Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε σήμερα στο Πεκίνο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι σχέσεις με την Κίνα υπό το φόντο του αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ και ενώ εντείνονται διεργασίες στην ΕΕ για τις σχέσεις με το Πεκίνο.
Ο ιμπεριαλιστικός στην Ουκρανία, βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν αύριο, Πέμπτη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.
Κατά την άφιξή του στο Πεκίνο ο Μακρόν είπε πως η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (...). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα, της οποίας χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο θάρρος» έπειτα από τους μακροχρόνιους περιορισμούς που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19 και ήρθησαν μόλις στα τέλη της περυσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίσθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι κατά συνέπεια «απαραίτητος», δήλωσε.
Η ΕΕ «δεν πρέπει να χωριστεί» από την Κίνα
Σημαντική πλευρά των συνομιλιών θα είναι οι οικονομικές σχέσεις των δυο πλευρών, με δεδομένο ότι πολλά γαλλικά και γενικότερα ευρωενωσιακά μονοπώλια έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα στην Κίνα, ενώ και η Κίνα αποτελεί σημαντικό επενδυτή στην ΕΕ.
Ο Γάλλος ηγέτης θέλησε να αποστασιοποιηθεί από την ανοιχτά συγκρουσιακή προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ έναντι του ασιάτη ανταγωνιστή τους.
«Όλο και περισσότερο ακούμε φωνές να υψώνονται για να εκφράσουν ισχυρή ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Και κατά κάποιο τρόπο για να καταλήξουν σε ένα είδος αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.
«Δεν θέλω να πιστέψω αυτό το σενάριο», τόνισε.
Για να επιδείξει την ενότητα της Ευρώπης σ' αυτή τη θέση περί «δέσμευσης», ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει αύριο, Πέμπτη, σε μία από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σι Τζινπίνγκ.
Έχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της Airbus, της EDF και της Veolia, ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να «χωριστούν» από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό».
«Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά «να δεσμευθούμε βολονταριστικά για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».
«Σημαντικά συμβόλαια θα υπογραφούν» αύριο, Πέμπτη, δήλωσε χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου