Νέο «δόγμα ασφαλείας», ενίσχυση των συνόρων και πυρηνικά όπλα συζήτησαν Πούτιν - Λουκασένκο
Βήμα - βήμα κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, με επέκταση του ΝΑΤΟ μέσα από την ένταξη της Φινλανδίας και με το Κίεβο να επιμένει στην παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ από την άλλη η Ρωσία και η Λευκορωσία προχωρούν τα σχέδια για ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της δεύτερης. Επιπλέον, Μόσχα και Μινσκ θα επεξεργαστούν ένα «δόγμα ασφαλείας» του «Ενωσιακού Κράτους», ανάλογο και με τις «εξωτερικές προκλήσεις».
Το Κρεμλίνο υπεραμύνθηκε χθες της απόφασής του να σταθμεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απορρίπτοντας την κριτική από τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δικαιολόγησε την κίνηση της Μόσχας λέγοντας πως «είναι το ΝΑΤΟ που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι η Ρωσία που φέρνει τις στρατιωτικές της υποδομές προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ». Προχθές ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν συμβαδίζει με την πρόσφατη κοινή της δήλωση με την Κίνα, που ανέφερε ότι οι χώρες δεν πρέπει να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα έξω από τα σύνορά τους.
Η Μόσχα είπε ότι θα παρακολουθεί στενά την όποια στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και θα απαντήσει ανάλογα.
«Η κίνηση αυτή εντείνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά μας (...) και λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας. Και έτσι θα γίνεται κάθε φορά που το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά μας, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ήπειρο», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.
Στο μεταξύ η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προμήθεια ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, γνωστού ως «David's Sling» («Σφεντόνα του Δαβίδ»), με εκτιμώμενο κόστος στα 316 εκατ. ευρώ.
Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο (ο οποίος Τετάρτη και χθες πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα), ήταν μεταξύ άλλων η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας και οι συνέπειες από την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, χθες οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στο Ανώτατο Συμβούλιο του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας.
Απευθυνόμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο, ο Πούτιν τόνισε ότι Ρωσία και Λευκορωσία θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία υπό το φως μιας «δύσκολης διεθνούς κατάστασης», της «αυξανόμενης έντασης» κατά μήκος των εξωτερικών τους συνόρων, των κυρώσεων και του πολέμου πληροφοριών «που έχει εξαπολυθεί εναντίον μας».
Επιπλέον, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο «να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λευκορωσία, ως σύμμαχό μας και ως χώρα με την οποία έχουμε το πιο υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης».
Στο στρατιωτικό σκέλος της «συμμαχίας», έχει δημιουργηθεί «ένα αποτελεσματικό σύστημα Αμυνας και Ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους», είπε ο Λουκασένκο, επισημαίνοντας πως η περιφερειακή ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων και το κοινό περιφερειακό σύστημα αεράμυνας Ρωσίας - Λευκορωσίας «επιχειρούν επιτυχώς».
«Τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων έχουν αυξήσει σημαντικά την προστασία του Ενωσιακού Κράτους από τη διεθνή τρομοκρατία, τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, το λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο Λουκασένκο.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας και Ρωσίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος άλλης χώρας, ο Λουκασένκο είπε δηκτικά ότι «συμφωνεί» και κάλεσε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλα τα πυρηνικά όπλα από 5 ή 6 χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί. Περαιτέρω, ο Λευκορώσος Πρόεδρος απάντησε στη Γαλλία - που είναι πυρηνική δύναμη - ότι «τα πυρηνικά όπλα πρέπει να μαζευτούν σε ένα σωρό και να καταστραφούν, κυριολεκτικά, μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».
Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος είχε κατηγορήσει τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, λέγοντας ότι εμπλέκονται στη σχεδίαση «των τρομοκρατικών επιθέσεων του καθεστώτος του Κιέβου» στο ρωσικό έδαφος, κλιμακώνοντας και μ' αυτό το βήμα την αντιπαράθεση.
«Υπάρχουν όλοι οι λόγοι να ισχυριστεί κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις δολιοφθοράς και τρομοκρατίας», είπε κατά τη συνάντησή του με τον Λουκασένκο.
Αναφερόμενος στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία το φθινόπωρο (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), ο Πούτιν σημείωσε ότι «η κατάσταση παραμένει τεταμένη - το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να διαπράττει σοβαρά εγκλήματα κατά των αμάχων».
Μάλιστα, σε χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής των φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ο Ρώσος Πρόεδρος τον κάλεσε οι στρατιωτικές δυνάμεις να φροντίσουν ώστε οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί «να σταματήσουν μια για πάντα».
Η ανάπτυξη και τα «επιτεύγματα» της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ενσωμάτωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ενωσιακού Κράτους», βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, 28 προγράμματα που αφορούν το σχέδιο ενοποίησης έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι συχνές συναντήσεις των δύο ηγετών «διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας εξέφρασε προχθές την πεποίθηση ότι Μόσχα και Μινσκ θα αντέξουν τις πιέσεις από τη Δύση. «Ορισμένοι ήλπιζαν ή προέβλεπαν ότι θα καταρρέαμε, αλλά δεν καταρρεύσαμε», είπε και διαβεβαίωσε πως «θα τα αντέξουμε όλα».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, το εμπόριο Ρωσίας - Λευκορωσίας αυξήθηκε κατά 12% τον περασμένο χρόνο και είναι «εντυπωσιακό» σε απόλυτες τιμές. «Τα στατιστικά μας δείχνουν στα 45 δισ. δολάρια, τα δικά σας σε σχεδόν 50 δισ. δολάρια», είπε.
Μάλιστα οι δύο Πρόεδροι ισχυρίστηκαν ότι οι δυτικές κυρώσεις στις οικονομίες τους είχαν τελικά «θετική επίδραση».
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που επισκέφτηκε την Πολωνία την Τετάρτη, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολωνική κυβέρνηση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός συνασπισμού «δυτικών» χωρών, πρόθυμων να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικού τύπου στην Ουκρανία. Ηδη η Βαρσοβία στέλνει μαχητικά σοβιετικού τύπου στο Κίεβο.
Σε ομιλία του σε κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας ο Ζελένσκι τόνισε πως «η Ρωσία δεν πρόκειται να νικήσει την Ευρώπη όσο η Ουκρανία και η Πολωνία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης».
Πάντως, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29 (περίπου 30) που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη παραδώσει 8 MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα 6 στο Κίεβο.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη «συμμαχία» των δυο κρατών, ο Ντούντα απένειμε στον Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, πάνω από 8 στους 10 (ποσοστό 82%) Πολωνούς πιστεύουν ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη.
Το Κίεβο ορίζει επισήμως μέχρι στιγμής την «τελική νίκη» ως αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.
Ωστόσο, για πρώτη φορά η ουκρανική κυβέρνηση εμφανίστηκε να «συζητάει» το «μέλλον» της Κριμαίας και έκανε αναφορά σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
«Αν επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μία διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το θέμα», είπε στους «Financial Times» ο Αντρέι Σίμπιχα, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.
Ο ίδιος διευκρίνισε βέβαια ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την οδό της απελευθέρωσης (της Κριμαίας) από τον στρατό μας».
Οπως σημειώνουν οι FT, πρόκειται για την πιο σαφή δήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις από τότε που διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο τον Απρίλη του 2022.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε ο Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Γαλλίας και την «έκκληση» του τελευταίου στο Πεκίνο να συμβάλει στην επανέναρξη «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων.
«Ομως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε ο Ντμ. Πεσκόφ.
Στο μεταξύ, ακόμη ένα επεισόδιο σημειώθηκε σε ρωσικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προχθές το βράδυ ένα μικρό ουκρανικό αεροσκάφος συνετρίβη σε ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία και ο πιλότος του συνελήφθη, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB. Το αεροπλάνο κατέπεσε κοντά στο χωριό Μπουτόφσκ, στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Δεν είναι ακόμη σαφές το ποιος ευθύνεται για το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, ανέφερε χτες η εισαγγελική αρχή της Σουηδίας, η οποία ερευνά το συμβάν.
Πάντως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Mats Ljungqvist, «το πιο βασικό σενάριο» είναι ότι πίσω από τη δολιοφθορά βρίσκεται ομάδα που χρηματοδοτείται από κάποιο κράτος, ενώ μια «ανεξάρτητη ομάδα» θεωρητικά δεν αποκλείεται.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το έγκλημα, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό πιθανόν να είναι δύσκολο λόγω των συνθηκών», σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου