«Διαρροές» και «πληροφορίες» σε δυτικά ΜΜΕ ενοχοποιούν «ουκρανική ομάδα»
Ξανάρχεται στην επιφάνεια η αντιπαράθεση για την ανατίναξη των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2 που καταλήγουν στη Γερμανία, μέσα από μια σειρά «διαρροών» και «πληροφοριών» σε δυτικά ΜΜΕ που ενοχοποιούν «ουκρανική ομάδα».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατάγγελλε όλο το προηγούμενο διάστημα εμπλοκή των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και απόπειρα συγκάλυψης.
Το δε ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς, «έδειχνε» στην κατεύθυνση της Ρωσίας και προανήγγειλε στρατιωτικά μέτρα στο όνομα της ενίσχυσης της φύλαξης κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών.
Τόσο το σαμποτάζ στους αγωγούς, όσο και συνολικά η Ενέργεια αποτελούν σοβαρό «κρίκο» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται σε τροχιά στρατιωτικής και πολιτικής κλιμάκωσης.
Σε ένα τέτοιο φόντο από διάφορα «κέντρα» στις ΗΠΑ και τη Βρετανία διαρρέονται τις τελευταίες μέρες στον Τύπο «πληροφορίες» σχετικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους δύο ρωσικούς αγωγούς.
Χτες, η βρετανική εφημερίδα «The Times» έγραψε ότι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών ήταν ένας Ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση του Β. Ζελένσκι.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η οργάνωση των δολιοφθορών ήταν «ιδιωτική πρωτοβουλία» του εν λόγω Ουκρανού, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου...
Οι «Times» επισημαίνουν ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τον Ουκρανό που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για να μην προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας εν μέσω διαπραγματεύσεων για παροχή όπλων στο Κίεβο.
Προχτές, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» απέδωσε επίσης το σαμποτάζ σε «μια φιλο-ουκρανική ομάδα», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Ζελένσκι ή Ουκρανοί αξιωματούχοι εμπλέκονται ή γνώριζαν. Επικαλέστηκε δε πηγές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Επίσης προχτές, η γερμανική «Die Zeit» ισχυρίστηκε ότι το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση δολιοφθοράς στους αγωγούς είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.
Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική «δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια».
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «χρησιμοποιούν την τακτική των ελεγχόμενων διαρροών στο θέμα των εκρήξεων στο "Nord Stream" σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουν μια ατζέντα που τους ταιριάζει, αλλά η αλήθεια θα βγει στο φως», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, επαναφέροντας το αίτημα για διεθνή έρευνα με ρωσική συμμετοχή σχετικά με τις εκρήξεις.
Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπ. Πιστόριους, συνέστησε χτες «να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα».
«Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο συμπεριλαμβάνεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πιστόριους.
«Οι πιθανότητες για το ένα ή το άλλο είναι εξίσου υψηλές», πρόσθεσε. Ο Πιστόριους έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Στοκχόλμη, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ.
Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των ερευνών της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας δεν έχουν δημοσιευτεί.
Ενα πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς στους αγωγούς «Nord Stream» ερευνήθηκε τον Γενάρη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, ανακοίνωσε χτες η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς.
«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται», πρόσθεσε η Εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα η επιχείρηση δολιοφθοράς να οργανώθηκε από κάποιο κράτος».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Zeit» και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και SWR, το πλοίο νοίκιασε εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία «φαίνεται να ανήκει σε δύο Ουκρανούς». Για την ενοικίαση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια.
Το πλοίο αναχώρησε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο δανέζικο νησί Κρίστιανσε.
«Αν και στοιχεία οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν ποιος έδωσε την εντολή» για την επιχείρηση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο για το σαμποτάζ πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν, ανέφερε χτες ο γγ του NATO, Γ. Στόλτενμπεργκ. «Εκείνο που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι υπήρξε επίθεση στους αγωγούς "Nord Stream", χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος βρίσκεται πίσω τους», πρόσθεσε.
Ενα σχέδιο αγοράς 1 εκατ. οβίδων πυροβολικού για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επεξεργάζεται η ΕΕ και μάλιστα ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί με έως και 4 δισ. ευρώ από τον «ιδρώτα» των εργαζομένων στην Ευρώπη, για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής ένωσης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ, συμμετέχοντας στη σύνοδο στη Στοκχόλμη, να υποστηρίξουν το σχέδιο αγοράς 1 εκατ. οβίδων πυροβολικού 155 χιλιοστών αυτόν τον χρόνο και δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως 90.000 - 100.000 τέτοιες οβίδες τον μήνα.
Η χρήση οβίδων από την Ουκρανία υπερβαίνει τις παραγωγικές ικανότητες των συμμάχων της, έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι, προκαλώντας νέα αναζήτηση πυρομαχικών και τρόπων για την αύξηση της παραγωγής τους.
«Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, στο πλευρό του Εσθονού ομολόγου του, Χ. Πεβκούρ.
Μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την από κοινού παροχή πυρομαχικών, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά τα παζάρια για το μέγεθός της, το κόστος, τον τρόπο πληρωμής και τον τρόπο λειτουργίας του σχεδίου.
Ο Πεβκούρ δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν επιπλέον χρήματα για την πρωτοβουλία, αντί να χρησιμοποιήσουν τους πόρους που ήδη έχουν προβλεφθεί για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε φρέσκο χρήμα και το χρειαζόμαστε γρήγορα», είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, πρότεινε σχέδιο βάσει του οποίου θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού ταμείου «European Peace Facility».
Για την κάλυψη των αναγκών του Κιέβου, ο Μπορέλ έχει προτείνει να δοθεί υψηλότερο ποσοστό ανταπόδοσης από το ταμείο Peace Facility προς τις χώρες που στέλνουν πυρομαχικά από τα δικά τους στοκ στην Ουκρανία, εκτιμώμενου κόστους 1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι οι χτεσινές συνομιλίες στη Στοκχόλμη για την εξεύρεση νέων πόρων είναι «ορθές και αναγκαίες», όμως προειδοποίησε ότι η «αμυντική» βιομηχανία θα χρειαστεί χρόνο. «Το ότι δίνουμε περισσότερες παραγγελίες δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα πυρομαχικά. Πρέπει να παραχθούν πριν αποσταλούν», είπε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τις «προοπτικές για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν κυρίως τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο Μακρόν έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις κυρίως από την Ουκρανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν πρόωρο να γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προχτές «επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να προσφέρουν στην Ουκρανία την απαραίτητη στρατιωτική στήριξη, για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα».
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στην αμερικανική βιομηχανική πολιτική - δηλαδή τα τεράστια πακέτα κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής παραγωγής στις ΗΠΑ - την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικά επιθετική» έναντι της Ευρώπης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στο τέλος του 2022.
Παράλληλα μίλησαν για τη «συνεργασία τους» στην «περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού», καθώς και «τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Κίνας εις βάρος της διεθνούς τάξης», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου