Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

«Πάμε κι όπου βγει» με μπαλώματα και συμπράξεις με ιδιώτες


Με τη μία τραγωδία να διαδέχεται την άλλη και με έναν θάνατο ασθενούς τη βδομάδα μόνο τον τελευταίο μήνα λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές του σμπαραλιασμένου ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τίποτα ως προς την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης ενός ακόμα νευραλγικού τομέα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίθετα, όπως επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση που η ίδια η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν αξιοποιείται για να εντείνει την εμπορευματοποίηση στον χώρο της Υγείας.

Αντί για προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του στόλου, λοιπόν, ώστε να μην πεθαίνουν ασθενείς σε καρότσες και στα πεζοδρόμια, και στο όνομα τάχα της «έκτακτης» προσπάθειας αντιμετώπισης της κατάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και πάλι «μπαλώματα», με αξιοποίηση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος σε «μεικτά πληρώματα», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες βάρδιες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.

Από τη μία δηλαδή δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα του ΕΚΑΒ και από την άλλη, εν μέσω μάλιστα αντιπυρικής περιόδου, φορτώνονται στη ρημαγμένη Πυροσβεστική ακόμα περισσότερα καθήκοντα.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όμως δεν σταματά εκεί, αφού τα μέτρα της περιλαμβάνουν επέκταση της συνεργασίας με ιδιωτικά ασθενοφόρα, με εταιρείες δηλαδή που θα συνεργάζονται με το Δημόσιο, κάτι που ήδη γίνεται για τις λεγόμενες «δευτερογενείς διακομιδές», δηλαδή για εξιτήρια ασθενών και για μεταφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Επίσης, η κυβέρνηση προτάσσει και για τις αεροδιακομιδές τη δημιουργία νέων βάσεων με μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό, όπως και και με τη δασοπυρόσβεση.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το ΕΚΑΒ, με ένα οργανόγραμμα που παραμένει το ίδιο από τη δεκαετία του '80 (!), που ακόμα και με τις ανεπαρκείς προβλέψεις του συνεχίζει να «λειτουργεί» με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, σκόπιμα παραμένει σμπαραλιασμένο. Ετσι, αυτά τα κενά έρχονται να τα «καλύψουν» με το αζημίωτο επιχειρηματικοί όμιλοι, που ήδη άλλωστε αλωνίζουν στις διακομιδές ασθενών, σε ένα «μοντέλο» διαχείρισης που αναμένεται να γενικευτεί συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η προαποφασισμένη αυτή λύση που επιλέγεται μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις είναι αυτή της επιχειρηματικής δράσης, της ίδιας συνταγής δηλαδή που έχει οδηγήσει στο σημερινό χάλι, με το κράτος να αποσύρεται από την ευθύνη του για την επάρκεια σε μέσα και προσωπικό ώστε να σώζεται η ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Υπενθυμίζεται ότι εξίσου επικίνδυνα αποτελέσματα είχε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οποία «επαρκούσαν» το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση ώστε οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο Πυροσβεστικό Σώμα να πιάσουν δουλειά στα ασθενοφόρα.

Οι επιλογές αυτές οδηγούν έναν ακόμα τομέα που έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη ζωή να λειτουργεί αναλόγως με τα επιχειρηματικά πλάνα και τα σχέδια του κάθε ιδιώτη. Δηλαδή περνάει στην ευχέρεια επιχειρηματικών ομίλων το αν θα υπάρχει ή όχι επάρκεια σε μέσα για να μην κινδυνεύουν ασθενείς - επείγοντα περιστατικά.

Μάλιστα η κυβερνητική προπαγάνδα οχυρώνεται πίσω από τη λαθροχειρία ότι ο ασθενής «δεν θα πληρώνει», παρόλο που θα εμπλέκονται οι ιδιώτες. Πρόκειται για ένα ακόμα ανέκδοτο, αφού οι υπηρεσίες αυτές έχουν πληρωθεί διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους μέσα από εισφορές, μέσα από άμεσες και έμμεσες πληρωμές, την άμεση και έμμεση φορολογία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου