Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Την Τρίτη τοποθετήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος η οποία τόνισε ότι η ένταση της κρατικής καταστολής είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση της πολιτικής πρόσκλησης των επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν στην Ελλάδα
Υπενθύμισε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την κρατική καταστολή και ανέφερε ότι είναι υποκριτικό εκ μέρους του, σήμερα, να περιορίζει το ζήτημα μόνο στην κρατική καταστολή και μην αναφέρεται στην εργοδοτική βία και καταστολή.

Δεν θα σας περάσει η κρατική καταστολή και η εργοδοτική βία, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καλέσει τους εργαζόμενους να μη σεβαστούν αντεργατικούς νόμους. Για την επιδίωξη να μπουν περιορισμοί στις διαδηλώσεις στο όνομα των πλειοψηφιών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι μειοψηφία στο σύνολο των ψηφοφόρων και επιπλέον, όπως είπε, πάντα στους δρόμους βγαίνουν λιγότεροι από το σύνολο των εργαζομένων και οι όποιες κατακτήσεις είναι για όλους.

Τόνισε επίσης ότι μόνο το ΚΚΕ μιλάει για την επιστροφή των απωλειών για το λαό και πρόσθεσε ότι οι απώλειες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις απώλειες επί των ονομαστικών μισθών και των συντάξεων, αλλά και λόγω των διαρθρωτικών μέτρων όπως π.χ. στο Ασφαλιστικό με τον ν. Κατρούγκαλου για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το ποσοστό αναπλήρωσης, τα όρια συνταξιοδότησης, τη ρήτρα βιωσιμότητας και το «σπάσιμο» της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική.

Η ομιλία του Γιάννη Γκιόκα

Ο φτωχός να πληρώνει τον φτωχότερο είναι η λογική των αστικών κομμάτων, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, σχολιάζοντας τα περί «μεσαίας τάξης» όπου εντάσσουν ακόμα και φτωχά λαϊκά στρώματα για να δικαιολογήσουν την επίθεση σε βάρος τους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι υπάρχει πλήθος αποδείξεων για την αντιλαϊκότητα του νέου κρατικού προϋπολογισμού που είναι συνέχεια εκείνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι τα οφέλη είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν κατά 446 εκατ. ευρώ μειωμένη τη φορολογία τους. Πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων, αλλά αντίθετα μεγαλώνει η ψαλίδα των ταξικών ανισοτήτων.

Σχολιάζοντας τα περί ανάπτυξης και ποιος έχει οφέλη, έφερε το παράδειγμα στην αγορά ακινήτων για την αναθέρμανση της οποίας η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Σημείωσε ότι υπάρχει από επιχειρήσεις τεράστια συγκέντρωση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ για τις λαϊκές οικογένειες υπάρχει εκτίναξη των ενοικίων.

Υπογράμμισε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ που πάντα έλεγε ότι είναι ψευδεπίγραφος ο «εθνικός στόχος» της καπιταλιστικής ανάπτυξης διότι αποδεικνύεται πως είναι στόχος του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι επανέρχεται η καραμέλα περί «εθνικής ομοψυχίας» με αφορμή τα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι είναι ψευδεπίγραφος ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση στο αμερικανοΝΑΤΟικό άρμα που τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου» και ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα.

Η ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου

Το περίσσιο θράσος που επιδεικνύει η κυβέρνηση, μεταβιβάζοντας στους εργαζόμενους του μετρό τα τεράστια προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ  Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Αλήθεια κ. πρωθυπουργέ. Φταίνε οι εργαζόμενοι που με βάση το οργανόγραμμα του Μετρό υπάρχουν ελλείψεις εκατοντάδων οδηγών, τεχνικών και εργατών γραμμής; Φταίνε οι εργαζόμενοι που στο μετρό πάνω από το 50% των συρμών παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών;», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Μάλιστα υπενθύμισε πως αυτός ο συνδυασμός λίγων συρμών και ελλείψεων σε εργαζόμενους, έχει περιορίσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να πέφτει μέχρι και ξύλο από τους επιβάτες που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε κάποιο βαγόνι του μετρό. «Και φταίνε οι εργαζόμενοι για αυτό το πράγμα, που ταλαιπωρείται ο κόσμος και έχετε μετατρέψει τους συρμούς του μετρό σε σαρδελοβαγόνια;», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε πως ο πραγματικός στόχος αυτής της επίθεσης που εξαπέλυσαν με πολύ θράσος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μεταφορών είναι να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Στο στόχαστρο σας είναι το δικαίωμα στην απεργία, αυτό θέλετε να τσακίσετε», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, υπογράμμισε πως είναι «καθρέφτης» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στο κεφάλαιο.

Όπως είπε, ο νέος προϋπολογισμός έχει την ίδια φιλοσοφία με τον προηγούμενο, καθώς υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου