιρακινών κ.α)στην Μέση Ανατολή την δεκαετία του 1920.
Ήταν επίσης οπαδός της χρήσης του στρατού (μαζί με την αστυνομία) ενάντια στα συνδικάτα και τους αγώνες.
Όταν άρχισε να ανεβαίνει ο φασισμός, δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τον Μουσολίνι:"αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη μου την καρδιά μαζί σας στην μάχη ενάντια στον λενινισμό"έλεγε σε ομιλία του στην φασιστική Ιταλία το 1927.
Στον Ισπανικό εμφύλιο, όχι μόνο δικαιολογούσε την την υποστήριξη του Χίτλερ στον Φράνκο ως αναγκαία ενάντια στους "κόκκινους"αλλά τον Αύγουστο του 1936,αμέσως μετά το πραξικόπημα του Φράνκο αποκαλούσε τους εργάτες αντιφασίστες και δημοκρατικούς "φτωχό και οπισθοδρομικό προλεταριάτο που απαιτεί ανατροπή της Εκκλησίας, του κράτους
και της ιδιοκτησίας και την εγκαινίαση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος" και τους φασίστες "πατριωτικές, θρησκευτικές και αστικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του στρατού..που προχωρούν για να αποκαταστήσουν την τάξη με μια στρατιωτική δικτατορία".
Η επεκτατικότητα του Χίτλερ ανάγκασε τον Τσώρτσιλ να απαντήσει, όχι απο κάποιον "αντιφασισμό" αλλά για να διαφυλάξει τα Βρετανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Στον πόλεμο, συνέχισε τις ίδιες ιμπεριαλιστικές τακτικές. Όταν οι ιαπωνικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βιρμανία, το 1942, η κυβέρνηση, ακολούθησε πολιτική καμένης γης στις αποικίες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό. Χωράφια και αποθήκες εξολοθρεύτηκαν,ζωτικής σημασίας υποδομές(όπως γαίες και συστήματα ύδρευσης) καταστράφηκαν και διαλύθηκαν όλα τα δίκτυα μεταφοράς αγροτικών προιόντων.
Ακολούθησε ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο "Λιμός της Βεγγάλης": Οι κυβερνήτες διαφόρων περιοχών, σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, αρνούνταν να παράσχουν τρόφιμα στον κόσμο.Προτιμούσαν να εφοδιάσουν τον βρετανικό στρατό, όπως ήταν η ρητή εντολή. Η διαταγή δεν άλλαξε ούτε όταν ο κόσμος άρχισε να πεθαίνει απο την πείνα.
Στην Βεγγάλη, ο Τσώρτσιλ δολοφόνησε 2-3 εκατομμύρια Ινδούς. Όταν οι εκκλήσεις για βοήθεια έφτασαν στον Τσώρτσιλ, απάντησε ότι φταίνε οι Ινδοί γιατί "γονιμοποιούνται σαν τα κουνέλια".
Στο τέλος του πολέμου ο Τσώρτσιλ, μαζί με το Βρετανικό επιτελείο, οργάνωσαν σχέδιο μαζικών δολοφονιών και καταστροφών πόλεων και υποδομών στην Γερμανία (και σε περιοχές που προέλαυναν οι Σοβιετικοί), πολλές φορές χωρίς να θίγονται στρατιωτικοί στόχοι των ναζί. Aκολούθησαν αμέτρητα θύματα και καταστροφές.
Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ο Τσώρτσιλ, οι Βρετανοί και η Ελληνική αστική τάξη οργάνωσαν τις σφαγές στα Δεκεμβριανά της Αθήνας το 1944.
Ο Τσώρτσιλ χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια φράση "Σιδηρούν Παραπέτασμα" (που είχε χρησιμοπιήσει πρώτος ο αρχιναζί Γκαίμπελς, λίγες ημέρες πριν από το τέλος του Γ’ Ράιχ), σε διάλεξη του στις ΗΠΑ στις 5 Μαρτίου 1946, ανοίγοντας τον δρόμο (μαζί με τις ΗΠΑ) για τον αντικομμουνισμό, τον ψυχρό πόλεμο και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Υποστήριξε μαχητικά τις ΗΠΑ για τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, άλλο ένα απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας. Μάλιστα, έλεγε στις ΗΠΑ ότι θα έπρεπε να ρίξουν ατομική βόμβα και στην Σοβιετική Ένωση.
Τα εγκλημάτα συνεχίστηκαν. Η πολιτική του Τσώρτσιλ οδήγησε σε διαμελισμό την Ινδία το 1947 (2.5 εκατομμύρια νεκροί/12.5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
To 1952,προχώρησε σε επέμβαση ενάντια στον λαό της Κένυας. 150.000 οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα σχολεία έκλεισαν, ακολούθησε τρομοκρατία κατά του άμαχου πληθυσμού.
Το 1953 ανέτρεψε,με πραξικόπημα,την εκλεγμένη κυβέρνηση της Γουιάνα, που είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εθνικοποιήσεων.
Την ίδια χρονιά, ενορχήστρωσε, μαζί με τις ΗΠΑ, την ανατροπή του Ιρανού Πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέγκ γιατί είχε εθνικοποιήσει την πετρελαιοβιομηχανία της χώρας(που είχαν αρπάξει οι Βρετανοί):Περιέγραψε το πραξικόπημα ως την "καλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει μετά τον πόλεμο".
Ο Τσώρτσιλ πέθανε 24 Ιανουαρίου 1965, σε ηλικία 91 ετών. Όταν έγινε η κηδεία του, 30 Ιανουαρίου 1965, χαμήλωσαν οι γερανοί όταν πέρναγε το φέρετρο απο τον Τάμεση. Το θέαμα προβλήθηκε τότε ως μοναδική στιγμή αποθέωσης ενός μεγάλου ηγέτη από τον λαό του.
Όπως αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, σε αφιέρωμα που έκανε το BBC στην 50η επέτειο θανάτου του,στην κηδεία του Τσώρτσιλ, το κράτος και η κυβέρνηση αναγκάστηκαν να πληρώσουν έξτρα τους λιμενεργάτες για να κατέβουν οι γερανοί,αφού ήταν Σάββατο και οι εργάτες"δεν συμπαθούσαν τον Τσώρτσιλ"που σε όλη την ζωή του ήταν αντίπαλος των εργατών που αγωνίζονταν.
Στις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αγγλία το 2020, οι αρχές αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν το άγαλμα του σε μεταλλικό κουτί.Η ιστορία του Τσώρτσιλ είναι η ιστορία του ιμπεριαλισμού, του αντικομμουνισμού,του ρατσισμού. Ιστορία που συνεχίζεται,μέχρι σήμερα.
Πηγές: "Churchill's policies contributed to 1943 Bengal famine", Guardian, "Οταν ο Τσόρτσιλ κήρυξε τον Ψυχρό Πόλεμο", Βήμα, "The crimes of Winston Churchill", "Churchillarchive", letter to Clementine Churchill (6th January, 1927), Winston Churchill, The Evening Standard (10th August, 1936), W.Churchill, "Churchill: The Nation's Farewell", BBC, The Evening Standard (17 September 1937), Winston Churchill, "How Winston Churchill discussed dropping nuclear bombs on Russia in 1951", The Sunday Times, "Churchill "charmed" by Mussolini", The New York Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου