Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και όπως κάθε χρόνο, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την Παρασκευή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ό,τι και πέρυσι: «Καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα (...) Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας».
Την ώρα όμως που ο πρωθυπουργός τάζει ...κοσμογονίες, συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και η έλλειψη μεγάλης κλίμακας προληπτικών παρεμβάσεων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Ο πρωθυπουργός μετά τη σχετική σύσκεψη ευχαρίστησε «από καρδιάς (...) τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή» ενώ, σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΠΣ, για άλλη μια χρονιά θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα συμβάντα με 4.547 κενές θέσεις και τις υπόλοιπες κατακερματισμένες σε διάφορες κατηγορίες: Εποχικούς, πενταετείς, επταετείς, μόνιμους. Επίσης, το 85% από τα περίπου 3.500 οχήματα του ΠΣ έχουν ηλικία πάνω από 10ετία, ενώ οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένες κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Αλλα οξυμένα προβλήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος είναι τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας, οι διαχρονικές συνέπειες από τον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή στις δασικές πυρκαγιές (το 1998 με τον ν. 2612), το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής «μας έχει βοηθήσει και ο καιρός και τα πράγματα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι», υπονοώντας τις πιο αυξημένες θερμοκρασίες και ανέμους. Μ' αυτόν τον τρόπο προϊδέασε ποιοι θα είναι οι ...φταίχτες για ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική τού «τρεχάτε ποδαράκια μου και όπου φύγει - φύγει», είπε ότι «έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα» - ο λόγος για το γνωστό μήνυμα του «112», που ανάγει την προστασία σε ατομική ευθύνη για να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες στην πρόληψη. Καταλήγοντας, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα πως «οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις - φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, "Ιανός" - η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν», παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν συνέπειες από τις καταστροφές που προκάλεσε η αποδιάρθρωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας: Εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους, απώλεια περιουσιών, φωτιές και πλημμύρες, αλλά και ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων σε αποκλεισμένους δρόμους τον χειμώνα μετά από μια χιονόπτωση.
Την ώρα λοιπόν που όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έφτασαν οι πρώτοι πυροσβέστες από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, δύναμη που εντάσσεται στον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Η δομή αυτή δεν είναι παρά η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ελλείψεις - που υπάρχουν σε όλες τις χώρες, με ευθύνη των κυβερνήσεων - όχι με ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων σε κάθε χώρα, αλλά με μεταφερόμενους πυροσβέστες τα καλοκαίρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου